Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801
2509 LV Den Haag Het bestuur van de Beroepsvereniging voor Anna van Hannoverstraat 4 Beeldende Kunstenaars (BBK) Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 4420 t.a.v. dhr H. Rijzinga, beleidscoördinator
Uiterwaardenstraat 209

1079 CN Amsterdam

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer d.d. 5 april jl. W&B/URP/05/26558a 333

Onderwerp Datum Contactpersoon Entree-eis WWIK 29 april 2005

Bij brief van 5 april jl. verzoekt u de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op korte termijn te reageren op de problemen die beeldende kunstenaars volgens de Beroepsvereniging voor Beeldende Kunstenaars (BBK) ondervinden door de onduidelijke invulling van de entree-eis in de WWIK. Vanuit mijn directe verantwoordelijkheid voor deze regeling ontvangt u van mij een reactie terzake.

In de WWIK geldt voor de kunstenaar die als zij-instromer (niet-academieverlater) een aanvraag indient een entree-eis. Deze eis behelst een minimaal bruto-inkomen uit kunst in de 12 maanden voorafgaand aan de aanvraag na aftrek van beroepskosten. Dit kan volgens de BBK tot problemen leiden voor beeldende kunstenaars die in aanmerking willen komen voor de WWIK.

Het bovenstaande is eerder gesignaleerd binnen dit departement en heeft geleid tot een voorstel tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WWIK. Dit voorstel is inmiddels bij de Raad van State aanhangig gemaakt. Hiermee wordt op korte termijn een sluitende oplossing verwacht.

Een afschrift van deze brief zend ik - evenals uw brief van 5 april jl. de BBK ­ aan de Voorzitter van de Tweede Kamer. Ik vertrouw erop u hiermee in voldoende mate te hebben geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)