Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Geen belasting wel een eerlijke prijs voor gebruik van de weg

Den Haag, 29 april 2005

Het platform "Anders betalen voor mobiliteit", bestaande uit 16 partijen, is er in geslaagd een advies op te stellen dat recht doet aan de belangen en de mening van de weggebruikers. Het advies biedt volgens de ANWB een goed en eerlijk perspectief dat oplossingen biedt voor de bereikbaarheidsproblemen van Nederland. Al vindt, volgens de ANWB, de Nederlandse weggebruiker files en bereikbaarheid niet het grootste probleem, zij vinden wel dat dit probleem om een oplossing vraagt. De details van het advies worden over een paar weken gepresenteerd.

De kern van het advies, niet betalen naar bezit maar naar gebruik, komt geheel tegemoet aan de mening en wensen van het overgrote deel van de automobilisten. In de uitwerking van dit principe wordt ook aan andere voor de automobilist belangrijke wensen voldaan. Zoals uit onderzoeken van de ANWB naar voren kwam willen automobilisten geen hogere prijs betalen dan nu. Zij willen er op kunnen vertrouwen dat het geld dat zij betalen wordt besteed aan de verbetering van de mobiliteit en zij willen inzicht waaraan het geld wordt besteed. Dus geen belasting meer maar wel een eerlijke transparante prijs.

De wensen en de meningen van leden zijn door de ANWB krachtig ingebracht in het platform. Over het onderhandelingsresultaat is de ANWB niet ontevreden. Niet voor niets spreekt het rapport van afschaffing van de motorrijtuigenbelasting en een sterke daling van de BPM. Ten behoeve van de transparantie wordt de prijs niet aan de overheid maar aan een onafhankelijk inningsorganisatie betaald.

Het advies spreekt over een eerste en een tweede fase. Helaas is de kern van het advies niet geheel in de eerste fase te behalen. Dan is slechts een beperkte verlaging van de vaste kosten voor de automobilist mogelijk. Er zal extra geld bij de gebruikers van knelpunten worden gevraagd om deze versneld te kunnen oplossen. Toch krijgt ook deze fase de steun van de ANWB omdat de gebruikers ook profiteren van het oplossen van het probleem.

De ANWB zal het kabinet blijven herinneren aan de belofte dat het het advies geheel wordt overgenomen als deze eenstemmig is. Het advies is een onderhandelingsresultaat waarbij partijen hebben moesten geven en nemen. Worden delen van het advies niet overgenomen dan is de unieke en moeizame exercitie in de ogen van ANWB voor niets geweest.

Het advies "Anders betalen voor mobiliteit" heeft nog een route af te leggen langs ambtelijke en politieke wegen. De ANWB blijft er naar streven dat het voor de automobilisten bereikte onderhandelingsresultaat in het Platform overeind blijft.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)