Provincie Overijssel

Grensoverschrijdende milieusamenwerking Overijssel

Overijssels gedeputeerde Theo Rietkerk heeft afgelopen donderdag met zijn collega's van Gelderland, Limburg en Nordrhein-Westfalen de volgende stap gezet voor gezamenlijke afspraken over grensoverschrijdende milieusamenwerking. Op de agenda stonden onderwerpen als luchtkwaliteit en fijnstof, externe veiligheid, bodem en milieu en gezondheid.

Op het gebied van luchtkwaliteit is afgesproken om de ervaringen over fijn stof in en rond steden uit te wisselen. Nordrhein-Westfalen bereidt een samenwerkingsproject voor over luchtkwaliteit. Tijdens de bijeenkomst is door Overijssel de risicokaart gepresenteerd. De Staatssecretaris toonde zich zeer geïnteresseerd in de wijze waarop in de Nederlandse provincies wordt omgegaan met de openbaarheid van gegevens in verband met veiligheid.

De bestuurders zijn gezamenlijk van mening dat vroegtijdige betrokkenheid bij de voorbereiding en ontwikkeling van Europees milieubeleid van groot belang is. Bij dit onderwerp worden de provinciale medewerkers in Brussel en de Landesvertrettung van Nordrhein-Westfalen betrokken. Ook moet getracht worden de regeldruk te verminderen. De provincie Overijssel organiseert een themadag met als werktitel "minder regels, beter milieu".

Er bestaat verder tevens overeenstemming over de inhoudelijke richting van het bodembeleid dat voor Nordrhein-Westfalen en de provincies zou moeten gelden. Omdat ook in de Europese Unie wordt nagedacht over dit thema, hebben de bestuurders besloten de Europese Commissaris voor Milieu, dhr. Stavros Dimas, te informeren over de kennis en ervaring van de regio's.

De bestuurders hebben afgesproken 2 maal per jaar bij elkaar te komen. De volgende keer in oktober in Düsseldorf.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel