Provincie Overijssel

Miljoenen voor landelijk gebied Overijssel

Een bedrag van 57 miljoen euro Rijksgeld- periode 2005-2006 - voor de inrichting van het landelijk gebied is het concrete resultaat van de uitvoeringsovereenkomst tussen het Rijk en de provincie Overijssel. Overijssels gedeputeerde Jansen en landbouwminister Veerman tekenden 27 april de overeenkomst voor de gebiedsgerichte inrichting.

Overijssel investeert zelf een bedrag van ongeveer EUR 24 miljoen in het landelijk gebied en is bereid om maximaal een bedrag van EUR 31 miljoen aan projecten voor te financieren. Samen met de bijdragen van bijvoorbeeld gemeenten en waterschappen, komt de totale investering voor het Overijsselse landelijk gebied in de periode 2005-2006 uit op ongeveer EUR 150 miljoen.

Het beschikbare geld wordt ingezet voor:

· Het realiseren van delen van de Ecologische Hoofdstructuur (37 miljoen);

· Een impuls geven aan de uitvoering van de reconstructie (40 miljoen);

· Kwaliteitsverbetering van het milieu in het landelijk gebied (33 mln.)

· Het sneller afronden van milieu- en landinrichtingsprojecten (36 miljoen);

· een start maken met het realiseren van de nationale landschappen in Overijssel (4 miljoen).

Ecologische Hoofdstructuur

Naast afspraken over geld zijn in de overeenkomst ook afspraken gemaakt over te realiseren doelen en prestaties. Zo wordt een belangrijk deel van het geld aangewend om 900 ha van de ecologische hoofdstructuur in Overijssel te realiseren. Ook wordt een aantal intensieve veehouderijbedrijven naar een andere locatie verplaatst, wordt op 550 ha de verkavelingstructuur verbeterd en wordt voor de uitvoering van de reconstructie 285 ha ruilgrond verworven.

Milieuprojecten

Voorts kunnen nu in Overijssel projecten gestart worden die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de milieukwaliteit. Het milieu in Overijssel zal de komende jaren verbeteren door ondermeer de sanering van 15 ongezuiverde lozingen, toepassing van innovatieve technieken op 20 landbouwbedrijven, herinrichting van 110 kilometer waterlopen, verbetering van de grondwaterstand op 3000 ha en de oplossing van 3 knelgevallen waarbij ernstige stankhinder in het geding is.

Landinrichting

Ook is in de Uitvoeringsovereenkomst afgesproken dat de landinrichtingsprojecten Haaksbergen, Volthe, Den Ham - Lemele, Raarhoek - Veldhoek, Marshoek - Hoonhorst, Salland west en Rouveen versneld worden afgerond. Het rijk stelt daarvoor extra financiën beschikbaar en de provincie Overijssel zal eveneens extra investeren in deze projecten. Uiterlijk 2007 moeten de projecten zijn afgerond. Het project Volthe bijt de spits af; dit project is in 2005 klaar.

Gedeputeerde Jansen is blij met deze overeenkomst. "We moeten nu goede afspraken maken met onder andere de betrokken
landinrichtingscommissies en andere gebiedspartners over de uitvoering. Er is veel rijks- en provinciaal geld beschikbaar. Dat moet aan de juiste doelen worden besteed. Ik heb er vertrouwen in dat we in samenspraak met de regio en in goede samenwerking met het ministerie van LNV tot een goede uitvoering van deze overeenkomst kunnen komen."

Meer informatie over het nieuwe uitvoeringscontract tussen rijk en provincies en over het Investeringsbudget Landelijk Gebied is te vinden op de website www.gebiedsgerichtbeleid.nl.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel