Vlaamse overheid

Vlaamse Regering in kort bestek - 29 april 2005

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de adviescheques. De aanpassing beoogt een betere spreiding van de cheques en dus ook de kredieten. De bijsturing moet ertoe leiden dat het beschikbare budget van 15 miljoen euro meer wordt verdeeld over het grote aantal ondernemers dat een beroep wil doen op de maatregel. Dit kan worden bereikt door een verlaging van het maximum plafond. Het maximum plafond per kalenderjaar bedraagt momenteel 820 cheques per klant. Die zou verlaagd worden naar 200 stuks per klant. Het half miljoen adviescheques dat momenteel nog kan worden vrijgegeven, kan dan worden verdeeld over 2.637 ondernemingen in plaats van de 1.138 die tijdens de eerste twee kwartalen adviescheques konden reserveren.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist tot oprichting van het Vlaams Innovatiefonds. Het zal uitsluitend investeren in ondernemingen die aan drie voorwaarden voldoen. Ten eerste heeft de onderneming een innovatief idee, product of dienst op basis waarvan in een nieuwe behoefte wordt voorzien of een bestaande behoefte op een nieuwe manier wordt ingevuld. Ten tweede moet de onderneming een starter zijn. En ten slotte moet de onderneming zijn exploitatiezetel in Vlaanderen hebben. Het Vlaams Innovatiefonds wordt opgericht als dochtervennootschap van de Participatiemaatschappij Vlaanderen. Voor de oprichting wordt 75 miljoen euro voorzien.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering bekrachtigt het werkingsreglement en het reglement inzake de bemiddelingsprocedure van het Vlaams onderhandelingscomité voor het hoger onderwijs (VOC). Het werkingsreglement bevat bepalingen over de taken van de voorzitter en de secretaris, de agendering, het verloop van onderhandelingen en het overleg en het opstellen van de notulen en protocollen. De bepalingen zijn geënt op de procedures van het syndicale overleg in andere Vlaamse onderhandelingscomités. Het reglement inzake de bemiddelingsprocedure regelt de oprichting en de werking van een verzoeningsbureau binnen het VOC.


* * *

In het kader van het decreet Gelijke Onderwijskansen-I keurde de Vlaamse Regering medio juli 2002 definitief een uitvoeringsbesluit goed betreffende het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het gewoon secundair onderwijs. Het besluit bepaalt onder meer dat scholen met kansarme leerlingen een beroep kunnen doen op aanvullende lestijden, begeleiding en ondersteuning. In dat besluit is de berekening van de aanvullende lestijden per punt in detail beschreven, in die mate dat zelfs de toenmalige werkelijke loonkost per ambt van 31.634 euro voor het basisonderwijs is opgenomen. De Vlaamse Regering beslist nu om deze loonkost te vervangen door een globale omschrijving. Zo wordt vermeden dat er iedere drie jaar een nieuw besluit moet worden voorgelegd. En indien het bedrag niet zou worden aangepast, wordt er gewerkt met een veel te lage loonkost waardoor er meer lestijden aan de scholen worden toegekend dan voorzien in het begrotingsdecreet.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet basiseducatie voor laaggeschoolde volwassenen. Het legt het maximale competentieniveau van kandidaat-cursisten per opleiding vast, het niveau van de opleidingen, de verdere voorwaarden waaraan educatieve activiteiten in de basiseducatie moeten voldoen en de invoeringsdatum van de modulaire organisatie. Het keurt eveneens de modulaire structuur voor de basiseducatie goed en bepaalt de evaluatiemodaliteiten, het model van studiebewijzen en de periode waarbinnen die moeten worden afgeleverd. Het uitvoeringsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit betreffende de organisatie van het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3. De wijziging beoogt de afbouw van de opleiding verzorgende, aangezien de sector niet te vinden is voor kandidaat-werknemers met dat getuigschrift.


* * *

De Vlaamse Regering beslist het principe te verlaten dat personeelsleden van het onderwijs en de PMS-centra bij het nemen van een verlof of een afwezigheid minstens de helft van een voltijdse betrekking moeten gepresteerd worden. Door de voorgestelde wijziging, namelijk om tot minimum één lesuur na afwezigheid of verlof voor verminderde prestaties aan te vragen, kunnen personeelsleden die recht hebben op een
overlevingspensioen, blijven werken zonder hun aanspraak op dit recht te verliezen. Over dit besluit zal nog worden onderhandeld met alle betrokken actoren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE, van Vlaams minister Inge VERVOTTE en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit tot aanpassing van de regelgeving inzake werkgelegenheid en sociale economie wat betreft de adviesverlening door de Sociaal-Economische Raden van de Regio en de Regionale Sociaal-Economische Overlegcomités. Het besluit geeft uitvoering aan artikel 37 van het decreet Erkende Regionale Samenwerkingsverbanden (ERSV). Volgens dat artikel moet de in de wets- en decreetsbepalingen gehanteerde terminologie aangepast worden om ze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het ERSV-decreet. Zo wordt een 'subregionaal tewerkstellingscomité' omgezet in een 'een 'sociaal-economische raad van de regio' of 'een regionaal sociaal-economisch overlegcomité'. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed betreffende de decretale adviesverlening door de Sociaal- Economische Raden van de Regio en de Regionale Sociaal- Economische Overlegcomités. Het besluit geeft uitvoering aan artikel 37 van het decreet Erkende Regionale Samenwerkingsverbanden (ERSV). Volgens dat artikel moet de in de wets- en decreetsbepalingen gehanteerde terminologie aangepast worden om ze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het ERSV-decreet. Zo wordt een 'subregionaal tewerkstellingscomité' omgezet in een 'erkend regionaal samenwerkingsverband' of een 'sociaal- economische raad van de regio' of 'een regionaal sociaal- economisch overlegcomité'. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet over de Geestelijke Gezondheidszorg. De wijziging voorziet in een overgangsregeling wanneer de goedkeuring van subsidieovereenkomsten met Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg vertraging oploopt. Het voorontwerp van wijzigingdecreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Freddy Deven volgt Thérèse Jacobs op als algemeen directeur van het Centrum voor Bevolkings- en Gezinsstudie.


* * *

De Vlaamse Regering kent 309.000 euro subsidie toe voor de voortzetting van het project 'Jongeren en Gezondheid' van de Gentse universiteit gedurende de periode 2005- 2008. Via een vierjaarlijkse bevraging wordt gepeild hoe jongeren in Vlaanderen denken over en zich gedragen met betrekking tot verschillende aspecten van gezondheid in de breedste betekenis van het woord.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Chartreuse' in Brugge. In uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en in voorafname op het afbakeningsproces van het regionaalstedelijk gebied Brugge wordt een terrein bestemd voor kantoren in dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.


* * *

De Vlaamse Regering benoemt 5 leden van de raad van bestuur van de Vlaamse Participatiemaatschappij.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed over de afvaardiging van de Vlaamse Gemeenschap in de algemene vergadering van de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

Na de toetreding van acht landen uit Centraal- en Oost- Europa tot de Europese Unie hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de nieuwe oriëntering en de procedure van het beleid ten aanzien van die regio. Ze keurt ook het reglement goed met de voorwaarden voor de toekenning van financiële tegemoetkomingen voor allerlei initiatieven aldaar.


* * *

Pierre Romain volgt Stefan Gilliams op als voorzitter van de raad van beroep voor sommige Vlaamse openbare instellingen.


* * *

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de aanstelling regelt van verschillende bedienaars van erediensten en moreel consulenten bij sommige diensten van de Vlaamse overheid. Momenteel zijn er verschillende bedienaars van erediensten en moreel consulenten in dienst bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en bij een aantal Vlaamse openbare instellingen (VOI's). Hun rechtspositie is echter zeer disparaat geregeld. Het huidige besluit beoogt de aanstelling van deze bedienaars en consulenten op een uniforme manier te regelen. Het besluit bepaalt de wijze van aanstelling, de manier waarop de aanstelling wordt beëindigd en de financiële regeling.


* * *

Na advies van de raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed over de toevoeging van een derde lid aan artikel 3 van het decreet van 17 maart 1998 dat het recht op vrije nieuwsgaring en de uitzending van korte berichtgeving door de omroepen regelt. In het huidige decreet wordt bepaald dat het recht op vrije nieuwsgaring geldt voor alle omroepen van of erkend door de Vlaamse Gemeenschap. De Europese Commissie is van oordeel dat deze bepaling discriminerend is ten opzichte van omroepen die niet ressorteren onder de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap. Door uitbreiding van artikel 3 wordt het recht op vrije nieuwsgaring uitgebreid tot de omroepen die ressorteren onder de bevoegdheid van de andere Gemeenschappen en van de andere lidstaten van de Europese Unie. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering neemt akte van het Actieplan Reguleringsmanagement 2005 en keurt de evaluatie en bijkomende initiatieven bij het actieplan goed. Het reguleringsmanagement staat voor de integrale, systematische en procesmatige vereenvoudiging van de regelgeving en vermindering van de regellasten. De Vlaamse Regering draagt elke minister op voor het zomerreces voor zijn of haar beleidsdomein te onderzoeken of de vereenvoudigingsvoorstellen vanuit de adviesraden in het actieplan kunnen worden opgenomen. De bevoegde minister wordt gelast de beleidsoverschrijdende vereenvoudigingsprojecten te coördineren en voor het jaareinde een voortgangsrapport voor te leggen.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van een aantal basisallocaties.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot wijziging van het besluit van 3 maart 2000 tot uitvoering van de artikelen 11, 33 en 33bis van het Mestdecreet. Naast de algemene vergunningenstop die ingevoerd is in het Mestactieplan 2 (MAP2), is via de invoering van de nutriëntenhalte een tijdelijke bijkomende rem ingebouwd om de dierlijke productie niet verder te laten stijgen. Door het decreet van 28 maart 2003 werd het onder meer mogelijk om nutriëntenhaltes over te dragen tussen inrichtingen naar aanleiding van verplaatsingen of samenvoegingen en kunnen er afwijkingen worden toegestaan voor de toekenning van nutriëntenhaltes voor specifieke categorieën van inrichtingen. Het wijzigingsbesluit heeft betrekking op de nutriëntenhalte en regelt de noodzakelijke procedures om de wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijk besluit uit te voeren.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot wijziging van het uitvoeringsbesluit van 5 oktober 2001 bij het decreet van 23 januari 1991 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen. Met deze wijzigingen wordt de bestaande regelgeving aangepast aan de wijziging van het Mestdecreet van 28 maart 2003. In het nieuwe besluit wordt het samenvoegen en verplaatsen van milieuvergunningen verder geregeld, wordt uitvoering gegeven aan de nieuwe bepalingen in het Mestdecreet die de Vlaamse Regering de bevoegdheid geven om voor bepaalde soorten van inrichtingen af te wijken van het algemene vergunningenbeleid en worden de met dit besluit samenhangende bepalingen in Vlarem I aangepast.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen. Met dit besluit worden twee decretale bepalingen uitgewerkt. Enerzijds wordt bepaald dat effluenten van bewerking of verwerking van dierlijke mest met een laag gehalte aan ammoniakale stikstof vrijgesteld zijn van de plicht om in te werken. Anderzijds kunnen bewerkte dierlijke mest of andere meststoffen met een laag gehalte aan stikstof gedurende de verboden periode voor het uitrijden van mest worden gespreid. Voor andere dierlijke mest is dit al eerder mogelijk. Daarnaast worden met dit besluit de uitvoeringsbesluiten van 15 maart 2002 en 31 maart 2000 aangepast.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt een subsidiebesluit voor de aanleg en de verbetering door de gemeenten van openbare riolen, en voor de bouw van kleinschalige waterzuiveringsinstallaties met een capaciteit van maximum 2.000 inwonerequivalenten. Gezien het Vlaams Parlement het decreet met bepalingen tot begeleiding van de begroting 2005 heeft goedgekeurd, komen niet alleen gemeenten, maar ook gemeentebedrijven, intercommunales of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in aanmerking voor subsidiëring. Daarnaast is sedert februari dit jaar de gewestelijke verordening in verband met hemelwaterputten, infiltratie- en buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afval- en hemelwater van kracht. De aanpassing van het subsidiebesluit stemt de diverse wetgeving nu beter op elkaar af en zorgt aldus voor administratieve lastenvermindering. Tegelijkertijd regulariseert de Vlaamse Regering twee subsidiedossiers.


* * *

Na advies van de SERV, de VREG en de MiNa-raad hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat bepaalt dat elektriciteit in het weekend voortaan wordt aangerekend aan nachttarief. Dit gebeurt door de registratie van het verbruik tijdens de weekenddagen te laten gebeuren op de teller die normaal voor de nachturen is geprogrammeerd. Een verschuiving van de huishoudelijke vraag naar elektriciteit naar het weekend leidt tot een meer optimale benutting van de productiemiddelen en tot rationeler energiegebruik. Over het besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.


* * *

Op voorwaarde van technisch nazicht stemt de Vlaamse Regering in met een koninklijk besluit dat de wijziging beoogt van een KB dat de luchtvaart regelt. De aanpassing omvat enerzijds een tekstverbetering in de definitie van sommige categorieën van bestuurders, anderzijds wordt er een bepaling ingevoegd waarbij de minister bevoegd voor luchtvaart of de directeur-generaal van het Directoraat- Generaal Luchtvaart een luchtvaartterrein kan vrijstellen van bepaalde technische normen. Door deze invoering wordt het voor de Vlaamse regionale luchthavens gemakkelijker om te voldoen aan de vereisten tot het bekomen van de vereiste certificatie.


* * *

De Vlaamse Regering verlengt de overeenkomst voor het 'Uitvoeren van baggerwerken in de vaarpassen van de Noordzee en in de Vlaamse kusthavens' met een termijn van maximaal 6 maanden. Hiervoor wordt een bijakte afgesloten met de aannemer Tijdelijke Vereniging 'Noordzee en Kust'.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Het op de begroting 2005 voorziene bedrag van 8.846.346 euro voor de onthaalbureaus zal door de Vlaamse Regering aangewend worden voor de continuering van de werking van de onthaalbureaus, om een aanzet te geven tot de uitbreiding van het aanbod maatschappelijke oriëntatie, en éénmalig voor het terugdringen van de wachtlijsten Nederlands als tweede taal bij de Centra voor Basiseducatie. De dienst Interne Audit zal een financiële doorlichting van de volledige werking van de onthaalbureaus verrichten.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt over een ontwerp van koninklijk besluit dat de promotie beoogt van het gecombineerd vervoer per spoor. De federale staat wil hiertoe een subsidie verlenen aan spoorwegondernemingen die vervoer van containers, wisselbakken of opleggers tussen twee bedieningspunten op het Belgische grondgebied verzekeren. Concreet gaat het om de toekenning van een vast bedrag per overslag en het verminderen van de heffing voor het gebruik van de spoorweginfrastructuur. Het initiatief past in de doelstelling om de mobiliteit langs de weg te bevorderen, de verkeersveiligheid te verhogen en de milieuvervuiling terug te dringen.

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties