FloraHolland


Gemeentelijke tunnel officieel in gebruik genomen

Bij aanleg vergaande samenwerking gemeente Venlo en FloraHolland

VENLO (persbericht 29 apr. 2005) - Vandaag is de gemeentelijke tunnel, die FloraHolland vestiging Venlo met Trade Port Oost verbindt, officieel in gebruik genomen. In de afgelopen vijf maanden is door de gemeente Venlo met financiële steun van de Europese Unie de honderd meter lange tunnelverbinding onder de Venrayseweg in Venlo gerealiseerd. Door de tunnel zullen jaarlijks miljoenen bloemen en planten getransporteerd worden van FloraHolland vestiging Venlo naar het tegenover de bloemenveiling gelegen uitbreidingsgebied Flora Trade Parc Venlo.

De tunnelverbinding, tevens productstraat, waarborgt een snelle aflevering van op FloraHolland vestiging Venlo gekochte producten. Op het tien hectare grootte uitbreidingsgebied Flora Trade Parc Venlo is in negen maanden tijd - na de aankoop van de gronden door FloraHolland op 2 juli van vorig jaar - het nieuwe cash & carry-centrum FloraZON ter grootte van drie hectare gebouwd. De komende jaren zal hier ook nog op de resterende zeven hectare een handelscentrum gerealiseerd worden ten behoeve van sierteeltgerelateerde bedrijven als groothandelsbedrijven en transportbedrijven. Trends & Trade Venlo had al een vestiging op Trade Port Oost.

Burgemeester Jan Mans van de gemeente Venlo gaf bij de opening aan dat ondergrondse infrastructuur voor een bedrijventerrein niet ongewoon is, maar wel buitengewoon is voor Venlo. Mans: "Buitengewoon is ook de waarde die de gemeente Venlo en de regio toekennen aan de agribusiness in het algemeen, en de glastuinbouw in het bijzonder. Wij beschouwen deze als een economisch speerpunt met een enorm potentieel voor de toekomst."

Algemeen directeur Jacques Teelen van FloraHolland stelde bij de opening dat de investering op Venlo, met een ingrijpend project als de tunnelverbinding, een forse bijdrage levert aan de ontwikkeling van Greenport Venlo. Het sierteeltcluster in Venlo, waarin productie, handel, toelevering en kennis, samenwerken, levert een goede basis voor de verdere uitbouw van de economische kracht van het gebied. "Samen met overheid en bedrijfsleven komen we tot een complete sierteeltmarktplaats", aldus Teelen.

Marktplaats Venlo groeit explosief
De eerste maanden van het jaar 2005 heeft de vestiging Venlo van FloraHolland een explosieve groei doorgemaakt. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (t/m week 16) bedroeg de groei ruim twintig procent. De vestigingsafzetinstrumenten Klok en Klokservice vormen samen met het Bemiddelingsbureau de marktplaats Venlo. Het Bemiddelingsbureau (BB) van FloraHolland is landelijk georganiseerd, en heeft een afdeling gevestigd in Venlo.

Via de veilingklokken op vestiging Venlo werd zestien procent meer omgezet en een groei in stuks van vijf procent gerealiseerd. Het Bemiddelingsbureau op Venlo realiseerde over deze eerste maanden van 2005 een groei van circa zestig procent.
Het aanbod van kwekers uit het Westen van Nederland en uit de EU-regio is explosief gegroeid sinds de integratie in 2002 van sierteeltactiviteiten van Venlo via FloraHolland. Beide ontwikkelingen zorgen ervoor dat er een breder, dieper en steeds completer assortiment voor het koperspubliek voorhanden is, waardoor bestaande en ook nieuwe kopers steeds beter slagen en de koopkracht toeneemt.

Cash & carry-centrum FloraZON
Het hypermoderne cash & carry-centrum FloraZON op Flora Trade Parc Venlo is een inkoopcentrum waar zes bedrijven zich gevestigd hebben, namelijk WeermanZON (snijbloemen), Ebus (kamerplanten), Fleura (snijbloemen), Peijs (verpakkingsmaterialen), Alflora (bloemisterijbenodigdheden) en Sfeerkamer (sfeer en trends). Deze cash & carry-centrum is ontwikkeld door de betrokken ondernemers en FloraHolland. Het nieuwe cash & carry-centrum FloraZON dat drie van de totaal tien hectare uitbreiding bestrijkt (drie voetbalvelden groot), heeft nu ook voor de klanten haar deuren geopend.

Fotobijschrift: Met een druk op een knop door de heren Burgemeester Jan Mans van de gemeente Venlo en algemeen directeur Jacques Teelen van FloraHolland, werd een rolwand geactiveerd. Wethouder Economische Zaken en Cultuur Ina Leppink-Schuitema van de gemeente Venlo reed vervolgens voor de allereerste keer veilingkarren met bloemen en planten door de tunnel.

Cijfers en feiten tunnel:

- Bouwtijd: start medio november 2004, gereed medio april 2005
- Lengte tunnel opgebouwd uit 4 delen: 92,52 m
- Breedte tunnel inwendig: 7,32 m

- Vloer tunnel (20,300 +NAP) ten opzichte van bovenliggende / kruisende verharding Venrayseweg (25,830 +NAP): 5,50 m
- Toegepaste hoeveelheid beton tunnelconstructie incl. hal B6, totaal 950 m³: vloeren 410 m³, wanden 270 m³, dek 232 m³, voetpad 30,50 m³
- Toegepaste hoeveelheid wapeningstaal: 104982 kg


---