Gemeente Geldrop-Mierlo



Publicatie 29 april 2005

14 leden, 4 ridders en 1 officier in de Orde van Oranje Nassau 19 KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN VOOR INWONERS VAN GELDROP-MIERLO

Op 29 april heeft burgemeester M.J.D. Donders-de Leest tijdens de Lintjesregen 15 inwoners van Geldrop-Mierlo koninklijk onderscheiden. Eén decorandus kreeg de versierselen behorende bij zijn onderscheiding uitgereikt door Staatssecretaris Ross (VWS) in Den Haag. Tot slot ontvingen drie decorandussen op 29 april een telegram, waarin stond vermeld dat zij onderscheiden zijn in de orde van Oranje-Nassau. Hun lintje wordt op een later tijdstip uitgereikt.

De heer F.H.H. Poels, Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Poels is zijn brandweercarrière als vrijwilliger begonnen in 1970. Tot 1982 was hij vrijwillig brandweerman bij de brandweer te Bergen. Daarna is hij overgestapt naar de brandweer te Geldrop en was hij lid van de vrijwillige brandweer. Vanaf 1990 was hij Brandmeester. De heer Poels is op 1 oktober 2003 met Functioneel leeftijdsontslag gegaan. In totaal is decorandus 33 jaar circa 8-10 uur per week actief geweest als vrijwillig brandweerman.

Mevrouw A. Janssen-Meeuws, Lid in de Orde van Oranje-Nassau Vanaf 1979 is mevrouw Janssen-Meeuws actief lid en bestuurslid bij dameskorfbalvereniging Midako te Mierlo. Vanaf 1984 is zij organisator van de oud-papieractie en medeorganisator van de avond-zesdaagse van Midako. Al jarenlang organiseert zij de kinderkledingbeurs en uitjes voor de jeugdafdeling en sinds 1994 is zij tevens medeorganisator van de avondwandelvierdaagse van Midako. Tenslotte is zij trainer van het jeugdteam, fluit zij wedstrijden en stelt zij het clubblad van de vereniging op.

Mevrouw M.J.P. van de Crommenacker-van de Kant, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Sinds 1973 is mevrouw Van de Crommenacker-Van de Kant lid van de EHBO te Mierlo. In de beginjaren werd haar woning zelfs als EHBO-post gebruikt. Vanaf 1994 is zij EHBO-opleidingen gaan verzorgen voor de basisschooljeugd in Mierlo.
Vanaf 1978 is zij lid van de Zonnebloem. Destijds heeft zij de Zonnebloem in Mierlo mede opgericht. In de periode 1978-1983 was mevrouw Van de Crommenacker penningmeester van de Zonnebloem en vanaf 1983 is ze daar ziekenbezoeker en vrijwilliger. Daarnaast organiseert zij vier
maal per jaar activiteiten voor de Zonnebloem. In de periode 1993-2003 bood zij haar hulp aan bij kienavonden in het bejaardentehuis. Daarnaast heeft decoranda vanaf 1973 meermalen deelgenomen aan collectes voor onder andere de Hartstichting, de Nierstichting, de Stichting Verstandelijke Gehandicapten, de Kankerbestrijding en de Zonnebloem. Ook is zij al vanaf 1998 lid van de IVN Mierlo (vereniging voor natuur- en
milieu-educatie) waar zij belangstellenden voorziet van informatie in het IVN-gebouw. In de
periode van circa 1989 tot 2002 zong zij één maal per week de mis in het bejaardentehuis te Mierlo.
Ook is mevrouw Van de Crommenacker al sinds 1994 vrijwilligster in de Wereldwinkel en verzorgt zij de schoonmaak van het pand. Zij draagt tevens medeverantwoordelijkheid voor de inkoop van speelgoed van de Wereldwinkel.
Vanaf 2002 zingt zij de maandelijkse mis en de missen op feestdagen in verpleeghuis Keijserinnedael te Helmond. Tenslotte was zij in de periode 1990-1993 oppasmoeder voor
Somalische kinderen, zodat de ouders les konden volgen.

De heer A.H.S.M.A. Melskens, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In de periode 1969-1977 was de heer Melskens trainer van atletiekvereniging PSV te Geldrop.Hiervoor volgde hij cursussen bij de atletiekbond. Van 1978 tot 1983 was hij trainer van Atletiek Vereniging Valkenswaard. In de periode 1983-1997 was hij hoofdtrainer van de Lopersgroep Geldrop. Vanaf 1997 organiseert, coacht en begeleidt hij verschillende sportgroepen waaronder sporten zoals wielrennen, zwemmen, triatlon, mountainbiken, bergsport (klimmen), schaatsen, skiën en bergwandelen.
In het kort kan gezegd worden dat de heer Melskens sinds 1969 mensen stimuleert om mee te doen aan verschillende sporten. Vooral voor alleenstaanden of mensen die het moeilijk hebben. Daarnaast verzorgt hij in het weekend een koffie-uurtje bij hem thuis. Dit koffie-uurtje heeft voor de alleenstaanden een bijzondere betekenis, omdat het hen in staat stelt uit hun isolement te raken. De heer Melskens is al gedurende 35 jaar een soort sociaalwerker. Dit blijkt ook uit het feit dat hij, naast zijn zeven eigen kinderen, twee pleegkinderen in huis heeft genomen.

De heer C.P.D. Bax, Lid in de Orde van Oranje-Nassau Sinds 1974 is de heer Bax vrijwilliger bij wielervereniging Trap Met Lust te Geldrop. Hij heeft daar de volgende activiteiten ontplooid. Vanaf 1974 verzorgde hij de sponsoring van de Wielerronde Geldrop. In 1981 heeft hij meegeholpen met het opbouwen van het clubhuis. Sinds 1982 is hij organisator van wielerwedstrijden voor Trap Met Lust en sinds 1986 is hij organisator van de Wielerronde met Koninginnedag. Ook is hij sinds 1997 jeugdtrainer en -begeleider. Daarnaast is hij sinds 1997 verantwoordelijk voor het onderhoud van de fietsen. De heer Bax is bij Trap Met Lust over het geheel genomen al sinds 1974 een zeer actief vrijwilliger op allerlei gebied.

De heer J.J. de Vries, Lid in de Orde van Oranje-Nassau Vanaf 1968 is de heer De Vries vrijwilliger bij de KAJ/KWJ (Katholieke ArbeidsJongeren/Katholieke Werkende Jongeren) en maakt hij de accommodatie schoon. Met carnaval draait hij
bardiensten in het gebouw. Daarnaast is hij inkoper bij het KAJ/KWJ. Tevens is hij sinds 1968 bestuurslid van de biljartvereniging binnen het KAJ/KWJ. Tenslotte is decorandus vanaf 1970 lid van het bestuur van de KAJ/KWJ.

Mevrouw P.O. Smulders-Verhagen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau Van 1984 tot 1996 was mevrouw Smulders lid van het bestuur van de ouderraad van Basisschool Loeswijk. Tevens was voor haar op de basisschool een rol weggelegd als voorlees- en
hulpmoeder en brigadier. Vanaf 1995 is zij één van de redactieleden van het clubblad van volleybalvereniging DKJO.
Daarnaast is zij sinds 1979 vice-voorzitter van het kerkbestuur H. Lucia en lid van de werkgroepen Communie, Eucharistieviering en Vormsel. Van 2001 tot 2003 was decoranda bestuurslid van het CDA te Mierlo en nam zij deel aan de werkgroep Campagne CDA. Ook heeft zij jarenlang (1985-2003) geholpen bij de gymles voor 3 tot 4-jarigen bij Gymnastiekvereniging Uni Animo.
Daarnaast heeft zij zich de nodige jaren actief opgesteld ten behoeve van Basisschool t Schrijverke. Zij was daar overblijfmoeder. Ook als patiënte bij EHBO-examens op basisscholen,
oppasmoeder en chauffeur voor Tandtechniek Weijmans is zij actief geweest. Sinds 1987 is zij actief in het jeugdvakantiewerk. Daarvoor was zij tot 1977 actief als leidster van Jong Nederland te Nijnsel en van de Gehandicaptenvereniging te Sint Oedenrode.

De heer W.A.J. Heesakkers, Lid in de Orde van Oranje-Nassau Van 1970 tot 1974 was de heer Heesakkers raadslid in de gemeente eldrop. Ook in de periode 1989-1994 en 2002-2003 vervulde hij deze rol. Daarnaast was hij van 1954 tot 1960 bestuurslid van de jeugdbeweging De Kajotters. Op jeugdgebied was hij verder van 1961 tot 1970 actief als bestuurslid stichting Jeugdbelangen Zesgehuchten te Geldrop. Vanaf 1954 was de heer Heesakkers Vakbondsbestuurder Bouw en Houdbond bij de NKV en sinds de jaren tachtig was hij bestuurslid van de Stichting tot behoud van Huize Josephine.
Van 1968 tot 1977 was hij fdelingsvoorzitter en secretaris van de Katholieke Volkspartij. Later werd hij campagneleider van de CDA. Bij het CDA is hij in 1985 voorzitter geweest van de kandidaatstellingscommissie. Verder is de heer Heesakkers sinds 1989 Chauffeur Bolivia Comité voor ontwikkelingssamenwerking en vanaf 1964 collectant voor de Brigida-kerk in Geldrop-centrum. Vanaf 2004 is de heer Heesakkers voorzitter van de werkgroep wonen en verkeer van ouderenorganisatie BOOG. Ook was hij lid van de Verankeringsgroep en heeft hij deelgenomen aan het roject ouderenproof.

De heer J.F.A. Staals, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau De heer Staals was een sleutelfiguur bij de doorstart van DAF Trucks NV in 1993. Als directeur Product en Marketing Planning heeft hij hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Van 1995 tot 1997 was hij organisator van de truck-races voor DAF Trucks NV. Daarnaast was hij van 1966 tot 1980 technisch leraar aan het SBBO en heeft hij in 2000 deelgenomen aan het Promotieteam Tour de France door Mierlo. Sinds 1981 is hij actief lid van carnavalsvereniging De Kersenpitten te Mierlo. Voor DAF was hij van 2002 tot 2004 conservator in het DAF-museum. Ook wordt hij regelmatig gevraagd te spreken op congressen voor vervoerders.
De heer Staals is al jaren raadslid, aanvankelijk van de gemeente Mierlo en tegenwoordig van de gemeente Geldrop-Mierlo. Daarnaast is hij actief lid van de Beroepenveldcommissie van de HTS Autotechniek in Arnhem en speelt hij een actieve rol binnen de ACEA. Tenslotte is hij lid van de Commissie Stadsboxproject voor Innovatieve Binnenstedelijke Distributie.

Mevrouw M.H. van Berlo-Verhagen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Van Berlo is sinds 1984 vrijwilliger bij De Zonnebloem afdeling Mierlo en dit in de meest ruime zin van het woord. Mevrouw Van Berlo is hier wekelijks vele uren actief. Vanaf 1991 is zij bestuurslid van De Zonnebloem afdeling Mierlo. Zij doet al zon vier jaar vrijwilligerswerk in Huize Bethanië. Ze zet daar koffie en helpt de bewoners bij het kienen.

De heer G. van de Wall, Lid in de Orde van Oranje-Nassau In 1987 was de heer Van de Wall medeoprichter en bestuurslid van de Bridgeclub Met Lust te Geldrop. Hij is nog steeds actief in deze hoedanigheid. Vanaf 1982 is hij waarnemend voorzitter van Wielersportvereniging Trap Met Lust en sinds 1991 bestuurslid van de beheercommissie Hengelsportvereniging De Yzeren Man te Geldrop. Van 1999 tot 2004 was hij voorzitter van voornoemde commissie. Verder heeft hij van 2002 tot 2004 deelgenomen aan het Dommelbeek-project als vertegenwoordiger van zowel De Yzeren Man als de overkoepelende organisatie Dommelvisrecht, die de kleine wateren in het stroomgebied Peel tot en met Kempen-gebied behartigt. Het project kwam tot stand in samenwerking met de gemeente Geldrop, het IVN en het

Waterschap.
Tenslotte was de heer Van de Wall van circa 1975 tot 1985 bestuurslid van de Algemene Bond van Ambtenaren afdeling Eindhoven.

De heer H.P.J.M. van der Sanden, Lid in de Orde van Oranje-Nassau Van 1965 tot 1976 was de heer Van der Sanden jeugdbestuurslid, jeugdteambegeleider en wedstrijdcoördinator bij voetbalvereniging SV Lierop. Van 1968 tot 1981 was hij lid van de KPJ jongerenvereniging, waar hij van 1970-1978 voorzitter en van 1972 tot 1974 regionaal bestuurder Kring Helmond was. Daarnaast was hij vanaf 1974 circa 7 jaar actief als gewestelijk bestuurder Kring Tilburg voor de jongerenvereniging.
Van 1970 tot 1985 nam de heer Van der Sanden deel aan de Belangengroep Vergaderingen te Lierop en van 1972 tot 1977 was hij leidinggevende in Nijverdal bij de Jeugdvakantieweken.
Verder was hij van 1974 tot 1979 actief als gewestelijk bestuurder voor de KPJ Gewest Zeeland / Noord-Brabant.
Van 1983 tot 1988 was decorandus organisator van het Uniformenfonds Sint Antonius te Lierop.
Sinds 1968 verzorgt hij de Public Relations voor vele organisaties en sinds 1972 is hij organisatorisch actief bij mannenkoor A Capella. Verder verricht hij sinds 1973 een rol in het Lourdeswerk en is hij sinds 1979 secretaris van de evenementenstichting Lierop 825. Sinds 1994 is hij voorzitter feestcomité voor viering van jubilea en sinds 1996 is hij organisator van de Taptoe te Mierlo. Daarnaast is de heer Van der Sanden sinds 2000 lid van de werkgroep bij Stichting Keiebijters te Helmond. Bij Persclub Peelland
is hij adviseur en verzorger van persberichten voor allerlei organisaties en reeds 5 jaren is hij
vrijwilliger bij de Zonnebloem Kring Helmond.

De heer W.A.A. Habets, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Van 1965 tot 1967 was de heer Habets voorzitter van de Commissie Studium Generale van de Koninklijke Universiteit Nijmegen. Van 1971 tot 1975 was hij bestuurslid van de Regionale Afdeling Stichting voor Burgerschapskunde en van 1972 tot 1978 commissielid tot uitgave van Stads- en Streekgeschiedenis voor Eindhoven en omstreken. Van 1982 tot 1986 was decorandus bestuurslid van de Vereniging Rectoren Algemeen Bijzonder Onderwijs waarvan van 1984 tot 1986 voorzitter. Verder was de heer Habets van 1982 tot 1987 actief in de Onderwijsraad Eindhoven. Van 1982 tot 1987 was hij lid van de Provinciale Commissie voor Onderwijsaangelegenheden Noord-Brabant en van 1982 tot 1990 was hij voorzitter van het Landelijk Platform Europa in het Onderwijs. Sinds 1978 is hij voorzitter van de Regionale Jeugdcommissie Rotary regio Eindhoven en sinds 1986 is hij lid van de Raad van Advies van de Eindhovense Volksuniversiteit. Tenslotte is de heer Habets sinds 1995 voorzitter Orde van den Prince afdeling Eindhoven en omstreken.

De heer C. Kooij, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Van 1992 tot 2004 was de heer Kooij voorzitter van het bestuur van Mikrocentrum Nederland en sinds 1997 is hij commissaris van het Centre for Concepts in Mechatronics (CCM). Van 1990 tot 2002 was hij voorzitter van de werkgroep en vanaf 1992 voorzitter van het bestuur van de Stichting Kasteel Geldrop.

De heer G.M.H. de Paauw, Lid in de Orde van Oranje-Nassau Sinds 1960 is de heer De Paauw Sinterklaas tijdens de Mierlose intocht en sinds 1995 speelt hij Sinterklaas op de basisscholen van Mierlo. Vanaf 1970 is hij penningmeester van de Stichting Jeugdbelangen te Mierlo en sinds 1994 penningmeester van de Stichting Multifunctionele Accommodaties in Mierlo.
Vanaf 1978 is de heer De Paauw lid van het zangkoor van de parochie en sinds 1997 is hij thuisbezorger voor Tafeltje Dek je. Tenslotte is de heer De Paauw sedert circa 1996 bestuurslid
van de NEVI-opleidingen voor inkopers Nederlandse Kring Zuid.

Mevrouw Th.B.T. Bottenberg-Van Gennep, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Van 1962 tot 1976 was mevrouw Bottenberg actief in de ondersteuning van zieken in de parochie Heilige Maria Magdalena. Van 1962 tot 1976 verzorgde zij de administratie van de gezinsbijdrage van deze parochie en was zij kleermaakster voor de priesters en acolieten van de parochie. Van
1974 tot 1976 was zij poetshulp voor de kerk.
Verder was decoranda van 1981 tot 2000 bloemiste voor de Rooms Katholieke kerk Zesgehuchten te Geldrop. Sinds 1999 reikt zij de communie uit tijdens de hoogmis.
Sinds 1993 is zij coördinator voor vakanties voor het Nederlandse Rode Kruis. Ook is zij al vanaf 1990 wijkhoofd voor het Astmafonds. Tenslotte collecteert mevrouw Bottenberg jaarlijks voor onder andere het Reumafonds, de Hartstichting en een gehandicaptenorganisatie.

De heer H.G. de Pee, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Binnen de Onderwijsbond CNV (OCNV) was de heer De Pee als volgt actief. Hij was van 1981 tot 1999 bestuurslid van het vroegere KOV dat vanaf 1997 is opgegaan in het OCNV. Sinds 1997 is hij bestuurslid van de Federatie van het OCNV en vanaf de jaren 80 was hij betrokken bij de KOV-schoolradio. Van 1977 tot 1999 was hij bestuurslid en vanaf 1978 penningmeester van de Landelijk Sectorbestuur Buitengewoon Onderwijs. Verder is hij sinds 2000 penningmeester van de landelijke sector Speciaal Onderwijs en de Sector Speciaal Onderwijs afdeling Noord-Brabant en de Sectorwerkgroep Speciaal Onderwijs. Daarnaast is hij sinds 2000 lid van het Beleidsorgaan Primair Onderwijs. Vanaf 2003 is decorandus plaatsvervangend lid van de Klachtencommissie Individuele
Belangenbehartiging. Reeds jaren is de heer De Pee deelnemer van het ministerieel overleg Leerling Gebonden Financiering, beter bekend als het rugzakje. Verder is hij al 2000 vertegenwoordiger van het OCNV bij Pensioenfonds ABP en is hij sinds jaren een gekozen lid in het verenigingsbestuur. Tenslotte is hij bij OCNV actief als bestuurslid in de Nederlandse Katholieke Schoolraad.
De overige activiteiten van de heer De Pee bestaan uit zijn deelnemerschap aan de Klankbordgroep Rabobank Mierlo vanaf circa 2000, zijn voorzitterschap van de paardenmenvereniging Mierlo vanaf 2000 en tenslotte zijn inzet als jurylid bij de jaarlijkse carnavalsoptocht te Leende vanaf 1994.

De heer A.H.P.J. Verhappen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Verhappen was van 1970 tot 1975 bestuurslid van Scouting Don Bosco te Geldrop. Vanaf 1977 tot1992 was hij oprichter, dirigent en voorzitter van Jeugdkoor Jericho en dirigent en voorzitter van Jongerenkoor Joyim te Geldrop. Ook is hij in die tijd een aantal jaren (1977-1992)
penningmeester van de Stichting Jeugdbelangen Braakhuizen-Noord te Geldrop geweest. Van 1986 tot 1996 was de heer Verhappen dirigent van het schoolorkest Sint Lucas te Boxtel. Hij was een aantal jaren dirigent van een blaasorkest te Valkenswaard. Tenslotte was hij van 1975 tot 1990
bestuurslid Commissie Meise Mert (jaarmarkt te Geldrop).

De heer C.R. van den Hoogenband, Officier in de Orde van Oranje-Nassau (uitreiking in Den Haag)
De heer Van den Hoogenband was van 1973 tot 1976 lid van de Eindhovense Sportraad en van 1974 tot 1978 voorzitter van de Medische Commissie Judobond Nederland. Van 1978 tot 1986 was hij lid van de Raad van Beheer Sportfondsen Baden Maastricht. Daarnaast was hij van 1989 tot
1998 medeoprichter en bestuurslid van de Club van Clubartsen en van 1993 tot 2005 voorzitter Stichting Topzwemmen Zuid-Nederland. Sinds 1974 is de heer Van den Hoogenband teamarts van de Nederlandse Zwem- en Waterpoloploeg tijdens onder meer drie Olympische Spelen en diverse Europese en wereldkampioenschappen. Daarnaast is hij lid van de Medische Commissie Koninklijke Nederlandse Zwembond. Verder is hij sinds 1976 organisator van diverse medische congressen en sinds 1998 lid van de Medische Commissie van de Europese Zwembond. De heer Van den Hoogenband is vanaf 1978 clubarts en hoofd van de medische staf van PSV voetbal en tenslotte sinds 2000 lid van het Sportsmedicine Committee van Wereldzwembond FINA.