Erasmus Universiteit Rotterdam

Wolfert van Borselenpenning en Ad Fontes penning voor mediëvist Van Herwaarden

De Rotterdamse mediëvist prof.dr. Jan van Herwaarden is tijdens zijn afscheidscollege onderscheiden met de Wolfert van Borselenpenning. Burgemeester Ivo Opstelten speldde de scheidend hoogleraar de versierselen op. Als blijk van waardering namens de universiteit ontving Van Herwaarden uit handen van rector magnificus prof.dr. Steven Lamberts de Ad Fontes penning.

De Wolfert van Borselenpenning is de hoogste onderscheiding van de stad Rotterdam en werd in 1967 ingesteld ter herinnering aan de stichter van de stad, de edelman Wolfert van Borselen (1250-1299). De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die in een leidinggevende functie op verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving.

Op de Ad Fontes penning staat aan de ene zijde de beeltenis van een in oud handschrift studerende Erasmus, vergezeld van de woorden "suis oculis cernere" (="met eigen ogen onderscheiden"). Aan de andere zijde van de penning staan de woorden "ad fontes" (="naar de bronnen"). De Erasmus Universiteit Rotterdam koos deze beide spreuken vanwege de verwantschap met de naamgever van de universiteit en voorts omdat de gedragslijn, waartoe deze spreuken aansporen, door Erasmus als een van de uitgangspunten voor zijn werk steeds in ere is gehouden en ook nu nog van toepassing is bij het beoefenen van de wetenschap.

Van Herwaarden sprak tijdens zijn afscheid de rede Omgaan met Erasmus uit, waarin de actualiteitswaarde van het gedachtegoed van Erasmus naar voren kwam.
De rede is hier te downloaden (pdf).