Provincie Overijssel

Handvatten voor lokaal en regionaal bestuur noodzakelijk

"Debatten over grondrechten lijken nogal eens een puur Haagse aangelegenheid te zijn vooral als het gaat over terrorismebestrijding", zo constateert Commissaris van de Koningin, mr. Geert Jansen bij aanvang van het vandaag door de provincie georganiseerde debat over grondrechten in de praktijk van alledag. In de praktijk komt het echter vooral aan op het lokale - en soms het regionale - bestuur. "Gemeenten en provincies moeten het 'Haagse' beleid en de wet- en regelgeving uitvoeren. Forse taal in Den Haag leidt in de regio nogal eens tot forse acties op lokaal niveau", aldus Jansen.

Politici en bestuurders zijn naar de visie van Jansen als eersten aan zet om inzicht te verschaffen in de (on)mogelijkheden van inperking van grondrechten. Maar ook de media en de wetenschap hebben in dit verband een belangrijke en onafhankelijke verantwoordelijkheid. De uitkomsten van dit debat dienen als basis voor een brochure voor het lokaal en regionaal bestuur.

Fundamentele rechten en vrijheden vormen de pijlers van de Nederlandse rechtsstaat. De laatste jaren staan de vrijheids- en gelijkheidsrechten echter regelmatig ter discussie. "In ons land is er sprake geweest van ernstige inbreuken op de grondrechten. Zo werd de vrijheid van meningsuiting met geweld uitgeoefend en lag de vrijheid van onderwijs onder vuur", meent Geert Jansen. Hoe moeten bestuurders daarmee omgaan, wat mag en wat niet en waar ligt de grens? Via het debat wil commissaris Jansen het lokaal en regionaal bestuur van Overijssel een aantal handvatten aanreiken als het inperken van grondrechten nodig blijkt te zijn.

Burgemeesters en wethouders, fractievoorzitters van Provinciale Staten, vertegenwoordigers van politie en justitie, maatschappelijke organisaties en de hoofdredacteuren van de regionale media namen deel aan het debat. De discussie werd ingeleid door dr. T. Zwart, Dean of Graduate Studies aan de Universiteit Utrecht (faculteit Rechtsgeleerdheid). Op zijn inleiding werd onder andere gereageerd door een panel bestaande uit drs. M.A.J. Knip (burgemeester van Almelo), de heer J. Wilzing (oud-korpschef van de politie IJsselland) en prof. G. Harinck (bijzonder hoogleraar aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde vrijgemaakte kerken) te Kampen.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel