Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 29 APRIL 2005

Vervotte en Van Brempt richten staten-generaal voor verkeersslachtoffers op

Vlaams minister van Welzijn Inge VERVOTTE en minister van Mobiliteit Kathleen VAN BREMPT hebben het initiatief genomen tot oprichting van een staten-generaal voor opvang van verkeersslachtoffers en hun
na(aast)bestaanden. Deze staten-generaal gaat voor de zomer van start.

Verkeersveiligheid is een absolute prioriteit voor de Vlaamse Regering. Maar een ongevallenvrij verkeer zal nooit bestaan. Daarom is de opvang en begeleiding van de verkeersslachtoffers en hun onmiddellijke omgeving (ouders, kinderen, broers, zussen,.) een belangrijk aandachtspunt.

In 2002 raakten in Vlaanderen 44.232 mensen betrokken in een verkeersongeval. 721 mensen stierven en 5.234 raakten zwaar gewond. Opvang van de slachtoffers en hun naasten en nabestaanden is dus nodig.

Met de staten-generaal willen de ministers de opvang van verkeersslachtoffers verbeteren en gepaste maatregelen nemen in het verkeersveiligheidsbeleid.

De ministers zullen in het kader van deze staten-generaal nauw samenwerken met volgende organisaties: Ouders van Verongelukte Kinderen vzw, Zebra vzw (initiatief van het Levenslijn-Kinderfonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting), Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, Slachtofferhulp en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Vandaag lanceert minister Van Brempt, samen met Zebra vzw, alvast de Emobiel. Een instrument dat leerkrachten van het basisonderwijs kunnen gebruiken om leerlingen op te vangen, die betrokken raken bij een verkeersongeval, als slachtoffer, als getuige, of onrechtstreeks omdat iemand uit hun omgeving is gewond of gedood. Een proefproject met de Emobiel start in scholen in de provincie Limburg.

De oprichting van deze staten-generaal kadert in het Vlaams regeerakkoord waarin opgenomen werd dat aan elk verkeersslachtoffer in Vlaanderen een zorgzame, integrale en efficiënte ondersteuning zal worden geboden. En dat initiatieven die zich richten op een betere opvang en begeleiding van jonge verkeersslachtoffers ondersteund zullen worden.

persinfo : Kris Danckaert, woordvoerster van minister Vervotte - tel. 02 552 64 89
e-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be

persinfo : Sara Vercauteren, woordvoerster van minister Van Brempt - tel. 02 552 63 69
e-mail: persdienst.vanbrempt@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties