Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Duidelijkheid over het beperken van geluidshinder van riolering

Onlangs is bij ISSO het supplement NTR 3216 "Beperking van Geluidshinder'' verschenen.

Dit supplement is een aanvulling op de NTR3216 "Binnenriolering richtlijn voor ontwerp en uitvoering". Gelet op de belangrijke consequenties is vooruitlopend op de pas in 2007 verwachte herziening van de NTR 3216 besloten tot uitgave van de resultaten. ISSO heeft in overleg en samenwerking met het Normalisatie-instituut NEN is gekozen voor dit supplement.

Beperking van geluidshinder in sanitaire installaties

Naar aanleiding van de vele vragen uit de installatiepraktijk over geluidshinder bij standleidingen in gebouwen heeft Uneto-VNI een onderzoek gestart. Het onderzoek was gericht op de invloeden van diverse maatregelen op de geluidsafstraling van standleidingen. Er was behoefte aan uniforme richtlijnen en meer inzicht in de maatregelen om geluidshinder te verminderen en dan vooral in hun onderlinge samenhang.

Uitbreiding van de NTR 3216

Een aantal zaken was al globaal bekend en opgenomen in paragraaf 4.6 van NTR 3216, versie 2003. De volgende punten zijn nu (verder) uitgewerkt:
* exacte invloed van geluiddempende buismaterialen;
* bevestigingsbeugels ;

* richtingsveranderingen;

* invloed van de schachtwand;

* vorm en de invloed van geluidsabsorberend materiaal. Soundspotsim

De veelheid van parameters maakte een computerberekeningmodel "Soundspotsim" noodzakelijk. Hiermee kan op eenvoudige wijze het totale geluidsniveau buiten de leidingschacht worden voorspeld. Dit programma is te raadplegen via www.isso.nl.

Meer informatie

Het supplement is verkrijgbaar bij NEN via www.nen.nl. Het supplement kost ^ 27,50 (excl. BTW en verzendkosten). De NTR 3216 inclusief het supplement kost ^ 122,50 (excl. BTW en verzendkosten).

Meer informatie over het supplement vindt u op www.isso.nl en www.nen.nl.