Gemeente Wageningen

Woningmarkt onderzoek Wageningen

Donderdag 28 april zijn de resultaten gepresenteerd van het Woningmarktonderzoek Wageningen. In opdracht van Wageningen UR, de SSHW, de Woningstichting en de gemeente Wageningen is eind vorig jaar een uitgebreid woningmarktonderzoek gehouden onder zelfstandig wonende huishoudens en studenten en medewerkers van Wageningen UR. Bij de enquête onder hoofdbewoners zijn alle huurders van de Woningstichting en de SSHW aangeschreven en 40% van de eigenaar-bewoners, circa 8.000 in totaal. De respons bedroeg 42% waarmee een goed inzicht is verkregen in de mening en wensen van de burgers van Wageningen.

Behoefte aan 900 woningen tot 2010
Bij de woningbehoefte is rekening gehouden met de vraag van verschillende vragersgroepen: starters, doorstromers naar een andere woning en vestigers van buiten de gemeente. Er is niet alleen gekeken naar de woonwensen, maar ook naar de samenstelling van de bestaande woningvoorraad. Op deze wijze zijn de strategische tekorten op de woningmarkt in beeld gebracht. Bij een op doorstroming gericht beleid is er in 2005-2010 behoefte aan 900 extra woningen met een accent op:
* eengezinskoopwoningen gelijk verdeeld over de prijsklassen goedkoop, middelduur, en duur

* seniorenwoningen 60% huur en 40% koop

* goedkope en middeldure eengezinshuurwoningen.

Huursector staat voor forse herstructureringsopgave

Als aan de vraag tegemoet wordt gekomen komen veel flatwoningen vrij. Er is sprake van een forse onevenwichtigheid tussen de huidige voorraad en de toekomstige vraag. De huidige verhouding in de sociale huurvoorraad ( 60% flats, 40% grondgebonden woningen en relatief weinig specifieke ouderenwoningen) vraagt om een vernieuwingsslag. De laatste 15 jaar zijn er nauwelijks nieuwe huurwoningen gebouwd. Tweederde van de voorraad is meer dan 30 jaar oud, eenderde meer dan 50 jaar oud. Er is meer behoefte aan moderne eengezinswoningen en vooral (levensloopbestendige) woningen voor ouderen.

Behoefte aan ruim 500 seniorenwoningen

Door de vergrijzing stijgt het aantal huishoudens 55-plus tot 2020 met circa 1.900. dit is een groei van 40%. Het aandeel van de oudere huishoudens in de bevolking zal toenemen van 38% nu tot 49% in 2020. De komende 10 jaar wordt een groei verwacht van circa 1200 huishoudens van 55 jaar en ouder. Omdat de voorraad voor ouderen geschikt woningen beperkt is, zal ontwikkeling ook op de kortere termijn tot 2010 leiden tot een behoefte aan 500 moderne senioren/levensloopbestendige woningen, 325 in de huursector en 200 in de koopsector. Qua woonvorm heeft 40% behoefte aan een grondgebonden woning, 40% aan een appartement en 20% zoekt een meer beschutte woonvorm, o.a. aanleunwoning, serviceflat etc.

Studenten willen kleinere woongroepen en meer keuze

Om inzicht te krijgen in de omvang en samenstelling van de studentenmarkt is een internet-enquête onder studenten gehouden en een schriftelijke enquête onder jongeren tot 30 jaar die een kamer huren bij SSHW. De respons was met 30% verassend hoog. Wageningen UR telt 4.800 studenten, waarvan 25% uit het buitenland. Hiervan wonen er 4.065 in Wageningen (11% van de bevolking). Bij hun woonkeuze spelen woonlasten, kamergrootte, het zelf kiezen van medebewoners, openbaar vervoer, onderhoud en gemeenschappelijk ruimte een belangrijke rol . Bij de waardering scoort de SSHW hoog op punten als onderhoud, kwaliteit sanitair, isolatie, en veiligheid. De particuliere huurmarkt moet het vooral hebben van de locatie (centrum), lagere prijzen, variatie in kamergrootte en het zelf kunnen kiezen van medebewoners.

De SSHW staat het komende decennium voor de opgave van modernisering van de studentenhuisvesting. Nu bestaan vrijwel alle studentencomplexen nog uit afdelingen met 8 tot 10 kamers. Studenten die naar een andere kamer willen verhuizen, willen vooral met 3 tot 6 personen een keuken delen (65%), een kamer tussen de 12 tot 18 m2 (79%) en een huur tussen de EUR 150 en EUR 300 (91%), met de nadruk op EUR 200 tot EUR 250 (48%).

Woningen voor afgestudeerden

Van alle kamerbewoners wil 87% binnen 3 jaar verhuizen, waarvan 47% een voorkeur heeft voor verhuizing binnen Wageningen. Van de gro ep die in Wageningen wil blijven heeft 59% een voorkeur voor een zelfstandige woning. De uitstroom uit de kamermarkt naar de reguliere woningmarkt zal voornamelijk bestaan uit afgestudeerden die of definitief in Wageningen zullen blijven , of nog in afwachting zijn van een vaste baan elders. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat om circa 300 woningen in de komende 5 jaar. Dit betreft vooral meergezins huurwoningen met een huur beneden EUR 327 (37%) of tussen EUR 327 en EUR 466 (30%). Deels kunnen dit bestaande woningen zijn die door doorstromers worden achtergelaten.

750 medewerkers Wageningen UR willen wel naar Wageningen

De komende jaren komen verschillend e locaties van Wageningen UR voor nieuwbouw beschikbaar. Een van de deelonderzoeken was gericht op het meten van de belangstelling onder medewerkers van Wageningen UR die buiten Wageningen wonen om in Wageningen te komen wonen. Circa 40% van de medewerkers heeft via de internetenquête aan het onderzoek meegedaan. Driekwart van de medewerkers die verhuisplannen heeft is geïnteresseerd, in totaal 750 huishoudens. Eenderde hiervan, circa 225 belangstellenden, wordt als harde vraag beschouwd en 525 als vragers op de langere termijn. Het overgrote deel van de medewerkers (85%) wenst een koopwoning: 35% tot EUR 250.000, 40% EUR 250-350.000 e n 25% EUR 350.000 en meer. Qua woonsfeer is veel belangstelling voor een bosachtige of parkachtige woonomgeving. Ongeveer de helf t van de medewerkers heeft belangstelling voor een nieuwe woning of kavel: 40% een kavel tot 300m2, 40% een kavel met een oppervlak tussen 300-500m2 en 25% wil een kavel van meer dan 500m2.


- einde persbericht -