VVD



29 apr 2005 - 'Het moet makkelijker zijn om vrije dagen te schenken aan goed doel'

In opdracht van GJB Sponsorstrategie is door studenten van de Saxion Hogeschool Enschede een onderzoek verricht naar het draagvlak voor het initiatief SteunJeClub.nl. De conclusie van de enquête luidt dat 39 % van de beroepsbevolking bereid is tot deelname aan de landelijke actie.

SteunJeClub.nl is een nieuw concept en gericht op het verwerven van financiële middelen voor verenigingen en vrijwilligersorganisaties. De werking is als volgt: werknemers kiezen er vrijwillig voor om een verlofdag in te leveren (in feite wordt dus een dag extra gewerkt). De geldwaarde van die ingeleverde verlofdag wordt gedoneerd aan een vereniging of vrijwilligersorganisatie naar eigen keuze.

VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Wijn van Economische Zaken. Het liberale Kamerlid vindt dat het veel eenvoudiger moet zijn om vrije dagen te schenken aan goede doelen. Tijdens de acties voor Giro 555, t.b.v. de slachtoffers van de tsunami in Azie, is gebleken dat dit vrij moeilijk is.

Schriftelijke vragen van het lid Dezentjé Hamming (VVD) aan de Staatssecretaris van Financiën inzake het inleveren van vrije dagen voor een goed doel.

1. Is de Staatssecretaris op de hoogte van het bestaan van de Stichting Steun je Club en de breed gedragen maatschappelijke doelstellingen van die Stichting?

2. Kent de Staatssecretaris de uitkomst van een in 2004 door GJB Sponsorstrategie gehouden enquête, waaruit is gebleken dat 39% van de Nederlandse beroepsbevolking bereid is de tegenwaarde van vrije dagen te schenken aan maatschappelijk wenselijke goede doelen, zoals voor het verenigingsleven maar ook ingeval van nationale inzamelingen?

3. Kent de Staatssecretaris de Besluiten van 21 december 2000, nr. CPP 2000/2942M en dat van 22 februari 2002, nr. CPP 2001/3047M?

4. Deelt de Staatssecretaris de conclusie van de VVD fractie dat het op grond van deze goedkeurende Besluiten "technisch" mogelijk is nog niet verdiend en dus in fiscale zin nog niet genoten - toekomstig -loon "uit te ruilen" tegen bijvoorbeeld bepaalde belastingvrije emolumenten?

5. Deelt de Staatssecretaris onze mening dat het voor hem in de lijn van deze Besluiten ook "technisch" mogelijk zou zijn in een nieuw Besluit goed te keuren, dat wanneer door werknemers structureel wordt afgezien van een aantal nog niet opgebouwde verlofuren er geen heffingsmoment plaatsvindt als die verlofuren waarvan is afgezien daadwerkelijk worden opgebouwd, maar een werkgever de tegenwaarde daarvan schenkt aan een maatschappelijk wenselijk geacht goed doel?

6. Deelt de Staatssecretaris de wens van de VVD fractie dat een eenvoudige oplossing voor het schenken van nog op te bouwen verlofuren zoals voorgesteld in vraag 5, de voorkeur verdient boven een fiscaal-technische meer ingewikkelde oplossing via de methode van eindheffing, welke methode werkgevers vanwege de administratieve belasting mogelijk zal afschrikken mee te werken aan het wegschenken van de tegenwaarde van nog op te bouwen verlofuren?

7. Is de Staatssecretaris bereid bij Besluit een goedkeuring zoals bedoeld in de vragen 5 en 6 uit te vaardigen? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?

29 april 2005