---


---

Onderzoek naar vondst Kalashnikovs afgerond

29-4-2005 15:45:00

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen week drie verdachten gehoord voor het onwettig importeren van twee Kalashnikovs van Afghanistan naar Nederland. De douane ontdekte de wapens op 31 maart tijdens een routinecontrole op de militaire vliegbasis Gilze-Rijen en droeg de zaak over aan de Marechaussee. De geweren zaten verstopt in één van de Apache helikopters die met een Antonov vliegtuig van Afghanistan naar Nederland vervoerd werden. De verdachten hebben allen bekend.

Twee verdachten, een 29-jarige officier uit Utrecht en een 28-jarige onderofficier uit Epe, zijn verantwoordelijk voor het plaatsen van de wapens in het staartstuk van de Apache. De derde, een 32-jarige officier uit Gilze-Rijen, wordt ten laste gelegd dat hij van de illegale actie op de hoogte was en als militaire meerdere dit niet heeft verhinderd.

De luchtmachtmilitairen hadden de Kalashnikovs in Afghanistan gekregen van militairen van buitenlandse eenheden. De geweren waren al in Afghanistan deels onklaar gemaakt. Het was de bedoeling ze als decoratie op te hangen.