Gemeente Vlaardingen


Raadsvergadering april 2005
28 april 2005

De Gemeenteraad vergaderde woensdag 27 april. Wat kwam er aan de orde?

De kwestie 'niet bouwen in de Broekpolder' kwam weer een aantal keren in deze raadsvergadering terug. Als eerste betoogde de heer de Beer (gebruikmakend van het spreekrecht voor burgers) dat het bouwen van drie- tot vierduizend woningen in de Broekpolder nodig was om de nijpende woningnood aan te pakken.
Later ontstond discussie over de positie van raadsvertegenwoordiger Pieter Runsink (VVD) in de regioraad. De meerderheid sprak haar vertrouwen in Runsink uit. VV2000/LV kwam met een initiatiefvoorstel om de Broekpolder tot gemeentelijk natuurmonument uit te roepen als wapen in de strijd om de Broekpolder groen te houden. De meeste gemeenteraadsleden vonden dat overbodig; de raad had zich immers al duidelijk uitgesproken tegen bebouwing van de Broekpolder.

Nieuwe werkwijze gemeenteraad
Een ander belangrijk punt was het voorstel voor een andere werkwijze van de raad. Werkgroepvoorzitter Cor de Jonge (CU/SGP) lichtte toe: in plaats van elke maand drie commissievergaderingen en een raadsvergadering komt er een nieuw vergaderschema met om de week op donderdagavond twee gelijktijdige commissievergaderingen, gevolgd door een korte raadsvergadering. De andere weken kunnen de gemeenteraadsleden dan gebruiken voor contact met de burgers. Dit alles om de snelheid van besluitvorming te vergroten én het contact met de Vlaardingse burger te versterken ('donderdagavond gemeenteavond').

Er kwam kritiek vanuit CU/SGP, dat 22.00 uur als begintijdstip voor de nieuwe raadsvergaderingen veel te laat was, en vanuit VV2000/LV, dat het voorstel niet onderbouwd was met een analyse van de echte problemen tussen politiek en burger. De meerderheid van de raad stemde voor het voorstel. De nieuwe werkwijze gaat in september van start.

Afscheid en begroeting
Twee raadsleden namen afscheid: Kees van der Vlugt (PvdA) moet vanwege gezondheidsproblemen met het raadswerk stoppen, Kemal Kuruoglu (GroenLinks) zoekt een nieuwe toekomst in Turkije.

Dennis van der Lugt werd als nieuw PvdA-raadslid geïnstalleerd.

De raadsvergadering van 1 juni is in verband met het Europees referendum verplaatst naar 2 juni.