Gemeente Bussum

Beschermd dorpsgezicht Brediuskwartier en Het Spiegel

bredius-website.jpg

De gemeente Bussum heeft van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een voorstel ontvangen voor het aanwijzen van het Brediuskwartier en Het Spiegel als beschermd stads- en dorpsgezicht.

Het rechtsgevolg van deze aanwijzingen is de vaststelling van nieuwe bestemmingsplannen voor de betrokken wijken. De nieuwe bestemmingsplannen zijn vereist omdat uit onderzoek van de Rijksdienst van Monumentenzorg is gebleken dat de huidige bestemmingsplannen niet als voldoende beschermend worden aangemerkt. Het betreft de bestemmingsplannen:


· Bellamy


· Jan Tabak


· Het Spiegel


· Spiegel-Herenstraat


· P.J. Loman

Inspraakavonden

Voor de inwoners houdt de gemeente twee inspraakavonden om de voorstellen verder toe te lichten. Op deze avond wordt door de Rijksdienst voor Monumentenzorg een uiteenzetting gegeven van de consequenties, die wonen in een beschermd stads- en dorpsgezicht kan hebben. Door het Adviesbureau voor Ruimtelijk Beleid Ontwikkeling en Inrichting (RBOI) wordt een uiteenzetting gegeven over de wijze waarop de beschermde status in de nieuwe bestemmingsplannen wordt gerealiseerd. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Op deze inspraakavond kunt u, als inwoner, ook uw mening geven over het voorstel om het Brediuskwartier en Het Spiegel aan te wijzen als beschermd stads- en dorpsgezicht.

De inspraakavonden vinden plaats op:

Dinsdag 17 mei voor de inwoners van de bestemmingsplangebieden Het Spiegel, Spiegel-Herenstraat en P.J. Loman.

Woensdag 18 mei voor de inwoners van de bestemmingsplangebieden Bellamy en Jan Tabak.

Locatie: gemeentehuis Bussum, aanvang 20.00 uur.

Wilt u op één van de inspraakavonden aanwezig zijn? U kunt zich vóór 10 mei a.s. opgeven bij mevrouw M. Veldhuis, tel. (035) 69 28 864 of e-mail: m.veldhuis@bussum.nl. Vermeld hierbij uw naam en de avond waarnaar uw interesse uitgaat.

Toelichting Brediuskwartier

Het beschermd dorpsgezicht Brediuskwartier beslaat het gebied ten oosten van de dorpskern van Bussum, waar voorheen zandafgravingen hebben plaatsgevonden. De wijk is ontwikkeld in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw, waarbij het stratenpatroon van K.P.C. de Bazel en de landschappelijke inbreng van D.F. Tersteeg afkomstig is.

Het Brediuskwartier was bestemd voor een gemengde doelgroep van welgestelden, middenstanders en (de beter betaalde) arbeiders en heeft hierdoor zowel kenmerken van een villapark als van een tuindorp. Het Brediuskwartier is exemplarisch voor het in de jaren twintig groeiend besef dat juist het 'natuurlijke' karakter van het Gooi de reden was dat nieuw ingezetenen hier hun domicilie kozen en dat het behoud van dat karakter een onontbeerlijke voorwaarde was voor deze vestigingspolitiek. De rol van de particuliere villaparkexploitant wordt overgenomen door de regulerende en ordenende overheid.

Toelichting Het Spiegel

Het Spiegel is als villapark in de periode 1874-1940 zowel organisch als planmatig in fasen ontwikkeld en bestaat in feite uit een aaneenschakeling van verschillende kleine villagebiedjes, deels rond het historische zandpadenpatroon, deels rond de nieuwe ontsluitingswegen. Een dergelijk wijk, voornamelijk door particulieren ontwikkeld gebied is kenmerkend voor het Gooi in het laatste kwart van de 19e eeuw. Ondanks het gedifferentieerde beeld kent het gebied een duidelijke ruimtelijke samenhang door de stedenbouwkundige hoofdstructuur, het dominante groene karakter en de overwegend vrijstaande (villa)bebouwing, die grotendeels uit de periode 1850-1940 dateert.

Het Spiegel, één van de vroeg ontwikkelde villaparken in Nederland, vertoont ondanks de verdichting nog sterk het beeld van villabebouwing in een groene omgeving.