Gemeente Den Helder

29-04-2005
Lintjesregen 2005

Op vrijdag 29 april 2005 heeft burgemeester drs. J.M. Staatsen acht Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt naar aanleiding van de Algemene Decoratieverlening ter gelegenheid van Koninginnedag 2005. De uitreiking vond plaats in het Huisduiner Kerkje op Huisduinen, Badhuisstraat.

`De heer Smit komt voor een bijeenkomst van Den Helder Maritiem, waarbij ook Marco van Basten, John van ´t Schip en Anky van Grunsven aanwezig zijn`.


1. De heer Nicolaas Bernardus SMIT (72)
Geboren op 27 januari 1933 te Hoogkarspel.

Van uw kleindochter Marieke Rijnja (14 jaar) ontving ik het verzoek om haar opa voor te dragen voor een Koninklijke onderscheiding. Mijnheer Smit, ú bent haar opa en volgens Marieke doet u écht van alles voor iedereen.

Tot 1985 was u werkzaam op de Rijkswerf te Den Helder. Daarnaast zet(te) u zich in op diverse terreinen.

Den Koogh
Zo staat u staat al bijna 20 jaar iedere zaterdagmiddag in de huiswinkel van Verpleeghuis Den Koogh. Aanvankelijk was u betrokken bij de verkoop van allerlei artikelen, sinds 1991 bent u werkobjectleider. Als zodanig bent u verantwoordelijk voor de inkoop van producten en het inwerken van nieuwe vrijwilligers. Als bewoners van het verpleeghuis iets speciaals nodig hebben dat niet in het winkeltje verkrijgbaar is, dan haalt u dat voor ze (en het maakt u dan niet uit waar u het vandaan moet halen). U bent iedere dag wel een paar uur in Den Koogh aanwezig en u maakt dan ook altijd tijd vrij voor een praatje met de bewoners.

Het Behouden Huys
Verder bent u mede-organisator van het bingo (en verzorgt u de prijzen) in Het Behouden Huys (wooncomplex voor senioren). Sinds 1999 verricht u deze werkzaamheden in uw eentje.

Bezoeken ouderen en alleenstaanden
Ook bezoekt u al vele jaren regelmatig (zieke) ouderen en alleenstaanden. Tevens regelt u allerlei zaken voor hen.

Operettevereniging Harmonie
Voorts was u lid van de operettevereniging Harmonie, waarvan ruim 16 jaar penningmeester; tevens verrichtte u verbouwingsklussen voor het clubgebouw; ging u collecteren en haalde u donaties op voor de vereniging. In 1993 bent u benoemd tot erelid van de operettevereniging.

Mijnheer Smit, u heeft zich ruim 20 jaar zowel bestuurlijk als uitvoerend geheel belangeloos ingezet, met name voor ouderen. Gelet op de duur, aard en uitstraling van uw totale maatschappelijke activiteiten heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd om u, ter gelegenheid van Koninginnedag 2005, te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

'Mevrouw Van Nieuwkasteel komt voor een bijeenkomst in het kader van 100 jaar Turnlust, waarbij de bestuursleden in het zonnetje worden gezet'


2. Mevrouw Henriette Jeanne VAN NIEUWKASTEEL-VAN DER HAM (64) Geboren op 1 augustus 1940 te Alkmaar

Van 1955 tot 1963 was u werkzaam bij Vroom & Dreesmann als eerste verkoopster en was u actief bij het organiseren van personeelsavonden. U stopte met werken bij de geboorte van uw eerste kind. Toen de kinderen naar het voortgezet onderwijs gingen, heeft u 15 jaar als interieurverzorgster gewerkt, o.a. bij het gezinsvervangend tehuis ADe Zeemeeuw@ te Den Helder.

Daarnaast bent u sinds 1961 betrokken bij CSJV Turnlust (Christelijke Showkorpsen en Show-en Marchingband Turnlust). In de jaren >60 en >70 was u vrijwilliger bij het verzorgen van eten en drinken tijdens wandelmarsen en kampeerdagen van het kader. Tot 1976 had u de leiding over de kampstaf tijdens de kampeerdagen voor de jeugd. In 1985 was u mede-organisator van de Scale Gymnastia van de KNCGV. Duizenden sporters kampeerden op het sportcomplex aan de Linie en de coördinatie van alle maaltijden lag in uw handen.
In 1961 werd de drumband >Turnlust= opgericht. Omdat de vereniging nog geen eigen onderkomen had, werd uw huis het >honk=. Alle kleding voor de drumband werd - gedurende 35 jaar - door u ontworpen en gemaakt. Voorts was u jarenlang coördinator van allerlei acties om geld in te zamelen voor instrumenten.


- Tevens was u jarenlang actief om jongeren te stimuleren om te collecteren voor het Anjerfonds.

- Gedurende 25 jaar was u coördinator van de Jantje Beton Collecte van het Nationaal Jeugdfonds.

- Ook zette u zich, middels ludieke acties, in om geld in te zamelen voor derdewereld landen.

- fungeert u al ruim 20 jaar als inschrijfadres en gastvrouw voor de Helderse Avondvierdaagse

- sinds 1994 bent u voorzitter van de beheerscommissie van Stichting Sport- en Jeugdcentrum De Draaikolk. U coördineert de dagelijkse gang van zaken, de verhuur en de in- en verkoop van de bar. Daarnaast zet u zich in voor schoonmaakwerkzaamheden en allerlei diverse activiteiten.

Mevrouw Van Nieuwkasteel, sinds 1961 verricht u (bestuurlijke) activiteiten voor CSJV Turnlust, het Anjerfonds, Jantje Beton, derde wereldlanden, de Avondvierdaagse en de Draaikolk, die ten goede komen aan de samenleving. U heeft een groot sociaal gevoel en organiseren zit u in het bloed, maar het liefst doet u dat op de op de achtergrond. U draagt u ideeën aan en u stimuleert anderen. Derhalve heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd om u, ter gelegenheid van Koninginnedag, te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

De heer Rozeboom is door zijn beste vriend, de heer Cock Riemers, uitgenodigd voor een brunch met leden van het bedrijf van de heer Riemers


3. De heer Johannes Diederik ROZEBOOM (62)
Geboren te Den Helder op 28 september 1942.

De heer Rozeboom, u was werkzaam als dakdekker/schilder/behanger.

Sinds 1965 bent u lid van de Bouw- en Houtbond FNV, waarvan 1 jaar als bestuurslid. Daarnaast ontplooide u de afgelopen 40 jaar de vele activiteiten.

Na zelf jarenlang te hebben gevoetbald, bent u sinds 1962 lid van de KNVB, waarvan 25 jaar actief als scheidsrechter. Tevens bent u bestuurslid (commissaris materialen) van de Helderse Zaalvoetbalorganisatie (HZVO).
Vanaf 1970 bent u lid van Sportvereniging Zeemacht. U heeft zich voor de vereniging ingezet als vrijwilliger bij sportwedstrijden en evenementen. U draaide zaaldiensten, was lijn- en scheidsrechter van het zaal- en veldvoetbal en u verrichtte vrijwilligerstaken bij evenementen zoals de Sint Nicolaas viering en assisteerde u bij het onderhoud van de accommodatie. Voorts was u van 1982-1983 voorzitter van de veldvoetbalvereniging De Watervogels.
Inmiddels had u ook een EHBO cursus gevolgd en bent u al weer vele jaren als EHBOer bij diverse voetbalwedstrijden aanwezig. Ook was u bestuurslid van de Helderse EHBO-afdeling (1999-2003).

Vanaf 1989 bent u als collectant zeer actief voor het Koning Wilhelmina Fonds (KWF) en sinds 10 jaar bent u wijkhoofd. Voor uw verdiensten voor de Kankerbestrijding bent u door het KWF verschillende malen onderscheiden (beeldje, zilveren krab, tinnen spaarpot).

Uw liefde voor het voetballen en uw grote maatschappelijke betrokkenheid brachten u ertoe om het Joop Rozeboom Zaalvoetbaltoernooi te organiseren. Een toernooi dat u dit jaar voor de 35e keer organiseert. De opbrengsten van dit toernooi komen ten goede aan goede doelen, zoals: speelgoed voor de kinderafdeling van het Gemini Ziekenhuis; de Leprastichting; het Ronald MacDonaldhuis; ziekenhuisapparatuur voor derdewereldlanden; rolstoelbasketbal etc. etc., maar altijd is een deel van het geld bestemd voor het KWF .

Voorts bent u gedurende 35 jaar actief als Sinterklaas op Noorderhaven en bij verschillende voetbalverenigingen.

Mijnheer Rozeboom, u heeft gedurende ruim 40 jaar (bestuurlijke) activiteiten verricht op het gebied van sport en welzijn, die ten goede komen aan de samenleving. Bij al uw activiteiten stelt u zich bescheiden op, maar weet u toch steeds weer vele mensen te activeren en te enthousiasmeren.
Derhalve heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u, ter gelegenheid van Koninginnedag 2005, te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

`Mevrouw Zijlmans komt voor een foto met haar kleinzoon Jeroen. Dit nav een thema familiedag van de peuterspeelzaal van haar kleinzoon.Themadag wordt afgesloten met een foto van oma en kleinzoon.


4. Mevrouw Dirkje Gerdina Elsiena Zijlmans-de Lang (70) Geboren op 14 april 1935 te Den Helder.

Op 38-jarige leeftijd behaalde u uw zwemdiploma A. In het zwembad hoorde u praten over de oprichting van een reddingsbrigade, u meldde u meteen aan en in maart 1973 richtte u, samen met anderen, de Reddingsbrigade Den Helder op. U werd verzocht een bestuur te vormen en u behaalde alle vereiste diplomas. Tevens ging u drie jaar lang wekelijks naar Heerhugowaard om de papieren voor instructeur te bemachtigen. Tot 28 juni jongstleden was u actief als instructrice en verzorgde u op de lessen reddend zwemmen.
Voorts heeft u vanaf 1979 deel uitgemaakt van de examencommissie van de landelijke organisatie van de Reddingsbrigade Nederland (REDNED, de voormalige Koninklijke Bond tot het Redden van Drenkelingen).

Voorts was/bent u actief als:

- initiatiefnemer en organisator van de nachtelijke zwemmarathon voor de oudere jeugd en een zwemmarathon overdag voor jongeren. Vanuit het hele land en ook uit Duitsland werd hieraan deelgenomen door Reddingsbrigades. U zorgde hierbij ook voor de catering (1974-1986)
- actief als toezichthouder op het strand (1974-1990)
- initiatiefneemster en organisator van de zwemvierdaagse (vanaf 1974-heden)

- begeleidster tijdens de zwemtocht Den Helder-Texel (1975-1979)
- initiatiefnemer en organisator van prestatie-zwemtochten voor de jeugd in zwembad De Schots te Den Helder (iedere laatste vrijdag van de schoolvakanties)

- begeleidster/zweminstructrice van personen die op medische indicatie moeten zwemmen (1982-heden)

- begeleidster/zweminstructrice van een groep allochtone vrouwen in het kader van inburgeringsactiviteiten (sinds 1 april 2004)

Naast uw activiteiten voor de Reddingsbrigade bent u sinds 1987 actief bij de begeleiding van het wielerspektakel Tour de Lasalle in Den Helder. U verzorgt de volledige catering voor de gemeentelijke wielerploeg, zowel tijdens als na de tour.

Mevrouw Zijlmans, u heeft zich meer dan 30 jaar bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de Reddingsbrigade Den Helder en de zwem- en wielersport. Zowel op sportorganisatorisch gebied als in uitvoerende zin heeft u altijd de belangen van de medemens gediend. U heeft in belangrijke mate bijgedragen tot de sportbeoefening en/of sportbeleving in de gemeente Den Helder. U heeft hierbij altijd bijzondere aandacht gehad voor de jeugd. Derhalve heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd om u, ter gelegenheid van Koninginnedag 2005, te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

'De heer Baijens komt een oude mevrouw (mevr. In 't Veld) ophalen voor een afspraak met de burgemeester'.


5. Wilhelmus Cornelis Clemens Maria BAIJENS (55) Geboren op 11 februari 1950.

De heer Baijens, u was werkzaam bij de Koninklijke Marine. In 2000 ging u met functioneel leeftijdsontslag als adjudant logistieke dienst.

Daarnaast bent u actief bij de Marine Watersport Vereniging. In 1980 werd u bestuurslid en 2e secretaris en vervulde u tevens de functies van penningmeester en voorzitter van de schade- en aankoopcommissie. Als penningmeester heeft u mede de basis gelegd voor een financieel daadkrachtige en gezonde vereniging. Voorts heeft u er mede voor gezorgd dat de vloot van de vereniging, in het bijzonder de open zeilboten, compleet werden vervangen door 18 nieuwe schepen van het type Centaur. Daarnaast heeft u er aan bijgedragen dat het clubschip van de vereniging kon worden gerenoveerd en dat er een onderhoudsloods voor de vloot werd aangekocht. Voor uw inspanningen als penningmeester werd u benoemd tot lid van verdienste van de Marine Watersport Vereniging.

Vanaf 1995 bent u voorzitter en onder uw voorzitterschap is het havengebied, het clubschip en de dependance aan het Amstelmeer vernieuwd. Ook werd er een nieuwe grotere onderhoudsloods in gebruik genomen en heeft er een vlootvernieuwing, o.a. voor de jeugdleden van de vereniging plaatsgevonden. Tevens heeft de vereniging een aantal grote zeilwedstrijden kunnen organiseren waar veel jeugdige zeilers aan deelnamen voor minimale kosten.

Sinds 1999 bent u organisator voor de zeildagen voor lichamelijk gehandicapten en sinds dit jaar ook voor mensen met en verstandelijke beperking. Voor deze zeildagen zorgt u dat deze mensen samen met ervaren zeilers een fantastische belevenis hebben op en aan het water.

Tevens was u als voorzitter de grote animator om de, gesloten vereniging, open te stellen voor al het personeel van de Koninklijke Marine. Mede hierdoor kunnen nu alle militairen, maar ook burgermedewerkers van de Koninklijke Marine lid worden van de vereniging.

Ook bent u actief als secretaris (2000-2001) en penningmeester (vanaf 2001) van het Rode Kruis (2000-2001), afdeling Den Helder en treedt u op als chauffeur om mensen uit verzorgings- en verpleeghuizen naar de gewenste locatie te brengen en te halen om deel te nemen aan de door het Rode Kruis georganiseerde evenementen.

De heer Baijens, u zet zich bijna 25 jaar (bestuurlijk) in voor de Marine Watersport Vereniging. U heeft anderen gestimuleerd en mede met hen gezorgd voor een gezonde vereniging. Daarnaast toont u een grote maatschappelijke betrokkenheid. Dit alles heeft Hare Majesteit doen besluiten u, ter gelegenheid van Koninginnedag 2005, te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

De heer Breda heeft een afspraak met een ambtenaar inzake evaluatie verhuizing


6. De heer Johannes BREDA (60)
Geboren op 10 april 1935 te Rotterdam.

U was werkzaam bij de Koninklijke Marine. Daarnaast bent u vanaf 1960 betrokken bij de scouting.

1960-1966 was u stuurman en schipper van de Leif Irikasongroep van de scouting
te Voorschoten.
1966-1973 u woonde inmiddels in Den Helder, was u leider van de landverkenners.
Later is op uw initiatief een Zeeverkennersgroep, Scouting Jutter Willemsoord, ontstaan, waarvan u leider werd.
1970 was u mede-initiatiefnemer bij het oprichten van een Waterpadvinders-groep van de I.N.K.A. (Idealen Naast Kracht en Arbeid). De I.N.K.A. is de oudste meisjesgroep van Nederland en is opgericht in 1920.
1973 werden diverse scoutingverenigingen samengevoegd tot één vereniging: Scouting Nederland. U was in dat jaar zeer actief betrokken bij de Tweedaagse Prestatie Tocht (TPT) lopen. 1973-1976 was u uitgezonden naar Curaçao en betrokken bij de oprichting van een Zeeverkennersgroep.
1976-heden was u (wederom) leider (tot 1986), voorzitter en vrijwilliger bij de Scouting Jutters Willemsoord. U was heel nauw betrokken bij allerlei evenementen voor Jutters Willemsoord: watervierdaagse; herbouw en inrichting van het gecombineerde groepsonderkomen van Jutters Willemsoord en INKA; Scouting Guldemond; stimulator bij het aankopen van een wachtschip en deze gebruiksklaar maken voor de Zeeverkenners en medeorganisator van het Nationaal Waterkamp van 14 dagen voor alle waergroepen in Roermond in 1990. Voorts was u namens de scouting lid van de watersportraad van de gemeente Den Helder
1986-2003 lid van het District Haaks Hoeck (later werden de districten gewijzigd in Gewesten) en was u mede-organisator van diverse kampen. Ook werd u lid van de Landelijke Admiraliteit. Vanuit dit lidmaatschap was u lid van de geschillencommissie scouting; lid Nautische Technische Commissie, waaruit voortvloeiend Keurmeester lelievletten van scouting Nederland; voorzitter van de keuring wachtschepen rayon Noord, beheerder examenvraagbank voor zeeverkenners in scouting en samensteller/coördinator/examinator examens
1995-2004 secretaris bij de I.N.K.A. scoutinggroep. Heden verricht u nog allerlei activiteiten voor de scouting.

Mijnheer Breda, u zet zich al meer dan 40 jaar in voor de scouting. U richtte uw (bestuurlijke) actviteiten met name op de totstandkoming en behoud van de water-groepen en hierbij stond het belang van de jeugd altijd voorop. U wordt omschreven als een prettige persoon om mee samen te werken en u bent sociaal zeer betrokken bij de zaken die de groep aangaan.
Derhalve heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd om u, ter gelegenheid van Koninginnedag 2005, te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Het echtpaar Oele is hier aanwezig omdat hun zoon door zijn werkgever in het zonnetje wordt gezet


7. De heer Willem Cornelis OELE (51)
Geboren op 8 juni 1953 te Barsingerhorn
en

8. Mevrouw Wilhelmina Cornelia Maria OELE-LEERING (58) geboren op 28 juli 1946 te Heiloo

Mevrouw en mijnheer Oele, u bent beide vanaf 1984 betrokken bij het voetbal voor de jeugd in Den Helder. Mijnheer Oele, u was jeugdvoorzitter bij HRC en na de fusie lid van het bestuur van FC Den Helder.In 2001 heeft u meegewerkt aan de fusie tussen HRC en Helder tot FC DEN HELDER en u heeft de integratie van begeleiders, trainers en jeugdspelers begeleid. U geeft al jaren leiding aan de jeugdcommissie en heeft een uitstekende organisatie voor de jeugd neergezet (bijna 400 leden).

Mevrouw Oele, u was jeugdcommissielid bij HRC te Den Helder. Tijdens de fusie was u verantwoordelijk voor de coördinatie van de tenues.

Iedere avond bent u beide te vinden op het voetbalcomplex de Streepjesberg om, samen of apart van elkaar, vergaderingen bij te wonen, eventuele problemen op te lossen, leiding te geven aan de vrijwilligers en om nieuwe leden in te schrijven. Ook staat u iedere zaterdag van 07.30 tot 17.00 uur paraat om de consul (afgevaardigde van de KNVB die de gemeentevelden keurt) te ontvangen en heeft u de regie over het gehele voetbalprogramma van die dag.
U zorgt voor de ontvangst van de bezoekende clubs, zorgt voor drinken tijdens de rust van de wedstrijden, zorgt dat alle teams op tijd en in de juiste kleedkamers komen en houdt de kleedkamers schoon. De heer Oele, u valt af en toe ook in als scheidsrechter en helpt - indien nodig - met het vervoer van spelers naar uitwedstrijden. Tijdens uitwedstrijden bent u beide altijd aanwezig om uwspelers aan te moedigen. Tijdens de toernooien in mei bent u samen van de partij om één en ander in goede banen te leiden. Tevens bent u nauw betrokken bij het schoolvoetbal en runt u tijdens het Den Helder Maritiem toernooi, de zaken onder de tribune, dat wil zeggen: ontvangst van de profclubs, kleedkamerindeling en de versnaperingen.

Mevrouw Oele, u verzorgde daarnaast ook nog jarenlang de ledenadministratie van Tennisvereniging Topspin.

Mevrouw en mijnheer Oele, u heeft zich beiden op sportorganisatorisch gebied al jaren bijzonder verdienstelijk gemaakt en daarmee in belangrijke mate bijgedragen tot de sportbeoefening met name voor de jeugd in Den Helder. U doet dit alles geheel belangeloos en besteedt hier vele uren per week aan.
Mede door uw inzet voor FC Den Helder, houdt u de voetbalvereniging draaiend en toegankelijk voor de samenleving.
Derhalve heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd om u beide, ter gelegenheid van Koninginnedag 2005 te benoemen tot Lid in de orde van Oranje Nassau.