Socialistische Partij

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Provincie moet molen De Otter helpen naar Uitgeest te verplaatsen

29-04-2005 * Houtzaagmolen De Houtzaagmolen De Otter in Westerpark in Amsterdam staat tegenwoordig zo ingeklemd tussen hoogbouw dat hij niet langer kan functioneren. De eigenaar wil de molen daarom verplaatsen naar Uitgeest. De Otter zal in Uitgeest onderdeel zijn van een reeks van molens en de Otter kan dan ook weer draaien. Echter, stadsdeel Westerpark dwarsboomt de verplaatsing. De SP wil dat de provincie haar invloed gebruikt om het stadsdeel te overtuigen dat verplaatsing echt het beste is en heeft de gedeputeerde een open brief gestuurd.

De Otter, eigendom van stichting Houtzaagmolen De Otter, staat in het hartje van stadsdeel Westerpark, ingeklemd tussen hoogbouw. De molen staat zo verdekt opgesteld, dat hij eigenlijk niet meer kan functioneren. De hoogbouw dateert van de afgelopen 5-10 jaar. Westerpark heeft bij het afgeven van bouwvergunningen voor deze nieuwbouw rond de molen geen rekening willen houden met het feit dat de molen wind moet vangen wil hij kunnen draaien. Met als gevolg: rond de molen is het tegenwoordig zelfs bij windkracht 10 vrijwel windstil.

De eigenaars van de molen hebben nu besloten dat ze de molen noodgedwongen moeten verplaatsen. Gemeente Uitgeest is bereid de molen een plaats te geven tussen de andere daar al gevestigde molens. Zodra de molen verplaatst is, kan hij weer gewoon functioneren. Voor die verplaatsing heeft de stichting een monumentenvergunning nodig. Tot nu toe weigert het stadsdeel deze vergunning af te geven, hoewel de molen aan de vergunningseisen voldoet. De reden: het stadsdeel wil de molen koste wat kost voor de stad bewaren. Op zich begrijpelijk, maar wat heb je aan een molen die midden tussen dicht opeengepakte hoogbouw staat te verpieteren omdat hij niet kan draaien? Een molen die niet draait gaat onherroepelijk ten onder aan houtrot. Dit had het stadsdeel ook kunnen bedenken bij het verstrekken van de bouwvergunningen voor de omliggende nieuwbouw.

Houtzaagmolen

De moleneigenaars hebben in de afgelopen jaren geprobeerd de molen in Amsterdam te houden. Ze hebben telkens bij elk nieuwbouwplan in hun buurt laten weten wat het betekent voor de draaicapaciteit van hun molen. Het stadsdeel heeft daar echter niet naar willen luisteren. De stichting heeft ook gekeken of verplaatsing binnen het stadsdeel mogelijk was. Dat bleek niet het geval. De optie die Uitgeest hen biedt is de enige optie die de stichting nu nog heeft, wil je de molen draaiende houden en daarmee voor het nageslacht bewaren.

De SP is van mening dat de molen het verdient te blijven bestaan en heeft de gedeputeerde per Open Brief gevraagd te bemiddelen.