VU Medisch Centrum

Symposium patiëntenlogistiek VU medisch centrum: Efficiënte ziekenhuizen moeten hogere productienorm krijgen

Ziekenhuizen die meedoen aan Sneller Beter en daardoor hun zorg efficiënter inrichten, moeten halverwege het jaar hun productieafspraken met de zorgverzekeraars naar boven kunnen bijstellen. Dat stelde Jan Willem Schouten van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) tijdens het symposium patiëntenlogistiek dat het VUmc op 27 april organiseerde.

Hij doelde met zijn uitspraak op ziekenhuizen die hun zorgproces zo efficiënt inrichten dat zij meer patiënten kunnen behandelen dan aan het begin van het jaar is afgesproken. Schouten (medisch adviseur cure
2^e lijns zorg) reageerde op een vraag van kinderarts Michel Weijerman van het VU medisch centrum. Weijerman heeft een jaar geleden meegedaan aan het CBO-project werken zonder wachtlijst en heeft daarmee de toegangstijden tot zijn polikliniek beperkt tot één dag. Hij mag vanwege de door de zorgverzekeraars gestelde Treeknormen niet méér patiënten gaan behandelen. Dit levert volgens Weijerman te weinig prikkels op voor artsen om de zorg efficiënt in te richten. Schouten antwoordde door te stellen dat wanneer een ziekenhuis haar aantrekkingskracht op patiënten uit haar verzorgingsgebied vergroot, de productienorm bijgesteld moet kunnen worden.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland zouden ziekenhuizen die meedoen aan Sneller Beter tot preferred suppliers mogen worden bestempeld mits zij de gestelde doelen behalen. Zorgverzekeraars kijken niet alleen naar geld maar ook naar kwaliteit van zorg, stelde de zegsman van ZN. Volgens hem is het denkbaar dat zorgverzekeraars voorkeurscontracten afsluiten met ziekenhuizen die sneller en beter presteren. Het debat waarin Schouten zijn uitspraken deed, vormde de afsluiting van een dagsymposium over patiëntenlogistieke onderwerpen.

Thema van het symposium was het landelijke overheidsprogramma Sneller Beter pijler 3. Het VU medisch centrum neemt samen met zeven andere ziekenhuizen deel aan Sneller Beter als koploperziekenhuis. Het overheidsprogramma richt zich met name op het efficiënt inrichten van het zorgproces en het vergroten van de patiëntveiligheid. Onderwerpen die aan bod zijn geweest gedurende de dag zijn onder andere logistieke principes in de gezondheidszorg en huidige kansrijke logistieke ontwikkelingen in ziekenhuizen.