Time : 4:50:05 PM
Date : Friday, April 29, 2005
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Zekerheid over het Chartreuzegebied: ontwikkelingskansen én archeologische primeur in Brugge

Vandaag heeft de Vlaamse regering, op initiatief van Vlaams minister Dirk Van Mechelen, een ontwerp-GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) goedgekeurd voor de ontwikkeling van het Chartreuzegebied in Brugge (Sint-Michiels). In het evenwichtige voorstel gaan maatschappelijke functies als wonen, economie, werkgelegenheid, sociale zorg, natuur én archeologie harmonieus hand in hand. Meteen wordt zekerheid verschaft aan iedereen die begaan is met de kostbare ruimte aan de Chartreuzeweg.

Het uitvoeringsplan is in feite een voorafname op het afbakeningsproces van het regionaalstedelijk gebied Brugge, dat opgestart werd in mei 2002. Het is steeds de ambitie van minister Van Mechelen geweest om het Chartreuzegebied te bestendigen als een polyvalente ontmoetingsplaats met uiteenlopende functies.

Werken en wonen

Reeds vanbij het begin werd In de deelnota 'economische activiteiten' rekening gehouden met een gemengd regionaal bedrijventerrein. Het accent hierbij ligt expliciet op hoogwaardige kantorengebouwen voor dienstverlening. Productie en verwerking van goederen is uitgesloten. Hiernaast omvat het voorstel een zone voor 'stedelijk wonen' (zuidelijk deel Lac) en een zone voor 'wonen' (bestaande woonzones). Verder blijft de P+R parking en de bebouwing van de Administratie Wegen en Verkeer (AWV) toegelaten ter hoogte van de E40, en krijgt het PIDO/vzw Ons Erf, een instelling voor personen met een mentale handicap, uitbreidingsmogelijkheden aangereikt. Het Groot Magdalenagoed krijgt een gemengde bestemming, met een bouwvrije zone voor onder meer paardenstallen (in functie van de hypotherapie), vergader- en congresruimte, een restaurant voor het bedrijventerrein, tentoonstellingsruimte, e.d.
Naast deze stedenbouwkundige ontwikkelingskansen wordt er in het voorstel ook ruim aandacht geschonken aan de bescherming van de schaarse natuur en het archeologische erfgoed in het Brugse. Zo wordt het parkgebied Lac van Loppem (de waterplas en de omliggende groeninfrastructuur) omgezet naar parkgebied. De vandaag al aanwezige boscomplexen in het gebied 'Chartreuse' worden expliciet verankerd op het plan. Het boscomplex palend aan het woongebied blijft volledig behouden. In het bosgedeelte aan de Albert I-laan kunnen bomen enkel verdwijnen in functie van een veiligere toegang tot het domein, en dit enkel als ze binnen de zone gecompenseerd worden. In het belang van de dierenpopulatie wordt de mogelijkheid van ecoducten (onder de Expressweg) ingeschreven.

Eerste archeologische bescherming in Vlaanderen is een feit

Luchtfoto's van het Chartreusegebied brachten aan het licht dat dit landelijke gebied aan de Brugse rand een bijzonder belangrijke archeologische site herbergt. Verspreid over een zone van enkele tientallen hectaren werden talloze vlekken en verkleuringen op de bodem waargenomen. Deze zijn het resultaat van menselijke activiteiten in het verleden. Gelet op de aard en dichtheid van deze archeologische sporen gaat het zowel om de restanten van verdwenen nederzettingsstructuren, als om structuren die te maken hebben met begravingen en andere rituele activiteiten.
Onderzoek wees uit dat de vormen en structuren dateren uit de Bronstijd (ca. 4.000 tot 3.000 jaar geleden), de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Zo werden maar liefst vijf circulaire structuren gefotografeerd, restanten van de (ring)gracht rond eeuwenoude en verdwenen grafheuvels (tumuli). Opvallend is ook een structuur met de vorm van een grote paperclip, die zich wellicht eveneens in de 'funeraire' sfeer bevindt. Daarnaast werden op diverse plaatsen sporen in kaart gebracht van verdwenen huizen met een fundering van houten palen, grachten, oude wegen en percelen. De sporen die zichtbaar zijn op de luchtfoto's vertegenwoordigen slechts een fractie van de archeologische sporen die in de bodem verborgen zijn.

Deze site (lichtgroen gekleurd op kaartje in bijlage) is van zo'n uniek belang dat minister Van Mechelen, bevoegd voor Monumenten, Landschappen en Archeologie, beslist heeft om ze te beschermen als archeologisch monument. Hierdoor worden de sporen en structuren bewaard in hun oorspronkelijke context. Bovendien vormt zo'n bescherming geen enkele belemmering voor de landbouwactiviteiten in het gebied. Door de ondertekening van het definitieve beschermingsbesluit is de eerste archeologische bescherming in Vlaanderen meteen een feit! Tegelijkertijd doet minister Van Mechelen met deze bescherming een eerste stap in de richting van de implementatie van het Europees Verdrag van Malta. In dit verdrag, dat ook door ons land werd ondertekend, wordt de afbakening van archeologische reservaten als uitdrukkelijke doelstelling gesteld.


-----------
Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Tom Van Caelenberge Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

URL: (None)
Picture:
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL