Gemeente Leeuwarden

Veelbelovende resultaten acheologisch onderzoek

Bron: Gemeente Leeuwarden (29-04-2005) Bij de archeologische werkzaamheden in de Zuidoosthoek van het Oldehoofsterkerkhof, die 18 april van start gingen, worden laagje voor laagje de resten van het verleden vrij gelegd en opgegraven. De eerste resultaten zijn veelbelovend.
Kerken

Nadat de bovenlaag van opgebracht zand is ontgraven, komen vlekken en verkleuringen tevoorschijn die wijzen op bewoning in het verleden en worden de daarin aanwezige vondsten verzameld. Op deze locatie zijn weinig resten van de gotische St. Vituskerk (na 1200 na Christus) bewaard gebleven. Daarnaast zijn op deze plek weinig graven en knekelkuilen aanwezig.

Opvallend is dat een deel van de fundering van de St. Vituskerk uit de romaanse kerk (1000 tot 1200 na Christus) op deze plaats heeft bestaan uit kleine paaltjes. Mogelijk heeft men deze paaltjes in de grond geslagen om te voorkomen dat de zware zwerfkeien die hier bovenop hebben gelegen, zouden verzakken. De reden dat de grond hier veel slapper is heeft te maken met het feit dat hier in de ondergrond een waterput uit de Vroege Middeleeuwen is gelegen, waardoor de bodem plaatselijk vrij drassig is. De paaltjes kunnen mogelijk nadere informatie verschaffen over de veronderstelde bouwdatum van de romaanse kerk. Door middel van laboratorium dateringen moet het mogelijk zijn om nauwkeuriger vast te stellen wanneer deze kerk is gebouwd. Er zijn tot op heden geen aanwijzingen gevonden voor een eventuele nog oudere kerkbouw op deze locatie.

Bewoning

In het nu opgegraven gebied zijn verschillende aanwijzingen gevonden die wijzen op bewoning in de Vroege Middeleeuwen op deze plek. Zo zijn de resten van een zogenaamde "hutkom" aangetroffen. Een hutkom is een half in de grond ingegraven schuurtje, waarin vaak allerlei ambachtelijke activiteiten werden gedaan, zoals het weven van stoffen, of het maken van benen voorwerpen. Op basis van het aanwezige materiaal kan de hutkom in de Vroege Middeleeuwen gedateerd worden.

Naast de hutkom heeft een waterput gelegen. Deze waterput is nog niet helemaal opgegraven, maar bevindt zich grotendeels nog in de ondergrond. Waarschijnlijk heeft de waterput bestaan uit op elkaar gestapelde ingegraven wijntonnen (een vergelijkbaar exemplaar is op dit moment te zien in de vaste opstelling van de afdeling archeologie van het Fries Museum).

Munten

Verder zijn een drietal munten opgegraven, twee zilveren exemplaren uit de Romeinse Tijd (eentje van Julius Ceasar (100 v.Chr-44 v.Chr.) en eentje van keizer Adrianus (117-138 na Chr.) en een klein muntje uit de 12de eeuw, vermoedelijk uit Stavoren.

Het feit dat de ene munt ruim honderd jaar ouder is dan de oudste bewoning die op deze plek is vastgesteld, zegt eerder iets over het feit dat dergelijke munten in de Middeleeuwen al werden verzameld, dan over het feit dat de bewoning op deze plek mogelijk ouder is. Dit wordt bevestigd door het feit dat beide munten bij elkaar werden gevonden in een Middeleeuwse laag.

Expositie

Afhankelijk van het aantal en de presenteerbaarheid van de vondsten, bepaalt de gemeente Leeuwarden waar en wanneer er een expositie wordt gehouden van de opgravingen van het archeologisch onderzoek.