Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: TRCJZ/2005/1359
datum: 29-04-2005
onderwerp: vragen leden Kruijsen en Waalkens (beiden PvdA); groene en blauwe diensten

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

In reactie op de vragen van de leden Kruijsen en Waalkens (beiden PvdA) over erkenning van groene en blauwe diensten bericht ik u het volgende.

Op 28 april jl. heeft overleg plaatsgevonden over de zogenoemde verkenningen groene diensten tussen ambtenaren van de Europese Commissie en een afvaardiging van de Nederlandse autoriteiten. De Nederlandse delegatie heeft, behalve uit ambtenaren van mijn ministerie, bestaan uit ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van de provincie Gelderland. De bedoeling van dit overleg - dat mede op verzoek van de provincie Gelderland, de coördinerende provincie voor de verkenning Ooijpolder-Groesbeek, was geïnstigeerd - was om met de Europese Commissie van gedachten te wisselen over enkele thema's die in de verschillende verkenningen een rol spelen en die van belang zijn voor de beoordeling van de verkenningen in het kader van staatssteun. Een van de voor die bespreking geagendeerde onderwerpen betrof de juridisch gecompliceerde vraag of maatregelen als waarvan sprake is in de verkenning Ooijpolder-Groesbeek kunnen worden aangemerkt als diensten van algemeen belang.

De Nederlandse delegatie beraadt zich nu over hetgeen is besproken met de Europese Commissie. Het is evenwel nog te vroeg om eenduidige conclusies hieruit te trekken. Gelet hierop kan ik thans nog geen uitspraken doen over het karakter van de maatregelen die in de onderscheiden verkenningen aan de orde zijn. Binnenkort zal ik nader berichten.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman