Ingezonden persbericht


Vijf topkastelen vormen alliantie

Samenwerking dient te leiden tot toename gasten

Vijf van de drukst bezochte kastelen van Nederland gaan een alliantie aan op PR gebied. Tot deze kastelenalliantie behoren Kasteel de Haar, Kasteel Hoensbroek, de Kasteelruïne Valkenburg, het Muiderslot en Slot Loevestein. Tot de alliantievorming is besloten om meer aandacht te vestigen op kastelen in het algemeen en meer bezoekers aan te trekken voor de deelnemende kastelen in het bijzonder.

Kastelen ontdekken
Rode draad in de samenwerking is "kastelen ontdekken". Gezamenlijk ontvangen de deelnemende kastelen circa 500.000 gasten op jaarbasis. Als naam voor de alliantie is voorlopig gekozen voor "5 topkastelen". De samenwerking blijft voorlopig beperkt tot het gebied van pr en marketing.

Beleving

2005 is uitgeroepen tot "Jaar van het Kasteel", een goede reden om op dit moment de handen ineen te slaan op marketingvlak. Daarnaast past het bezoeken van een kasteel in de huidige trend; de beleveniseconomie. De kastelen bieden gasten de mogelijkheid eeuwen terug in de tijd te stappen in een authentieke omgeving.

Acties voor gasten

De verwachting is dat de vijf kastelen profiteren van elkaars kennis en tevens meer landelijke aandacht verkrijgen, gezien de landelijke spreiding van de kastelen.

Doelgroepen - Een van de projecten is het benaderen van doelgroepen als de seniorenmarkt en gezinnen die een dagje uit willen beleven. Hiertoe worden onder meer persberichten verstuurd.

Doorverwijzen gasten - Tevens gaat het om een doorverwijzing van gasten. Zo wordt gewerkt aan een gezamenlijke flyer. Daarbij is het waarschijnlijk dat een gast die een bezoek brengt aan een kasteel een voordeel of verrassing ontvangt wanneer een ander kasteel van de alliantie bezocht wordt.

De kastelen

De deelnemende kastelen zijn vrijwel het gehele jaar geopend en bieden activiteiten en programma's voor jong en oud. Daarnaast organiseren zij diverse evenementen. Hieronder volgt een korte toelichting per kasteel.

Ingezonden persbericht