FNV

Mobilisatie voor acties tegen werkgevers supermarkten

Met een krachtige mobilisatiecampagne bereidt FNV Bondgenoten acties in de supermarkten voor. Dat is nodig nu de werkgevers de onderhandelingen over een nieuwe cao blijven frustreren. De 200 duizend werknemers hebben al meer dan een jaar geen cao. De werkgevers bieden geen enkele loonsverhoging tot 1 januari 2006 (dan is het 1 procent) en wijzen andere verbeteringsvoorstellen van de vakbond categorisch af.

Ook als het gaat om de ombouw van de pensioenregeling - nodig om binnen de nieuwe fiscale kaders toch eerder met werken te kunnen stoppen - werken de werkgevers niet mee, hoewel een oplossing volgens vakbondsonderhandelaar Jos Brocken binnen bereik is. "Met deze asociale opstelling van de werkgevers kunnen we niet anders dan krachtig te gaan mobiliseren voor acties."

Door de voortdurende prijzenslag tussen de supermarktketens staan de verhoudingen op de winkelvloer toch al op scherp. Zo worden ervaren, want te dure krachten weggewerkt.

FNV Bondgenoten eist onder meer een loonsverhoging van 1,25 procent per 1 januari 2005, ombouw van de pensioenregeling, aanvulling van het loon in het tweede ziektewetjaar en betere naleving van de cao.

Brocken heeft weinig vertrouwen in een goede afloop van de onderhandelingen nu de werkgevers maar blijven vertragen. Daarom begint de vakbond op 11 mei met een actieve informatiecampagne om de werknemers te mobiliseren.

Hieronder is het pamflet over de stand van zaken op te halen. Attachments:
pamflet Supermarkten.DOC