Gemeente Amsterdam

Jubileumconcert Koningin Beatrix

29 april 2005
---
Djoe Lan Tan

Woord van welkom aan koningin Beatrix bij de viering van haar vijfentwintigjarig regeringsjubileum op de Dam, uitgesproken door burgemeester Cohen, 29 april 2005

Majesteit,

Welkom in Amsterdam, op deze feestelijke dag, in het hart van deze stad, in het hart van dit land, het land dat u in zijn hart heeft gesloten.

Het was op deze plek dat u 25 jaar geleden het koningschap aanvaardde met de belofte 'te handelen buiten eigen voorkeur en boven partijen en groepsbelangen te staan.' Dat is verre van eenvoudig, op dit kleine stukje aarde, in een land van 1000 meningen en 16 miljoen mensen die het liefst allemaal hun eigen gang gaan.

Maar u bent uw roeping getrouw gebleven. Met tomeloze ijver, uiterst nauwgezet en met een geweldig gevoel voor kwaliteit hebt u zich dag aan dag van uw taken als staatshoofd gekweten. Met een informed heart, zoals het zo mooi in het Engels heet, een hart met kennis. Er zijn mensen met veel kennis maar met weinig hart, er zijn mensen met veel hart maar met weinig kennis. U verenigt in uw koningschap kennis van zaken en menselijke betrokkenheid. U hebt daarmee veel gezag verworven, in ons polderland en ver daar buiten, daarbij - ik wil dat met nadruk memoreren - ruim tweeëntwintig jaar met trouw en toewijding ter zijde gestaan door Prins Claus.

Dit hier is een gedenkwaardige plek, aan de voet van uw paleis, 350 jaar geleden gebouwd als stadhuis: het achtste wereldwonder. Er zijn Amsterdammers die het nog steeds betreuren dat in 1808 Lodewijk Napoleon ons stadhuis tot zijn paleis omdoopte. Zij scheppen er enige vreugde in een oude overlevering levend te houden. Deze Franse vorst wilde ons volk paaien en zou toen gezegd hebben: `Iek ben konijn van Olland.'

U bent het echt: koningin van Olland. En het was uw uitdrukkelijke wens om temidden van Amsterdammers, op dit plein waar u zovele voetstappen hebt staan, het begin van de festiviteiten rondom uw ambtsjubileum te vieren. Vanavond vindt u dan ook een dwarsdoorsnede van de Amsterdamse bevolking om u heen - zij die zich op vele manieren voor uw hoofdstad inzetten - om samen de band te markeren die deze jaren tussen u en de stad, soms met vallen en opstaan, is gegroeid.

Wij denken aan de bijzondere ogenblikken dat wij u in ons midden mochten hebben: bij uw huwelijk, uw inhuldiging en uw bezoek op Koninginnedag 1988 aan de Jordaan. Wij denken ook aan de wijze waarop u in ons verdriet en in onze ontzetting deelde na de Bijlmerramp en na de moord op Theo van Gogh. En omgekeerd leefde de stad evenzeer met u mee als in uw familie verdrietige en vreugdevolle momenten waren.

Ach, zoveel momenten staan in ons geheugen gegrift. Vele malen per jaar komt u naar Amsterdam. Voor de plechtigheden op 4 en 5 mei, voor het Holland Festival, voor museumbezoek, voor het uitreiken van culturele prijzen. En menigmaal bent uhier `in stilte' voor werkbezoeken op velerlei terrein.

Je zou Amsterdam kunnen vergelijken met een bepaald type vrouw: zelfbewust, eigenzinnig, beminnenswaard en met gebruiksaanwijzing. Zo'n vrouw, zo'n stad stelt je altijd weer voor verrassingen. Maar wat kun je er aan gehecht raken. Als burgemeester van úw republiek Amsterdam binnen het Koninkrijk der Nederlanden, mag ik u heden dit feestelijk concert aanbieden en daarbij de wens uitspreken dat deze avond u en ons nog lang zal heugen.