Gemeente Eemsmond


Zes Koninklijke Onderscheidingen in Eemsmond
donderdag 28 april 2005

Vrijdag 29 april 2005 ontvangen zes inwoners van de gemeente Eemsmond een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester G.D. Renkema. Mevrouw T.A. Wiepkema-Wiersema uit Roodeschool is benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De volgende personen zijn onderscheiden als lid in de Orde van Oranje Nassau: de heer J. de Jong uit Rottum, de heer H. Kooi uit Warffum, de heer H. Tiekstra uit Uithuizermeeden, Mevrouw J.E.F. Visser-Bouwmeester uit Warffum en de heer H.K. Wit uit Uithuizen.

Mevrouw T.A. Wiepkema-Wiersema
(61) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bij de benoeming van mevrouw Wiepkema-Wiersema is in overweging genomen dat zij sinds 1979 diverse activiteiten heeft ontplooid en nog steeds ontplooit op het gebied van welzijn, cultuur en kerk. Op dit moment is mevrouw Wiepkema-Wiersema (sinds 1999) secretaris van de Culturele Raad van de gemeente Eemsmond. Zij is hierbij lid van de Commissie Literatuur en haalt bekende schrijvers naar de gemeente Eemsmond voor boekbesprekingen. Ze zet zich in voor de bevordering van de Groningse Taal (Grunneger Schrieverswedstrijd) en onlangs voor de Jan Boerherdenking. Ook is mevrouw Wiepkema-Wiersema op dit moment (sinds 1999) vrijwilliger bij de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen, die zeelieden van (buitenlandse) schepen die in de Eemshaven aanmeren, opvangt en helpt bij problemen. Zij werkte mee aan de totstandkoming van het nieuwe zeemanshuis in de Eemshaven. En tot slot is zij al tientallen jaren vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Roodeschool. Ze is hier wijkouderling en vervulde in het verleden andere functies, als voorzitter van de meisjesvereniging, voorzitter van de Gereformeerde Jongeren Club en (jeugd)ouderling. Zij is lid van de werkgroep 'Kerk en Israël' van de Gereformeerde Kerken, regio Noord Groningen (nu PKN).
In het verleden verrichtte mevrouw Wiepkema-Wiersema allerlei vrijwilligerswerk. Zij was van 1979-1989 bestuurslid van de Gereformeerde Vrouwenbond (GVB) in de provincie Groningen. Daarnaast was zij van 1979-2003 bestuurslid van de Stichting Groninger Dracht. Zij zette zich in voor de promotie van de Groninger Klederdracht en zorgde ervoor dat de presentatie daarvan op het festival Op Roakeldais in Warffum sinds 1986 een vaste activiteit is geworden. Ook was zij actief bij de totstandkoming van het boek 'De Groninger Dracht' over kleding en sieraden uit de 18^e en 19^e eeuw. Van 1990-1996 was zij lid van het gewestelijk bestuur van de Christelijke Plattelandsvrouwen Bond (nu: Passage).
Andere activiteiten uit het verleden zijn: bestuurslid Kerk en Israël (uitwisseling en reis jeugd in 1989 en 1995), president van de plaatselijke Gereformeerde Vrouwenvereniging en bestuurslid/secretaris van Provinciaal Educatief Steunpunt voor Christelijke Organisaties en Partijen in de provincie Groningen.

De heer J. de Jong
(67) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De activiteiten van de heer De Jong liggen met name op het gebied van het kerkelijk leven. Sinds 1978 is de heer De Jong ouderling-kerkvoogd van de Hervormde Gemeente Usquert-Rottum. Hij is belast met de financiële zaken, het beheer en onderhoud van kerken en begraafplaatsen van Usquert en Rottum en het beheer en onderhoud van de monumentale pastorie. Ook verricht hij iedere zondagochtend de kosterstaken in de kerk en is hij al 20 jaar de centrale figuur van de bijbelkring. Sinds 1978 is de heer De Jong afgevaardigde naar en sinds 1979 lid van het breed Moderamen van de Hervormde Classis Winsum, later Middelstum. Begin jaren 80 werd hij ook lid van de visitatiecommisie. Wederom sinds 1979 is hij voorzitter van de plaatselijke commissie Stichting Oude Groninger Kerken. Deze stichting heeft het beheer over de kerk.
In het verleden was de heer De Jong mede-initiatiefnemer en voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Rottum, bestuurslid van de Christelijke basisschool in Kantens en vice-voorzitter van de Ruilverkaveling Noordpolder.

De heer H. Kooi
(64) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Een groot aantal activiteiten zorgt ervoor dat de heer Kooi een onderscheiding verdient. Hij is sinds 1978 secretaris/penningmeester van de Stichting Vriesenstein in Warffum. Deze stichting stelt Huise Vriesenstein ter beschikking van de bevolking van Warffum. Het gebouw wordt gebruikt voor medische, sociale en culturele activiteiten. Sinds 1980 is de heer Kooi bestuurslid van het Fonds Jaco in Warffum. Dit fonds stelt gelden beschikbaar voor de organisatie van culturele activiteiten.
Eind jaren 80 was hij penningmeester van de Ring Groningen van de Koninklijke Broederschap van Notarissen en Kandaat-notarissen en sinds 1990 is de heer Kooi voorzitter van de Stichting Stimuleringsfonds Eenrum. Dit fonds heeft tot doel ondersteuning te verstrekken op maatschappelijk en cultureel gebied. Op dit moment is de heer Kooi bestuurslid van de Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat en is hij gids voor rondvaarten over de Waddenzee vanuit Noordpolderzijl. In het verleden was de heer Kooi lid van de Kamer van Toezicht over de Notarissen en kandidaat-Notarissen (1993-1999) en voorzitter van de Stichting Ainrom nait van Guster (1997-2001). Deze stichting organiseerde in 1999 ter gelegenheid van het 2200-jarig bestaan van de wierde Eenrum diverse evenementen en activiteiten, zoals bijvoorbeeld de uitgave van een boek over de geschiedenis van Eenrum, een reünie en een dag voor ouderen. Tot slot was de heer Kooi voorzitter van het Nutsdepartement Eenrum en bestuurslid van Warffum.

De heer H. Tiekstra
(57) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau De heer Tiekstra heeft zich jarenlang verdienstelijk gemaakt op het gebied van sport, kerk en cultuur. Sinds 1979 is hij voorzitter van de Stichting Paardensport Uithuizermeeden. Deze stichting organiseert allerlei activiteiten op het gebied van paardensport in Uithuizermeeden. Daarnaast is de heer Tiekstra sinds 1979 bestuurslid van de Stichting Commissie Sportieve Recreatie
Uithuizermeeden/Roodeschool, een stichting die allerlei activiteiten (fietsvierdaagse, wandelvierdaagse en stratenvolleybal) in het dorp organiseert. Sinds 1980 is hij lid van de gemeentelijke sportcommissie en sinds 1983 voorzitter van de ijsclub Meister Scheuvel. Deze club beheert een eigen baan en clubhuis. Van 2001-2004 was hij voorzitter van de Commissie Meij 650. Deze commissie organiseerde allerlei festiviteiten in verband met het 650-jarig bestaan van Uithuizermeeden.
In de kerk was de heer Tiekstra van 1991-1995 ouderling van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt en is hij momenteel voorzitter van de Commissie Activiteiten Kerkbouw. Daarnaast is hij vele jaren jeugdleider geweest en heeft hij in kerkverband diverse sportdagen en andere activiteiten georganiseerd.

Mevrouw J.E.F. Visser-Bouwmeester
(58) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw Visser-Bouwmeester is onderscheiden vanwege haar jarenlange (bestuurlijke) activiteiten voor drie organisaties in Warffum. Zij is sinds 1987 bestuurslid en voorzitter (vanaf 1989) van het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Usquert-Warffum. Daarnaast is zij sinds 1990 bestuurslid van Stichting Dorpsbelangen in Warffum. Zij besteedt hier veel tijd aan het organiseren van activiteiten. Tot slot is zij sinds 1998 contactpersoon en bestuurslid (sinds 2002) van de Stichting Ouderenwerk Warffum.

De heer H.K. Wit
(60) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Wit heeft zich jaren verdienstelijk gemaakt op het gebied van het kerkelijk leven en cultuur. Als sinds 1967 is hij zeer actief binnen de Gereformeerde Kerk in Uithuizen. Hij is organist en coördineert de inzet van andere organisten. Daarnaast was hij zeer actief in de orgelcommissie bij de restauratie van het monumentale kerkorgel. Van 1972-1976 was hij diaken en hij was meer dan 10 jaar lid van de Commissie van Beheer. Op dit moment staat hij de commissie nog steeds adviserend bij over verzekeringsaangelegenheden. Sinds 1979 is hij penningmeester van het Nederlands Bijbelgenootschap, afdeling Uithuizen-Zandeweer.
Op het gebied van cultuur is de heer Wit sinds 1962 actief binnen het bestuur van de Christelijke Muziekvereniging De Bazuin. Hij heeft hier de functies van assistent-penningmeester, vice-voorzitter, voorzitter en fondsenwerver vervuld. Ook organiseerde hij de oudpapieracties, heeft hij vele jaren muziekles gegeven en regelde hij gemeentelijke subsidies en donateuracties. Van 1970-1980 was hij bestuurslid van de 'Grunneger Week'. Hij heeft driemaal meegeholpen bij de organisatie van dit evenement.