Gemeente Assen


Assen voert VROM-taken goed uit

29 april 2005

De gemeente Assen is in een onderzoek van de VROM-Inspectie goed beoordeeld. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat de gemeente Assen haar wettelijke taken op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en milieu goed uitvoert.

De Inspectie constateert dat de VROM-afdelingen actief zijn, oog hebben voor nieuwe ontwikkelingen en daar ook op inspelen. Beleid en programma's zijn ontwikkeld om de handhaving meer integraal aan te pakken. Op het gebied van de bouwregelgeving zijn protocollen vastgesteld ten behoeve van het toetsen van aanvragen voor een bouwvergunning en de handhaving van bouwvergunningen. In de uitvoering zijn de eerste resultaten inmiddels zichtbaar. Ook wordt actief gewerkt aan het optimaliseren van de kwaliteit van de gebruiksvergunningen.

Blijven verbeteren

Een aantal taakonderdelen kan verbeterd worden. Het betreft onder andere het toetsen van aanvragen voor een sloopvergunning en het toezicht daarop, het opstellen van werkprocessen op het gebied van Ruimtelijke Ordening en Milieu en het toezicht op propaantanks.

Het onderzoek vond vorig najaar plaats en was gericht op de uitvoering van de wet- en regelgeving van VROM in de jaren 2003 en 2004. De Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente haar taken op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en milieu uitvoert. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het verlenen en handhaven van bouw- en milieuvergunningen en het opstellen en handhaven van bestemmingsplannen. De gemeente onderschrijft de conclusies en verbeterpunten uit het rapport en gaat de verbeterpunten oppakken. In 2006 vindt een beperkte nacontrole plaats.