Gemeente Apeldoorn

Onderzoek Jaarverslag 2004: verantwoording gaat vooruit

De Rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar het gemeentelijk jaarverslag 2004. Vraag is of burgemeester en wethouders goed verantwoorden hoe de gemeente in 2004 heeft gepresteerd en of het geld goed is besteed.

De commissie stelt vast dat de nieuwe manier van verantwoorden via programmas een vooruitgang is. Het is nu beter zichtbaar wat er van het beleid terechtkomt. Of de gemeente ook beter presteert kan pas worden vastgesteld als een paar jaar met de nieuwe opzet van het jaarverslag is gewerkt. Enige voortekenen zijn er wel. Zo is de uitvoering van de investeringsplannen uit de begroting verbeterd van 18% naar 56%, al is de commissie nog niet tevreden met die prestatie op zich.

Nieuw dit jaar is ook het verplichte onderzoek naar rechtmatigheid. Hierbij gaat de accountant na of bij de inkomsten en uitgaven die in de rekening staan alle wetten en regels goed zijn nageleefd. De gemeenteraad van Apeldoorn heeft dit onderzoek voor 2004 selectief laten uitvoeren. Uitkomst is dat de gemeente nog veel werk moet verzetten om een volledige controle op rechtmatigheid die in 2005 verplicht is te doorstaan.

Ook concludeert de commissie dat het college de raad tussentijds beter kan informeren over grote afwijkingen ten opzichte van de begrotingsplannen en dat het jaarverslag geen goed inzicht geeft in uitgaven en inkomsten van verschillende heffingen. Dat is van belang voor de burger omdat bijvoorbeeld bij leges de gemeente niet meer mag ontvangen dan zij aan kosten maakt.

Het onderzoeksrapport van de rekenkamercommissie is aangeboden aan de gemeenteraad met in totaal 15 verbeterpunten. In de politieke markt van 19 mei a.s. bespreekt de gemeenteraad in het openbaar de jaarrekening en het rapport van de rekenkamercommissie.

Het rapport van het onderzoek is te raadplegen en te downloaden vanaf van de gemeentelijke website: www.apeldoorn.nl/gemeenteraad, button Rekenkamercommissie. Ook het jaarverslag en de jaarrekening 2004 staan op de gemeentelijke website.

Voor het laatst bijgewerkt op: 29-apr-2005 02:44