Gemeente Vlaardingen


Mevrouw N. Boender-van der Luit (59 jaar)
29 april 2005

Lintjesregen 2005, een van de tien decorandi:

Mevrouw N. Boender-van der Luit was tot 1983 werkzaam als administratief medewerker fysiotherapie bij het Holy-ziekenhuis Vlaardingen.

Daarnaast ontplooide/ontplooit zij de volgende activiteiten:
* 1981 - heden Vrijwilliger bij de groep "Vlaardingen tegen Kernbewapening". In 1983 nam decoranda vanuit deze organisatie het initiatief om in samenwerking met de Vlaardingse werkgroep van Amnesty International, de Andere Markt op te richten, wat resulteerde in een markt met een bezetting van diverse Vlaardingse maatschappelijke organisaties.

* 1991 - heden Medeoprichter, algemeen bestuurslid (sinds 1995), coördinator en stimulator van diverse activiteiten bij Stichting Platform Ander Vlaardingen, met als doel het bewustmaken van de Vlaardingse samenleving op het gebied van vrede, ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, racisme en milieu. Decoranda is lid van de werkgroep (sinds 1991). Activiteiten van deze werkgroep zijn sinds 1992 de tweejaarlijkse multiculturele dag, scholenwerk (o.a. de verspreiding van de Anne Frankkrant), thema-avonden, films in het filmhuis "Het Zeepaardje", multiculturele literaire middagen c.q. avonden etc.). Decoranda heeft samen met andere organisaties jaarlijks een vrouwendag georganiseerd en in 1999 een vrouwenweekend georganiseerd waaraan vrouwen van diverse etnische afkomst meededen. Vanuit dit weekend is het vrouwennetwerk opgericht. Tevens werd op mede-initiatief van decoranda de zanggroep De Colores opgericht. Deze groep bestaat uit vrouwen die uit vele landen afkomstig zijn.
* Tot heden: Coördinator van de activiteiten rond de Vredeskerk van het Vlaardings Vredesplatform. De samenwerking tussen Vlaardingen tegen Kernbewapening en het Interkerkelijk Vredesberaad resulteerde in de oprichting van het Vlaardings Vredesplatform.
* Tot heden: Begeleider van gezinnen die opgevangen worden door de "Stichting Uitvlucht". Tevens was decoranda (jarenlang) bestuurslid.

* Tot heden: Initiatiefnemer tot de oprichting en bestuurslid van de Stichting Boombehoud Vlaardingen met als doel onder meer het instandhouden van het groene leefmilieu in de gemeente Vlaardingen. Tot heden Lid van de werkgroep Milieudefensie Vlaardingen tegen het gebruik van tropisch hardhout ("Hart voor hout"). Voor de actie tegen het gebruik van hardhout ontving decoranda in 1995 de Milieuprijs Vlaardingen.