Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

29-04-2005
Lintjesregen in Edam-Volendam

Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd om dit jaar maar liefst acht inwoners van onze gemeente te decoreren bij gelegenheid van Koninginnedag. Een wel heel bijzonder aspect vormt de gelijktijdige decoratie van een Volendams echtpaar.
Burgemeester Willem van Beek reikte de Koninklijke Onderscheidingen op vrijdag 29 april a.s. uit in twee bijeenkomsten. Om 09.30 uur vond in het Sint Jozefgebouw de uitreiking plaats aan:
Mevr. G.M. (Gaar) Binken-Tuip, 53 jaar;
De heer Th.G. (Dick) Brinkkemper, 75 jaar;
De heer A. (Arie) Tuijp, 48 jaar en zijn echtgenote Mevr. Y. (Yvette) Tuijp-Medik, 44 jaar.

Mevr. Gaar Binken-Tuip kreeg de versierselen opgespeld die behoren bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij ontving deze onderscheiding vanwege haar langdurige activiteiten als mantelzorger voor haar zorgbehoevende tante, die zij dagelijks helpt bij het aankleden en tevens vele andere huishoudelijke en administratieve werkzaamheden voor haar verricht.

De heer Dick Brinkkemper is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Deze hoge onderscheiding is hem ten deel gevallen vanwege het feit dat hij reeds sinds 1958 diverse activiteiten heeft ontplooid en nog steeds ontplooit op het terrein van het bibliotheekwezen, de kerk, de politiek en de regionale historie ten dienste van de lokale en regionale gemeenschap.
Hij heeft zich bestuurlijk en uitvoerend ingezet, met name op het terrein van de lokale en streekgeschiedenis. Hij heeft een bijdrage geleverd aan het onderzoeken en beschrijven (in vele artikelen en tientallen boeken) van de historie en cultuur van Volendam, Monnickendam en Edam. Ook verzorgt hij hierover regelmatig lezingen en diavoorstellingen.
Voorts heeft hij zich ingezet voor de bibliotheek (als medeoprichter en bibliothecaris) in Monnickendam, de KVP/het CDA (als bestuurslid en voorzitter die tevens leiding gaf aan het fusieproces van de oude CDA-bloedgroepen) en de RK St. Vincentiuskerk.
Met name voor de kerk verricht de heer Brinkkemper reeds vanaf 1964 tot aan de dag van vandaag een breed scala aan
vrijwilligerswerkzaamheden. Hij is onder meer actief als lector, voorganger tijdens avondwakes, archivaris, adviseur van het kerkbestuur, lid van het comité Vincentius altijd in ons midden en nog veel meer. Ook zijn bijdrage aan de actie "Twee miljoen samen doen" was van grote invloed op het succes daarvan.

De heer en mevrouw Tuijp-Medik ontvingen beiden de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau voor hun jarenlange verdiensten als dé twee grote drijvende krachten achter de majorettevereniging Tuijp's Twirl & Showgroep. Vanaf 1979 zetten beiden zich in als dagelijks bestuurslid om alle beslommeringen rondom deze grootste majorettevereniging te regelen. Arie voorheen in de functie als voorzitter en nu als secretaris en Yvette als penningmeester. De heer Tuijp zoekt en monteert de muziek voor de shows, organiseert concoursen en zoekt sponsoren. Hij besteedt (net als zijn vrouw) al z'n vrije tijd aan "zijn" vereniging en vele weekenden per jaar begeleidt hij teams tijdens wedstrijden (ook op Europees niveau). Samen met zijn vrouw heeft hij ook de grootschalige Volendammer Taptoe georganiseerd, waarvan de opbrengst bestemd was voor de slachtoffers van de Nieuwjaarsbrand.
Nog voordat hij met de majorettes van start ging was de heer Tuijp reeds vanaf 1973 actief als bestuurslid, organisator, leider en initiator van de Stichting Club- en Buurthuiswerk Volendam (CBW). In het verleden heeft hij zich voor deze stichting tientallen jaren ingezet als hoofdleider van de voorjaarskampen alsmede van diverse andere activiteiten van het CBW.
Daarnaast is hij samen met zijn vrouw medeoprichter geweest van de werkgroep Alcohol Vrije Activiteiten, waarvoor beiden actief waren tijdens de Volendammer kermis en het carnaval om het alcoholgebruik onder jongeren te ontmoedigen van 1979 tot 2001. Mevrouw Tuijp verricht bij de majorettevereniging ook nog andere werkzaamheden, zoals het helpen ontwerpen en maken van de kostuums, het assisteren van de instructeurs bij het bedenken en instuderen van de shows en het organiseren van de jaarlijkse uitjes van de jeugdleden.

Tijdens een tweede bijeenkomst zijn om 11.00 uur in het Damhotel in Edam gedecoreerd:
De heer J.R.A. (Rob) Huber, 64 jaar;
De heer A. (Alfred) de Jong, 54 jaar;
De heer L. (Lieuwe) Kramer, 70 jaar en
De heer K. (Kees) Vroom, 60 jaar.

De heer Rob Huber ontving de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn bestuurlijke en organisatorische activiteiten die hij vanaf 1958 ontplooide en ontplooit op het gebied van scouting, kerk, onderwijs, zorg, werkgeversorganisaties, de Rabobank en de promotie van Edam. Hij is zeven jaar leider geweest bij de scouting en heeft tussen 1964 en 1984 diverse vrijwilligersfuncties verricht t.b.v. de Gereformeerde geloofsgemeenschap. Zo was hij o.a. jeugdouderling en later ouderling en voorzitter kerkenraad, bestuurslid van de Vereniging van Protestantse Scholen in Purmerend en voorzitter van het schoolbestuur van de Chr. Marinus Beumerschool in Edam. Van 1985 tot 1999 was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Waterlandziekenhuis en van 1988 tot 2000 voorzitter van de bejaardentehuizen Meermin en Koningshoeve in Edam. Tevens was of is hij bestuurlijk betrokken bij de Algemene Commissie van Weldadigheid in Edam, VNO-NCW in Noord-Holland-Noord, IBEV, Fleura Aalsmeer, Vrienden van de Meermin, Raad van Toezicht Rabobank Purmerend, Stg. Kaasmarkten Edam en de Rotary Club Purmerend. Tevens was hij medeorganisator van de fondsenwervingsactie "Kerk van Kaas" t.b.v. de restauratie van de toren van de Grote of St. Nicolaaskerk in Edam.

De heer Alfred de Jong is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hem is deze onderscheiding ten deel gevallen vanwege langdurige vrijwilligerswerkzaamheden op het gebied van bankzaken, welzijn, kerk, sport en koken sinds 1972. Hij is binnen de volleybalsport actief geweest als scheidsrechter (tot in de topdivisie) en bestuurslid/voorzitter van twee verenigingen. Hij was bestuurslid van de kookvereniging De Eenhoorn in Hoorn en is lid van de commissie voor de aankoop en inrichting van een eigen accommodatie voor deze vereniging.
Voorts is hij bestuurslid/secretaris van de IBEV en verricht(e) hij verschillende functies binnen de Gereformeerde Kerk in Edam. Als lid van de Lionsclub in Purmerend is de heer De Jong betrokken bij projecten in ontwikkelingslanden. Vanaf de oprichting van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam maakt hij hiervan deel uit, eerst als voorzitter en thans als gewoon bestuurslid. Met name in de eerste periode van het bestaan van deze stichting, toen de heer De Jong voorzitter was, is er sprake geweest van een zeer grote tijdsinvestering voor alle bestuursleden, en voor hem als voorzitter in het bijzonder.

De onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau is ook toegekend aan de heer Lieuwe Kramer. Zijn verdiensten liggen op het vlak van (bestuurlijke) activiteiten sinds 1957 op het gebied van welzijn, kerkelijk leven, sport en cultuur. Binnen de sport heeft hij als KNVB scheids- en grensrechter gefunctioneerd en is hij een aantal jaren begeleider van de opleiding van jeugdscheidsrechters van EVC geweest. Vanaf 1961 is hij met tussenpozen actief (geweest) binnen de Hervormde Gemeente als conciërge en ouderling. Als vrijwilliger bij de Kerkgemeente Edam is hij verantwoordelijk voor alle drukwerk, is hij de motor achter het ouderendiaconaat en redigeert hij de opmaak van het kerkmagazine Venster.
Sinds 1979 is de heer Kramer secretaris van de Stichting Proveniershuis Edam (de Proeve). In deze hoedanigheid heeft hij zich ingezet voor de grote restauratie midden jaren '80, waarbij hij voor alle partijen het aanspreekpunt was. Hij was nauw betrokken bij de vastlegging van de geschiedenis van de Proeve.
In 1988 was hij mede-initiatiefnemer van Hart in Beweging, thans Stichting Het Kloppend Hart. Tot 2002 was hij penningmeester van deze stichting die recreatiesport aanbiedt aan (ex-)hartpatiënten in Edam-Volendam en omgeving. Thans vervult hij nog een adviserende rol voor het bestuur.
Hiernaast is hij nog actief als vrijwilliger in Zorgcentrum de Meermin en is hij van 1991 tot 2002 activiteitenbeheerder geweest bij de Stichting Kaasmarkten Edam.

De heer Kees Vroom is eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij krijgt deze onderscheiding vanwege zijn vrijwilligersactiviteiten (sinds 1970) voor het Koninklijk Edams Fanfarekorps. Van 1982 tot 1986 was hij voorzitter, hetgeen hij nu vanaf 2000 weer is. Ook vervulde hij andere bestuursfuncties. Sinds 1971 verzorgt hij de "reveille" op Koninginnedag in Edam en is hij vanaf 2002 de vaste trompettist voor het blazen van de "Last Post" tijdens de jaarlijkse dodenherdenking bij het Egbert Snijder monument in Edam. T.b.v. de fanfare haalt de heer Vroom op zaterdagmorgen oud papier op in Edam (vanaf 1970) en is hij coördinator van de korpsopleidingen.
Hiernaast is hij tussen 1977 en 1999 als reservist (brigadier) actief geweest bij de politie binnen deze gemeente. Als reservist werkte hij veelal in het weekeinde in de avond- en nachtelijke uren, en tijdens evenementen met veel publiek, zoals bij wedstrijden van FC Volendam en de kermis.

lintjes in Volendam lintjes in Edam