Dienstenbond CNV

Persbericht - CNV Dienstenbond: Supermarkten leggen rekening prijzenoorlog bij werknemers
29-04-2005

Het overleg over de supermarkt-CAO dreigt vast te lopen nu werkgevers de rekening van de prijzenoorlog totaal bij werknemers neerleggen. Dat stelt CNV Dienstenbondbestuurder Richard Leloux. Partijen zijn vandaag onverrichter zake uiteen gegaan.

De vakbondsman stelt dat het onverantwoord is wat werkgevers nu voorstellen. Geen kosten voor de ombuiging van het prepensioen, geen loonsverhoging in 2005, geen afspraken over veiligheid, geen afspraken over naleving van de CAO, geen afspraken over het tweede ziektejaar bij arbeidsongeschiktheid. Wat ze wel willen is afspraken maken over vervroegd uittreden zonder enig financieel risico aan werkgeverszijde. En dan te bedenken dat we in februari 2004 aan deze onderhandelingen zijn begonnen. Het is te genant voor woorden om vervolgens deze houding aan te nemen. Werkgevers bewijzen werknemers hiermee een ongelooflijk slechte dienst, aldus Leloux verontwaardigd.

Hij wijst erop dat werkgevers behalve de rekening zichtbaar en onverkort bij de werknemers neerleggen er ook een enorm verlies aan werkgelegenheid is opgetreden. Sinds de prijzenoorlog november 2003 is de werkgelegenheid acht tot tien procent gedaald. Daar komt bij dat als het aan de werkgevers ligt er minimaal twee jaar geen loonsverhoging komt. De komende weken gaan we dan ook massaal de winkels in om het personeel te informeren. De boodschap dat hun werkgever hen wil motiveren met een volledig lege buidel zal niet zo aanslaan. We hopen dat het gezonde verstand weer zal doorbreken. Want dit kunnen ze niet serieus volhouden.

Hoofddorp, 29 april 2005
Voor nadere informatie

Richard Leloux, bestuurder, 06 20 47 18 91
Lilly van Geest, persvoorlichter, 06 10 88 41 41