Gemeente Alkmaar


Lintjesregen: Vier onderscheidingen voor Alkmaarse vrijwilligers

Alkmaar, 29 april 2005

Op vrijdag 29 april om 10.30 uur reikt de burgemeester van Alkmaar, mevrouw drs. M. van Rossen, vier Koninklijke Onderscheidingen uit. De heer A.H. Olie en de heer J.H.P.M. Potter zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer L.A. Glasgow en de heer B. Slooten zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheidingen worden uitgereikt in de raadzaal van het stadhuis van Alkmaar.

De heer A.H. Olie

`Dhr. Olie is niet zomaar wijkagent. Zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en zijn compassie met mensen die het moeilijk hebben, maken hem naast wijkagent ook maatschappelijk werker.'

De heer A.H. Olie (1945) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Olie is sinds 1978 wijkagent in de wijk Huiswaard in Alkmaar. Deze wijk wordt gekenmerkt door een gevarieerde bevolkingssamenstelling. De heer Olie heeft de omgang tussen autochtone en allochtone bewoners weten te versoepelen. Zo gaf hij raad bij de oprichting van Stichting Alkantara. Hij legde de basis voor een convenant tussen een middelbare school en de politie, initieerde de opzet van een zorgteam na signalen omtrent probleemgezinnen in de Vroonermeer en initieerde een wijkvereniging in deze buurt. Ook buiten zijn diensttijd verleent hij steun waar nodig en is hij altijd oproepbaar.

De heer Olie zet zich sinds zich 1993 ook in voor hartpatiënten. Hij is de mede-oprichter en de voorzitter van de Hartpatiënten Sportclub. Voor deze sportclub wordt de heer Olie `de smeerolie waar de club op draait' genoemd. Ook is hij voorzitter van Harte Zorg, een hartpatiëntenorganisatie in Noord-Holland.

In 1997 is de heer Olie betrokken geweest bij het opzetten van het huiskamerproject in Huiswaard. Het doel van dit project is om de oudere jeugd van de straat te halen en ze een eigen plek te geven. De heer Olie heeft gezorgd voor deze eigen plek en voor computers. Het project stond model voor latere huiskamerprojecten in Alkmaar.

De heer J.H.P.M. Potter

`Dhr. Potter combineert als geen ander zijn professionele kwaliteiten met maatschappelijke betrokkenheid'

De heer J.H.P.M. Potter (1944) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Potter was tot 1 december 2004 werkzaam voor de Stichting Reclassering Nederland. Als geen ander combineerde hij zijn professionele kwaliteiten met maatschappelijke betrokkenheid. Ook heeft hij zijn kennis altijd ter beschikking gesteld van vele jongere collega's.

Voor de St. Laurentiusparochie Oudorp-Sint Pancras zet de heer Potter zich al sinds 1975 in. Hij is lid van de commissie Missie, Ontwikkeling en Vrede, organisator van feestavonden, lid van de avondwake groep, lector bij wekelijkse vieringen en is hij zeer nauw betrokken bij de jaarlijkse musical. Ook zet hij zich in voor het missiewerk in Oeganda, zoals scholen en waterprojecten. Van 1996 tot 2004 is de heer Potter bestuurslid geweest van Exodus Alkmaar. Exodus Alkmaar is een intensief begeleide woonvorm voor ex-gedetineerden. Hij onderhield intensieve contacten met de kerk, de gemeente en professionele- en vrijwilligersorganisaties. Ook zorgde hij met enthousiasme en bevlogenheid dat de hindernissen om Exodus op te zetten en in stand te houden, opgelost werden.

De heer L.A. Glasgow

`Hij heeft altijd getracht het venster naar de Nederlandse samenleving wijd open te houden. Zijn onvermoeibare inzet geldt echter ook voor de individuele mens.'

De heer L.A. Glasgow (1957) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In zijn jonge jaren heeft de heer Glasgow veel betekend voor de Methodist Church en een buurtcentrum op Aruba. Sinds 1989 is hij coördinator en voorganger van de Methodist Church in Nederland.

Vanaf 1979 tot 1989 is de heer Glasgow lid geweest van de Bedrijfszelfbescherming bij Merck, Sharp & Dome. Hiervoor heeft hij de vrijwilligersmedaille van de gemeente Haarlem gekregen.

Vanaf 1987 had de heer Glasgow zitting in het bestuur van het Steunpunt Antillianen en Surinamers (SAS) in Haarlem. Een fusie tussen SAS en de Stichting Peregrinus heeft geleid tot de Stichting Multiple Choice. Deze stichting werkt aan participatie en integratie van groepen en individuen met een niet-westerse achtergrond en bevordert de openheid van algemene instellingen voor de nu nog allochtone burgers. Sinds 1996 is hij penningmeester binnen het bestuur van Multiple Choice.

Sinds 1999 zet de heer Glasgow zich in als bestuurslid voor South Hope in a Europe without Barriers (SHEBA). Dit is een kerkelijke multiculturele organisatie van de Samen Op Weg Kerken die zich bezighoudt met het leggen van contacten met zwarte predikanten.

De heer B. Slooten

`In de instanties waaraan hij zich verwant en zich verbonden mee voelt, neemt hij vaak belangeloos en spontaan bestuursfuncties op zich.'

De heer B. Slooten (1946) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De heer Slooten vervult maar liefst zeven bestuursfuncties. Sinds 1981 is hij voorzitter van muziekvereniging Aurora, waar hij zelf al vijftig jaar tromboneblazer is.

Vanaf 1982 is hij bestuurslid van de Stichting Westfriese Molens. Sinds 1990 is hij zelf ook molenaar van de Grebmolen in Schoorldam en Schouwmester van het Waterschap Groot Geestmerambacht. Vanaf 1985 is hij ook bestuurslid van de Raad voor Advies van de provinciale Molencommissie van de provincie Noord-Holland. Ook de Stichting Johannes Bos kan al sinds 1990 rekenen op de heer Slooten, tevens in een bestuursfunctie. Deze stichting zet zich in voor het instandhouden van molens en maalderijen in Koedijk. Sinds 1997 is de heer Slooten secretaris van de Molenstichting Zeevang.

Vanaf 1983 is hij bestuurslid (vanaf 1991 voorzitter) van de Vereniging voor Wetenschappelijke Spelling (VWS). Deze vereniging streeft naar een fundamentele verbetering van de spelling van het Algemeen Nederlands. Voor verschillende vakbladen heeft hij artikelen geschreven en hij is zelfs mede-auteur van het boek `Goet Gespelt'. In zijn beroep als leraar aan een basisschool komt zijn enorme kennis van de Nederlandse taal goed van pas. Op deze school is hij overigens remedial teacher en zette hij zich in voor de Medezeggeschapsraad.

Tot slot is de heer Slooten al geruime tijd bestuurslid van de uitvaartvereniging De Laatste Eer.

29 april 2005