Gemeente Brummen


Lintjesregen in Brummen
Drie onderscheidingen
Onder het voorwendsel om kennis te komen maken met onze nieuwe burgemeester, zijn vrijdag 29 april drie inwoners uit onze gemeente gelokt naar Kasteel-Landgoed Groot Engelenburg in Brummen. Daar maakte zij niet alleen kennis met de nieuwe burgemeester, maar ontvingen zij ook uit zijn handen een koninklijke onderscheiding. De heer D.J. Ruumpol en mevrouw J.H. Plante-Wilgenhof â beide uit Brummen - werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en kregen het bijbehorende lintje opgespeld. Empenaar G. van Straaten ontving de versierselen die horen bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Nu volgt wat meer informatie over de drie personen die een koninklijke onderscheiding hebben ontvangen.

De heer D.J. Ruumpol

De zesenzestig jarige heer Ruumpol is woonachtig in Brummen en was tot begin jaren negentig directeur/eigenaar van een Nationaal en Internationaal transportbedrijf. Gerelateerd aan deze hoofdfunctie vervulde hij een groot aantal activiteiten die ten goede kwamen aan de (lokale) samenleving. Zo was hij bestuurslid van de financiële commissie van de Transport Verzeker Maatschappij (TVM) en heeft hij zich ingezet voor het ontstaan van de Vakopleiding Transport en Logistiek (VTL) voor chauffeurs en heftruckchauffeurs. Hij gaf zelf onderwijs, was voorzitter van de examencommissie en nam (theorie, praktijk en techniek-) examens af. Van 1984 tot 1998 was hij tevens penningmeester van de Industriekern Brummen en van 1995 tot 1998 voorzitter van de Regionale Overleg Commissie Gelderland (ROC), een overlegorgaan tussen scholen, bedrijfsleven, vakbonden en VTL. Onder zijn leiding zijn grote Open Dagen georganiseerd in Zutphen, Huissen en Lichtenvoorde.

Naast zijn werkgeboden activiteiten is de heer Ruumpol sinds 1973 lid en vice-voorzitter (tot 1984) en voorzitter (vanaf 1985) van het bestuur van het Sint Jans Gilde in Brummen. Hierbij vervult hij een landelijke voorbeeldfunctie als het gaat om de veiligheid en het milieu tijdens de jaarlijkse traditie Vogelschieten. Ook draagt hij zorg voor overleg met gemeente en provincie. Vanaf 1992 is Brummenaar Ruumpol ook vrijwilliger en lid van de concertcommissie van het Brummens Mannenkoor. Hij zorgt voor opslag en transport van materialen, waaronder het door hem ontworpen en vervaardigd demontabel podiumsysteem. Een systeem dat ook door het koor verhuurd wordt, om extra inkomsten te generen.

Mevrouw J.H. Plante-Wilgenhof

Mevrouw Plante-Wilgenhof is 90 jaar en woonachtig in Brummen. Sinds 1973 is zij actief als de organisator van de Nierstichtingcollege in Brummen. Onder haar leiding werd jaarlijks gemiddeld zoân 3000 euro opgehaald. Deze opbrengst is voor de Nierstichting van groot belang om haar taak en doelen te kunnen realiseren.

Verder is mevrouw Plante-Wilgenhof al een halve eeuw een spil binnen de Brummense samenleving en de Hervormde-Gereformeerde Kerkgemeenschap door de veelheid aan verdere maatschappelijke activiteiten die zij ontpooide. In de periode van 1960- tot 1972 was zij als vrijwilliger de stuwende kracht van de gezinszorg en van 1970 tot 1980 was zij actief als ouderling. In 1976 was zij mede-initiatiefnemer bij Tafeltje Dekje, waarbij ze vervolgens ook zoân 14 jaar vrijwilliger is geweest. Ze is oprichter (in 1980) en lid van de commissie voor interkerkelijk opendeurwerk. Ze is bezorger van het maandblad en werft nieuwe abonnees van het oecumenisch maandblad Open Deur.

De heer G. van Straaten

De heer Van Straaten is 81 jaar en was sinds 1947 werkzaam als (freelance) illustrator. De in Empe woonachtige Van Straaten was in het begin verbonden aan reclamebureauâs en achtergrondschilder van tekenfilms in de Marten Toonder Studioâs in Arnhem. Ook maakte hij muurschilderingen en wanddecoraties voor onder andere het Kinderziekenhuis, de Kleuterzorg en de Nederlandse Handelsmaatschappij. Ook vervaardigde hij honderden gouaches en aquarellen voor diaseries voor Polyvisie Hilversum en KRO en NCRV Schoolradio. De meeste bekendheid heeft Van Straaten echter verworven als illustrator van boekomslagen, in het bijzonder van kinderboeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Dik Trom, Pietje Bel, De Discus, Bakkertje Deeg, Inspecteur Arglistig, Commissaris Achterberg, Brammetje Bond en tientallen andere titels, series en losse boeken. De allergrootste bekendheid kreeg hij echter met zijn illustraties voor de boekenserie De Kameleon. Het eerste deel verscheen in 1949, sindsdien zijn 59 boeken in deze serie door hem geïllustreerd. Het is mede aan zijn illustraties te danken dat De Kameleon anno 2005 nog steeds actueel is.

In 1994 is Kameleondorp Terherne (in de Friese gemeente Boarnsterhim) opgericht. De heer Van Straaten heeft zijn complete werk geschonken aan de stichting Vrienden van het Kameleondorp. Het dorp mag zich verheugen in een ongekende populariteit, het bezoekersaantal bedraagt jaarlijks meer dan 100.000. Als illustrator is hij regelmatig actief als promotor van de Kameleonboeken. Tevens heeft Van Straaten zich vanaf 1987 ontwikkeld als kunstschilder.

De heer Van Straaten kan worden gekwalificeerd als âiemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannenâ en âiemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving bijzondere waarde hebbenâ. Reden om hem te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ruimtelijke ontwikkelingsvisie
Project interactief van start
Lees meer...
Lees meer...

Nationale herdenking 4 mei
In Brummen, Eerbeek en Empe