Gemeente Bussum

Koninklijke onderscheidingen

decorandi-website.jpg

Burgemeester Schoenmaker heeft vandaag aan zes inwoners van Bussum een koninklijke onderscheiding mogen uitreiken.
De onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau is ontvangen door
mevrouw C. Schuijtemaker-Berkhout, de heer D. Heineke, de heer C.L. van IJsendijk, de heer T.J.M. Kort en de heer L.J. Mensert. Als Officier in de Orde van Oranje-Nassau is onderscheiden de heer L.F.C. baron Van Till

Hieronder leest u de speech, zoals deze door de burgemeester is uitgesproken:

Dames en heren, ik heet U allemaal hartelijk welkom in de raadszaal van de gemeente Bussum voor een bijzondere bijeenkomst. Vandaag mag ik de Koninklijke onderscheidingen uitreiken die bij gelegenheid van de viering van Koninginnedag door H.M. de Koningin verleend zijn aan inwoners van Bussum. Ik zal de gedecoreerde Bussumers een voor een naar voren roepen en verzoek hen op een van de stoelen hier voor mij plaats te nemen. Ik zal ze dan kort toespreken en vervolgens de onderscheiding opspelden.

Mevrouw C. Schuijtemaker-Berkhout, geboren te Sijbekarspel Mevrouw Schuijtemaker, u hebt zich langdurig en intensief verdienstelijk gemaakt binnen de zorg voor -en de belangenbehartiging van autistische kinderen en jong volwassenen. In 1978 was u mede-initiator van de oprichting van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, de NVA. Dat is een belangenvereniging voor mensen met een autistische stoornis en hun ouders en verwanten. Van 1980 tot 1998 was u actief bestuurslid van de NVA-regio West. U was coördinator van de jaarlijkse familiedag en droeg zorg voor de aansturing van oudercontactpersonen. Tevens organiseerde u gespreksgroepen en thema-avonden met deskundigen op het gebied van autisme.
Van 1984 tot 1998 was u bestuurslid, later secretaris van het Leo Kannerhuis, een gespecialiseerd trainings- en opvanghuis voor jongvolwassen autisten. U hielp mee de woon- en werkgemeenschap op te zetten.
Al vanaf 1984 bent u vrijwilliger bij de Remonstrantse Gemeente in Bussum. U was lid van de Kerkeraad, u was verantwoordelijk voor de diaconie en gaf leiding aan de diaconale commissie. U bepaalde welke maatschappelijke organisaties moesten worden gesteund en onderhield er de contacten mee. Sinds 2000 heeft u de leiding over de senioreninstuif met huiskamergroepen, seniorengroepen en vrouwenbewegingsgroepen. U wordt gekwalificeerd als iemand, die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen. H.M. de Koningin heeft u benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer D. Heineke, geboren te Noordoostpolder Beste Daan, vele malen ben je naar deze raadszaal gekomen om de gemeente Bussum mee te besturen. Jouw vertrek uit de lokale politieke arena vorige maand was weliswaar ruim tevoren aangekondigd, maar de ambtelijke molens malen soms langzamer dan raadsleden kunnen vertrekken. Op 22 januari 1993 trad jij toe tot de gemeenteraad van Bussum als lid van de fractie van GroenLinks. Je was een aantal jaren fractievoorzitter en maakte deel uit van heel wat commissies. We hebben je leren kennen als een serieus, contentieus en deskundig politicus. Daarnaast had je ook goed oog voor nuances en wist je compromissen te sluiten. We hebben je inzet gewaardeerd en wij niet alleen! H.M. de Koningin heeft jou benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer C.L. van IJsendijk, geboren te s-Hertogenbosch Heer van IJsendijk, vanaf 1965, dus 40 jaar, ontplooit u bestuurlijke en organisatorische activiteiten op het terrein van de pluimvee- en kleindierfokkerij. In 1965 werd u lid, een jaar later secretaris en in 1985 voorzitter van de GPV/GPKV, de regionale vereniging van pluimvee- en kleindierfokkers. Vanaf 2001 bent u vice-voorzitter. U speelde een grote rol in de oprichting van De Hoenderhof in Bussum, u geeft het clubblad uit en verschaft voorlichting. U was een van de steunpilaren in de fusie van twee verenigingen. Daarnaast was u 5 jaar voorzitter van de Stichting De Exceptionele, een organisatie die jaarlijks een grote tentoonstelling van (dwerg)hoenders organiseert. 10 jaar lang was u 2e voorzitter van de landelijke bond van sierpluimveehouders NHDB en u bent al vele jaren actief in de Chabo Liefhebbers Club. Voor de leken: Chabo is de naam van een Japans dwerghoenderras. Ook u hebt zich geruime tijd voor de samenleving ingespannen. Het heeft H.M. de Koningin behaagd, u vandaag te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Th.J.M. Kort, geboren te Bussum Heer Kort, het komt niet vaak voor, dat ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf Koninklijk worden onderscheiden. Als het gebeurt, is er sprake van voortreffelijk en innoverend ondernemerschap, dan wel belangrijke activiteiten voor de branche. Bij u zijn beide aspecten aan de orde en het is dan ook terecht dat u vandaag hier bent. Het familiebedrijf Kort bestaat sinds 1654 en is niet meer weg te denken uit het winkelaanbod van het Gooi. Sinds 1 januari 1975 bent u eigenaar/directeur van handelsmaatschappij Kort Shoes B.V., met vestigingen in Hilversum, Bussum en Amsterdam en Schoenorama te Bussum. U leidt deze toonaangevende familieketen op voortreffelijke wijze.
Daarnaast bent u, onder andere, al 26 jaar bestuurslid van het Schoenencentrum Nederland namens de Vereniging Ondernemers Schoenmodebedrijven. U bent 10 jaar bestuurslid geweest van de Stichting Schoenenclub.
Uw inzet, visie en kwaliteiten zijn mede tot uitdrukking gekomen in uw bestuurslidmaatschap van de Bussumse Ondernemers Raad waarvan u mede-oprichter was (voorheen de Bussumsche Winkeliersvereniging waarvan u bestuurslid was) en uw vice-voorzitterschap van de Winkeliers belangenvereniging Stichting Rond de Kei. U speelde tevens een belangrijke rol als aanspreekpunt, medewerker en lid van de afdeling bereikbaarheid van het centrumvisie-plan van de gemeente Bussum.
De wijze waarop u genoemde activiteiten tot uitvoering heeft gebracht onderscheidt u van anderen, getuigt van uitmuntend ondernemerschap en laat een groot verantwoordelijkheidsgevoel zien jegens de gemeente waarin u woont en werkt. H.M. de Koningin heeft u bij gelegenheid van de viering van Haar verjaardag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer L.J. Mensert, geboren te Delft Heer Mensert, u woont in Bussum, u werkte als directeur van de Venco dropfabriek in Naarden, maar uw sportieve hart ligt toch écht in Amsterdam. Uw bestuursfuncties in de belangenvertegenwoordiging van de recreatie te water binnen die gemeente zijn talrijk. Ik noem de belangrijkste.
Sinds 1980 bent u lid van het gemeentelijk overlegorgaan recreatie te water van de gemeente Amsterdam. In 1996 werd u benoemd als vertegenwoordiger van de Amsterdamse Sportraad in dat overlegorgaan. De laatste jaren zit u daarin als vertegenwoordiger van de Amsterdamse Roeibond.
Zes jaar was u lid van de al genoemde Amsterdamse Sportraad. In die tijd was dat een overkoepeld orgaan van 60 Amsterdamse sportbonden. In 1996 werd u belast met de portefeuille sportstimulering. In 2003 nam u zitting in de gemeentelijke Technische Adviescommissie Hoofdgroen-structuur. Hoewel het bekend is dat het grachtenwater in Amsterdam groen van kleur is, gaat het hier nu eens niet om watersport maar over de inpasbaarheid van initiatieven in het openbaar groen in de stad.
In 1999 was u oprichter en sindsdien voorzitter van de Stichting Club Extra Amsterdam. Dat is een gehandicapten sportvereniging voor Amsterdamse kinderen met een motorische achterstand. De vereniging werd op zeker moment in haar voortbestaan bedreigd, maar met het vinden van een partnerorganisatie zorgde u ervoor dat de waardevolle activiteiten konden doorgaan. En warempel, we vonden nog een bestuursfunctie buiten Amsterdam! De Naarder roeivereniging mag ook al jaren van uw kwaliteiten genieten. Nu lijkt het of u alleen bestuurlijk sportief bezig bent, maar dat is niet zo. U roeit al sinds uw 14e fanatiek. Daarmee is u zegt het zelf- de basis voor uw bestuurlijk handelen gelegd: doelgericht, zakelijk en constructief. Aanpakken, niet o.h.-en. U hebt zich met al uw activiteiten ingezet voor de samenleving en bent anderen tot voorbeeld geweest. Ik ben verheugd U te kunnen mededelen, dat H.M. de Koningin ook u heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer L.F.C. Baron Van Till, geboren te Vlissingen Baron Van Till, in uw c.v. zitten vele bijzondere zaken. Ik begin maar meteen met uw carrière: in 1970 maakte u een switch van adjudant van de Commandant Zeemacht bij de Koninklijke Marine naar het bankwezen, waar u in 1994 afscheid nam als directeur van de bank MeesPierson. Van de vloot naar de zilvervloot, zogezegd. Maar daarom bent u vandaag niet hier. Ik zet u vandaag in het zonnetje omdat u naast een intensieve en zeer verantwoordelijke baan vrijwillig activiteiten hebt ontplooid op hoog niveau en van hoge maatschappelijke waarde. Van 1980 tot heden bent u lid van de financiële commissie van het Amaliafonds te Amsterdam, waarvan u sinds 1989 voorzitter bent. Het Amaliafonds is een ondersteuningsfonds voor oudere, alleenstaande vrouwen die door ziekte of ouderdom niet meer in hun onderhoud kunnen voorzien.
Vanaf 1984 was u bestuurslid van de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandse Redding Maatschappij te Amsterdam. In 1992 begeleidde u de fusie met de in Rotterdam gevestigde Koninklijke Zuid-Hollandse Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen, waarbij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ontstond. U werd daarvan in 1993 vice-voorzitter en in 1999 voorzitter. Geen gemakkelijke taak, een organisatie besturen met 50 beroepskrachten en meer dan 800 vrijwilligers.
In 1983 werd u benoemd tot Ridder en in 1988 tot Rechts Ridder in de Johanniter Orde in Nederland. Ook daar zette u zich jarenlang in binnen de financiële commissie. In 1987 werd u daarvan voorzitter en een jaar later voorzitter van het overkoepelend bestuur. Sinds 1984 maakt u deel uit van het bestuur van de Stichting Johanniter Tehuis Theodotion, een zorgcentrum te Laren. In 1985 werd u secretaris van de stichting. Dan zijn er nog uw functies van commissaris van de Stichting Beheersraad van het Dorus Rijkersfonds voor steun aan schipbreukelingen en nagelaten betrekkingen (vanaf 1989) en uw penningmeesterschap van de Stichting Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van 's-Lands Zeedienst, die de belangen van de zeevaart behartigt. Die functie bekleedt u ook al 15 jaar. De Stichting Directie der Oosterse Handel en Rederijen en de Fundatie Van den Santheuvel Sobbe, een stichting die steun verleent aan liefdadige instellingen, mogen ook al vele jaren bestuurlijk op u rekenen.
Uw activiteiten zijn voor de samenleving zeer belangrijk. Ik ben blij u te kunnen mededelen dat H.M. de Koningin u uit waardering voor uw inzet heeft benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.