Vlaamse overheid

'Goedkoper nachttarief voor energie uitgebreid tot gans weekend'

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag een voorontwerp van besluit goedgekeurd waardoor het volledige energieverbruik tijdens het weekend van het goedkopere nachttarief zal genieten. Deze maatregel draagt bij tot een goedkopere energiefactuur.

Elektriciteit produceren of importeren is een dure aangelegenheid. Om op vlak van energiekosten te besparen, is het dan ook aangewezen vooral stroom te gebruiken die hoe dan ook wordt opgewekt. Dit is het geval tijdens de daluren aangezien op dat ogenblik een kloof bestaat tussen enerzijds het vermogen om stroom op te wekken en anderzijds het elektriciteitsverbruik.

Het doel bestaat er in om de elektriciteitsconsumptie van burgers en bedrijven te verschuiven naar de daluren. Een middel om deze verschuiving te stimuleren, is de tarifering aanpassen. Er is het nachttarief dat het nachtverbruik goedkoper maakt. Hierdoor worden mensen aangezet om het dagverbruik naar 's nachts te verschuiven.

Maar naast het bevorderen van nachtverbruik, is ook het verbruik overdag tijdens de weekends financieel interessant. Ook dan ligt de productie- en importcapaciteit een pak hoger dan de
elektriciteitsconsumptie.
Als de elektriciteitsconsumptie van de piekuren in de week naar het weekend kan verplaatst worden, moet er minder snel bijkomende stroom opgewekt of ingevoerd worden.

Bovendien biedt de voorgestelde maatregel voor huishoudens of ondernemingen die een deel van het nachtverbruik naar het weekend overdragen een voordeel in termen van comfort aangezien er minder nachtlawaai is.

Minister Peeters stelt dan ook voor de daluren uit te breiden tot het ganse weekend en dus het ganse verbruik tijdens het weekend aan nachttarief te laten aanrekenen.

Deze maatregel heeft enkel effect voor burgers en bedrijven met een tweevoudige meter. Het is echter distributienetbeheerders noch leveranciers toegestaan de eventuele nadelen van deze maatregel te verhalen op burgers en bedrijven met een enkelvoudige meter.

'Met deze maatregel slaan wij vier vliegen in één klap', besluit minister Peeters, 'namelijk een goedkopere energiefactuur, meer comfort 's nachts, een bijkomende uitnodiging om van een enkelvoudige naar een tweevoudige meter over te schakelen en een beperking van de stijging van het piekvermogen'.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 44 e-mail : persdienst.peeters@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---