Vlaamse overheid

Vlaams Innovatiefonds van start

Op initiatief van Vlaams minister van Innovatie Fientje MOERMAN en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN keurde de Vlaamse Regering vandaag de oprichting van het Vlaams Innovatiefonds (VINNOF) goed.

"De Vlaamse Regering maakt 75 miljoen euro vrij voor de oprichting van het Vlaams Innovatiefonds. Hierdoor kunnen jonge, innovatieve bedrijven voortaan over de nodige middelen beschikken om hun innovatieve ideeën of technologieën om te zetten in een business plan en financiering te vinden voor de start. Dit is cruciaal voor het onderzoekslandschap in Vlaanderen", aldus minister Moerman.

Geschat wordt dat zo'n vierduizend jonge, innovatieve bedrijven nood hebben aan risicokapitaal bij de start. Het zijn precies deze ondernemingen die groei en werkgelegenheid creëren (vijf procent van de bedrijven zorgen voor 80 procent van de werkgelegenheid).

De bedrijven die tot de doelgroep behoren, zullen op drie manieren middelen uit het Vlaams Innovatiefonds kunnen aantrekken.

- Financiering via door het Vlaams Innovatiefonds erkende formele zaaikapitaalfondsen: het Vlaams Innovatiefonds kan een investering doen gelijk aan 100% van de cashmiddelen die geïnvesteerd worden door het zaaikapitaalfonds. Het maximale financieringsbedrag van het Vlaams Innovatiefonds per onderneming bedraagt 500.000 euro.

- Dossiers die IWT-steun genieten: het Vlaams Innovatiefonds investeert pas wanneer het IWT (Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen) een onderneming in het kader van haar KMO-programma een subsidie toekent. Het Vlaams Innovatiefonds kan een investering doen gelijk aan 100% van het bedrag van de IWT-subsidie, aangevuld met de cashmiddelen die geïnvesteerd worden door een derde, private partij. De inbreng van die private partij moet minstens 20% van de totale financiering bedragen. De absolute investering door het Vlaams Innovatiefonds is beperkt tot 100.000 euro voor een periode van 3 jaar.
- Rechtstreekse aanmelding van dossiers bij het Vlaams Innovatiefonds: het Vlaams Innovatiefonds voert de investeringsanalyse uit en neemt autonoom de investeringsbeslissing. Het Vlaams Innovatiefonds kan een inbreng doen gelijk aan 80% van de totale financiering. Het maximale financieringsbedrag bedraagt 500.000 euro.

Het Vlaams Innovatiefonds heeft een open kapitaalstructuur. Dat betekent dat ook de private sector en de federale overheid erin kunnen participeren. Het Fonds wordt door de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) opgericht als een NV van onbepaalde duur.

persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman - tel. 02 552 61 00
e-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 552 67 00 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---