Stadsdeel Zeeburg

Persbericht 29-04-'05: Geveltuin voor aanvragers uit 2004 toch gratis

Bij de vaststelling van de Begroting 2005 is besloten om bewoners vanaf 1 januari 2005 een eigen bijdrage van 150 te vragen voor de aanleg van een geveltuin. Deze maatregel wordt teruggedraaid voor de 72 bewoners die reeds in 2004 een geveltuin hebben aangevraagd. Zij krijgen van het stadsdeel alsnog een gratis geveltuin.

Het dagelijks bestuur heeft hiertoe besloten nadat van de 72 aanvragen er slechts 12 bewoners bereid bleken om de eigen bijdrage van 150 te betalen. 'Die eigen bijdrage is te hoog. Teveel bewoners zien er daarom vanaf een geveltuin aan te laten leggen en dat is niet de bedoeling. Tenslotte willen we graag meer geveltuinen, omdat die de straten groener maken. Toch blijf ik vinden dat een eigen bijdrage gewenst is. Een geveltuin is er tenslotte ook voor het plezier van de bewoner die hem laat aanleggen. En daar mag best iets tegenover staan. Daarnaast zie je ook geveltuinen in het stadsdeel die ernstig verwaarloosd zijn. Een eigen bijdrage van bewoners kan er voor zorgen dat zij bewust kiezen voor een geveltuin en die niet laten verslonzen', aldus stadsdeelwethouder Openbare Ruimte Jan Hoek.

In het najaar wordt er opnieuw gekeken naar de wenselijkheid en de hoogte van de eigen bijdrage voor de aanleg van een geveltuin. Bewoners die in 2005 een aanvraag voor een geveltuin doen, moeten rekening houden met een eigen bijdrage waarvan de hoogte nog niet is vastgesteld. Geveltuinen aangevraagd in 2005 worden aangelegd in het voorjaar van 2006.