Dienstenbond CNV

Onderhandelingen PBO: pensioenen
29-04-2005

Op donderdag 21 april jl. was er CAO overleg voor de PBO. Het ging vooral over pensioenen en de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar. De contouren tekenen zich af, maar eerst willen wij u goed informeren en op ledenvergaderingen in juni met u de balans op maken.

Over de loondoorbetaling tijdens de eerste twee jaren tijdens ziekte kunnen we kort zijn: de CNV Dienstenbond wil het eerste jaar 100% loondoorbetaling en het tweede jaar 70%, met daarbij een aanvulling tot 100% wanneer iemand voldoende zijn best doet om te reïntegreren. De werkgevers hebben voorgesteld om 6 maanden 100% en 18 maanden 80% door te willen betalen. Wel krijgt iemand voor het gedeelte dat hij wel werkt doorbetaald. Maar dat vinden wij niet meer dan logisch! De standpunten liggen hier dus nog ver van elkaar.

Op loongebied willen de werkgevers liefst alleen maar eenmalige uitkeringen doen. Wij vinden dat er toch zeker structurele loonsverhogingen bij moeten zitten. Maar een bod is nog niet gedaan. Het hangt natuurlijk ook samen met het andere grote onderwerp: de discussie over de pensioenen.

Werkgevers willen voor alle schappen naar een middelloonregeling. Onze leden in de pensioencommissie hebben daarbij een middelloonregeling helpen ontwerpen die in uitkomst niet veel verschilt met de huidige eindloonregeling.

In het bijgaande bulletin gaan wij daar dieper op in. De belangrijkste argumenten om na te denken over middelloon zijn:

Bij een middelloonregeling zal er qua pensioenresultaat weinig verschil zijn tussen situaties waarin promoties bij dezelfde werkgever dan wel via wisseling van werkgever worden gerealiseerd. Bij een eindloonregeling treden daarbij grote verschillen op, die moeilijk kunnen worden gerechtvaardigd. De vraag is hoe solidair een gemiddelde carrièremaker hier met een snelle carrièremaker moet zijn. Wel heeft de CNV Dienstenbond aangegeven dat in dit verband het aantal aanloopschalen bij de productschappen beperkt moet worden. Werkgever vindt dit een lastig punt.

Het aantal eindloonregelingen in ons land neemt sterk af. Inmiddels geldt voor een grote meerderheid van de werknemers een middelloonregeling. De besturen van de bedrijfslichamen in de PBO kunnen zich moeilijk verdedigen tegen de aantijging dat we een goudgerande pensioenregeling hebben, waarbij naar de eindloonregeling wordt verwezen. Bij overstap naar een goede en ook evenveel kostende middelloonregeling, kunnen de besturen aanvoeren dat ook in onze sector de pensioenregelingen op de schop zijn gegaan.

De middelloonregeling waarmee de vakorganisaties akkoord zouden willen gaan, kan, ook kijkend naar wat in ons land gebruikelijk is, worden aangemerkt als een uitstekende regeling: onvoorwaardelijk geïndexeerd tijdens de opbouwperiode en rekening houdend met het gemiddelde carrièreverloop. De kwaliteit van de nieuwe regeling, ook uitgedrukt in kosten, is volledig gelijkwaardig aan de huidige eindloonregeling. De grootste middelloonregelingen in ons land (ABP en PGGM) bieden slechts een voorwaardelijke indexatie van opgebouwde aanspraken tijdens de opbouwperiode en dit bij een dunne financiering, zodat de komende jaren kortingen op de indexatie waarschijnlijk zijn.

Werkgevers zullen bij PSB in ieder geval het hoge premieniveau (37% van de pensioengrondslag) nog vijf jaar blijven betalen om sneller op de streefdekkingsgraad uit te komen.

Overgang naar een middelloonregeling leidt ertoe dat er meer fiscale ruimte beschikbaar is om een groter deel van de FSP-regeling overeind te houden. Immers, bij een middelloonregeling mag voor het fiscale kader rekening worden gehouden met alle beloningscomponenten die er zijn, met uitzondering van de auto van de zaak. Bij een eindloonregeling is het aantal nog niet benutte beloningscomponenten zeer gering.

Lees het bijgaande bulletin dat wij als gezamenlijke vakorganisaties voor u geschreven hebben rustig door. Indien u vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot. Wij zijn van plan de komende weken een tweede bulletin te schrijven over de FSP problematiek (die moet worden omgezet omdat 1-1-2006 de wetgeving veranderd). Daarna gaan wij een tweetal ledenvergaderingen houden in juni waar wij u graag verwelkomen (uitnodiging volgt dus nog). Pas daarna gaan wij verder met onderhandelen, als wij de contouren van een nieuwe regeling uitgebreid met u besproken hebben.

U ziet dat de CNV Dienstenbond veel werk maakt van uw arbeidsvoorwaarden en probeert een genuanceerd beeld te schetsen. De CNV Dienstenbond wordt steeds bekender en groeit in ledental (denk aan de actie op het Museumplein op 2 oktober 2004) maar ons ledental binnen de PBO neemt sterk af (door inkrimping van schappen en pensionering van leden). Wij roepen u daarom op collegas die niet lid zijn (helaas de meerderheid) toch eens na te laten denken om lid te worden van een bond die onderhandelt over zijn of haar arbeidsvoorwaarden. Alleen als lid praat je daarover mee! Bovendien zijn we er nog niet en hebben wij die steun hard nodig. Ook in de toekomst als je kijkt naar een PBO waar nog heel veel (politiek) gaat gebeuren. Als u ondersteuning wenst van uw bestuurder bij het werven van leden: neem dan even contact op met bestuurder Bernard Jan de Groot, 010-2651111 e-mail: b.degroot@cnvdibo.nl