Gemeente Elburg


Vandaag werden ter gelegenheid van Koninginnedag de volgende 9 inwoners van onze gemeente benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Dhr. Van de Poppe en dhr Vinke te Doornspijk
KO Doornspijk

Dhr. en mevr. Achter de Molen,
mevr. Middelburg, mevr. Meijer en
dhr. Hulsman te Elburg.
KO Elburg

Dhr. Nagelhout en dhr. Van der Streek te Oostendorp

KO Oostendorp

De heer E. van de Poppe
De heer Van de Poppe was en is sinds 1982 betrokken bij diverse agrarische instellingen zoals de plaatselijke afdeling van Gelderse Maatschappij van Landbouw en de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie.

Tevens was hij gedurende lange tijd lid van de Raad van Commissarissen Coöperatieve Vereniging Saveco en lid van de Raad van Commissarissen van Coberco. Tot op heden is hij nog lid van de Raad van Toezicht van de Rabobank Elburg/Nunspeet en lid van het Algemeen Bestuur van het Waterschap Veluwe.

Dhr. Van de Poppe heeft - met name door zijn niet aflatende inzet voor de behartiging van de belangen van de agrarische ondernemers zijn sporen ruimschoots verdiend.

De heer J.W. Vinke
De heer Vinke maakt zich vanaf 1963 zeer verdienstelijk voor o.m. de Doornspijker Sportclub DSV61. Door zijn inzet is onder andere een mooie clubaccommodatie tot stand gekomen. Daarnaast vervulde decorandus openbare functies als reserve wachtmeester Rijkspolitie, raadslid van de gemeente Elburg, secretaris van de Oranjevereniging Moed en Vertrouwen , archivaris bij de Gereformeerde Kerk te Doornspijk en bestuurslid van dorpshuis De Deel.

Tevens is hij sinds 1952 tot aan vandaag actief als vrijwillig medewerker/ correspondent van de Zwolse Courant/Stentor en diverse huis-aan-huisbladen.

Zijn jarenlange inzet voor de plaatselijke gemeenschap, heeft zijn uitstraling niet heeft gemist.

De heer Willem Achter de Molen
De heer Achter de Molen kan worden gekenschetst als een bijzondere persoonlijkheid vanwege zijn doorzettingsvermogen en inzet voor de hulpbehoevende medemens. Hij zet hij zich al vele jaren onafgebroken in voor o.a. de Stichting Evangelisch Begeleidingscentrum (EBC) en Stichting Evangelisch Begeleide Woonvormen (EBW).

Beide stichtingen bieden hulp aan de in nood verkerende medemens in de leeftijd van 17 tot 45 jaar door middel van therapie en resocialisatie, met behulp van therapeutische en werkervaringsprojecten.

Als initiatiefnemer en medeoprichter in 1973 van het EBC De Schuilplaats te t Harde werkte hij sedertdien met tomeloze inzet aan het operationeel houden en verder uitbouwen van het inmiddels erkende diaconaal maatschappelijk opvangproject dat landelijke bekendheid geniet. In 1991 doet hij zich wederom kennen als initiatiefnemer en medeoprichter van een nieuwe stichting: het EBW te Oldebroek. Daarnaast is hij nazorgwerker bij de EO, tijdens de Opwekkingsconferentie rond Pinksteren en bij de Near East Mission, jeugdwerker bij Ad Fontes te Oldebroek en bestuurslid van de stichting European Christian Mission te Voorthuizen.

Mevrouw Gerrie Achter de Molen Simmelink

Mw. Achter de Molen is de echtgenote van de hierboven genoemde decorandus.

Sinds het door haar echtgenoot opgerichte EBC omvatten deze stichtingen inmiddels 3 locaties. Naast de man die onlosmakelijk met deze stichtingen verbonden is, moet in één adem mw. Achter de Molen worden genoemd.

Deze jarenlange inspanningen, daarbij schouder aan schouder staande met haar echtgenoot, heeft haar er niet van weerhouden om met niet aflatend enthousiasme- naast deze werkzaamheden - tevens vrijwilligerswerk te verrichten in dezelfde organisaties als waar haar echtgenoot in betrokken is. Haar inspanningen mogen opmerkelijk en voorbeeldig genoemd worden.

De heer J. Hulsman

De heer Hulsman heeft zich vanaf 1965 ingezet als:


- vrijwilliger bij de brandweer van de gemeente Elburg (1965-1975)


- vrijwilliger bij Woon en Zorgcentrum Het Nieuwe Feithenhof te Elburg. Materieel en immaterieel levert hij sinds 1982 tot heden ( sinds 1990 zon 30 uur per week) een betekenisvolle bijdrage op allerlei terrein ten behoeve van de bewoners.


- vrijwilliger van 1986 tot 2000 betrokken bij de afbraak, restauratie en wederopbouw van de visafslag van Elburg. Hier vervulde hij de functies van onderhoudsman, suppoost en penningmeester.


- vrijwillig medewerker bij het Fietsgraveerproject bij de Politie Elburg.

De heer Hulsman staat m.n. in HNF bekend als een warme en zeer hoog gewaardeerde vrijwilliger.

Mevrouw A.H. Meijer de With

Mevrouw Meijer ontplooide/ontplooit sinds 1976 tot heden als vrijwilligster vele museale activiteiten en projecten w.o. educatieve projecten voor bijzondere doelgroepen zoals LOM- en MLK-scholen. Dit doet zij vol enthousiasme en op zeer kundige wijze.

Tevens is zij reeds vanaf 1986 vrijwilligster in de Vereniging Vrienden van het Gemeentemuseum Elburg en verricht zij o.a. documentatieonderzoek en begeleidt projecten voor het primair- en voortgezet onderwijs.

Mw. Meijer heeft zich doen kennen als een zeer gewaardeerd vrijwilligster.

Mevrouw L.L. Middelburg-

Mevrouw Middelburg is visueel gehandicapt. Desondanks zag zij het als haar taak vele activiteiten te ontwikkelen in het belang van de (visueel) gehandicapte medemens. Gedurende 26 jaar en vele uren per week was zij (mede) initiatiefneemster van activiteiten op landelijk, regionaal en plaatselijk vlak in o.a.:


- de Commissie Slechtzienden Belangen van de NVBS, als lid hoofdbestuur, vice-voorzitter, secretaris, voorlichtster, huisbezoekster


- de Regionale Raad Gehandicaptenbeleid NW-Veluwe


- het Gehandicaptenberaad Elburg als voorzitter, en is oprichter en bestuurslid fondsenwerving van de Stichting Integratie Gehandicapten Elburg e.o.

Mevrouw Middelburg is een vrijwilligster die respect afdwingt voor de bijzondere wijze waarop zij dienstbaar is aan de gehandicapte medemens.

De heer H. Nagelhout

De heer Nagelhout zet zich naast zijn baan - reeds gedurende 25 jaar onafgebroken in voor de gemeenschap. Zo is hij de drijvende kracht achter het zondagsschoolwerk, is voorzitter van de Buurtvereniging Oostendorp en voorzitter van de Diaconie van de Hervormde Gemeente Elburg. Vanuit laatstgenoemde functie is hij betrokken bij meerdere stichtingen die materiële en immateriële hulp bieden aan personen en instellingen in Oost Europa.

De heer Nagelhout is een man die ook in het plaatselijke verenigingsleven zeer goed gekend is en vervult een voorbeeldfunctie waarmee de samenleving is gebaat.

De heer Albert van de Streek
Albert is reeds gedurende 33 jaar een vrijwilliger in hart en nieren. Als lid en voorzitter heeft hij zich ingezet voor de belangen van de Christelijke Nationale School met de Bijbel. Tevens maakte hij langere tijd deel uit van de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente Elburg. Ook was hij intensief betrokken bij meerdere hulpverleningsprojecten in Nederland en Oost Europa.

Daarnaast zet hij zich al vanaf de oprichting in 1985 in voor de Schietvereniging Oostendorp en is vrijwilliger bij verpleeghuis De Voord als maaltijdbezorger en chauffeur.

Laatst gewijzigd: 29 april 2005