Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
29 april 2005
Ons kenmerk
DGP/MDV/BMO/U.05.01252
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk
2040513180
Onderwerp
kamervragen

Geachte voorzitter,

Hieronder volgen de antwoorden op de vragen van het lid Snijder-Hazelhoff met betrekking tot de veerdienst Texel-Den Helder.


1. Kunt u aangeven of de veren naar Texel, Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog onder het regiem van de Wet personenvervoer vallen? Kan tevens worden aangegeven onder wel regiem de verbinding van Eemshaven naar Borkum valt?


1. De veerverbindingen van en naar de Waddeneilanden zijn niet aangemerkt als openbaar vervoer in de zin van de Wet en het Besluit personenvervoer 2000 (zie artikel 1 Wp2000 en artikel 7 Bp2000).

De verbinding van Eemshaven naar Borkum betreft vervoer naar een Duits

waddeneiland en valt niet onder de bestuursverantwoordelijkheid van de

Nederlandse overheid.


2. Kunt u aangeven welke financiële betrokkenheid het ministerie van Verkeer en Waterstaat bij de instandhouding van de veren heeft? Om welke zaken gaat dit en welk bedrag is er mee gemoeid?


3. Is hier sprake van specifieke afspraken waarbij gebruik gemaakt wordt van door het Rijk gesubsidieerde walapparatuur?


2 en 3. De Staat is eigenaar van de aanleginrichtingen en in sommige gevallen ook van de kades van de veerhavens. Zij heeft met de rederijen privaatrechtelijke overeenkomsten voor het gebruik van deze eigendommen gesloten. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat draagt zorg voor het beheer en onder-houd van de aanleginrichtingen. De rederijen betalen hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding wordt op dit moment bijgesteld ten behoeve van nieuw op te stellen overeenkomsten. Hierbij wordt uitgegaan van marktconforme prijzen.

4. Kunt u aangeven op welke datum deze veren kunnen worden aanbesteed? Deelt u de mening dat de bewoners van de eilanden het beste gebaat zijn bij een openbare aanbesteding?

4. Van een (openbare) aanbesteding is op dit moment geen sprake. Momenteel wordt onderzoek verricht naar de best mogelijke structurele regeling teneinde een voor het publiek toereikende vervoerdienst van en naar de eilanden te waarborgen. Dit onderzoek zal voor de zomer 2005 gereed zijn. Openbare aanbesteding is hierbij één van de onderzoeksvarianten.

5. Zijn er mogelijkheden om de inwoners van Texel korting te geven op de overtocht? Zo ja, welke zijn dit en welke randvoorwaarden worden hier aan gesteld? Zo neen, waarom niet?

5. Ja. Er wordt 50 procent korting gegeven op het tarief voor voertuigen van

inwoners van Texel mits zij als permanente bewoner ingeschreven staan in de Gemeentelijke Basis Administratie.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs