Gemeente Nuth


Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen 29 april 2005, Gemeente Nuth

Nuth, 29 april 2005

Embargo tot 29 april 2005 12.00 uur

In verband met Koninginnedag zal burgemeester Binderhagel op vrijdag 29 april 2005 aan negen inwoners van de gemeente Nuth een koninklijke onderscheiding uitreiken. De uitreiking zal plaatsvinden in de raadzaal van het gemeentehuis, Deweverplein 1 in Nuth en begint om 10.45 uur. Koninklijk onderscheiden worden: de heer Habets, de heer Frijns en de heer Pluijmakers uit Hulsberg; mevr. Kirkels-Bex uit Wijnandsrade; de heer en mevr. Van der Broeck-Speetjens uit Vaesrade; de heer Winnubst uit Nuth. Voor hun verdiensten worden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Verder worden nog onderscheiden de heer Jetten uit Wijnandsrade, hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en de heer Korsten uit Schimmert, deze wordt voor zijn verdiensten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Habets uit Hulsberg

De heer Hendrikus Hubertus Simon ( Harrie) Habets is geboren in 1930 te Maastricht en zijn adres is Burg. à Campostraat 49, 6336 BN Hulsberg.

De heer Habets neemt binnen de dorpsgemeenschap Hulsberg en met name binnen de kerkgemeenschap een vooraanstaande rol in. De vele verdiensten die hij reeds jaren heeft zijn hier zeker debet aan. Vanaf 1980 tot heden is hij zeer intensief betrokken bij de parochie St. Clemens in Hulsberg. Zo is hij belast met de voorbereiding van de schoolkinderen bij hun 1^e H. Communie en begeleid hij ook de ouders daarbij. Verder is hij voorzitter van de werkgroep gezins- en themavieringen en is hij lid van de werkgroep lectoren.

Binnen het Stichtingsbestuur Gemeenschapshuis was hij van 1996 tot eind 2002 actief als secretaris.

Verder was hij van 1964 tot 1972 voorzitter en oprichter van het Open jeugd- en jongerenwerk in Voerendaal en van 1988 tot 1995 bekleedde hij de functie van bestuurslid van Stichting Openbare Bibliotheek Nuth. Als bestuurslid van de Stichting Openbare Bibliotheek was hij gedurende die bestuursperiode ook afgevaardigde in het bestuur van de Stichting Gemeenschapshuis Hulsberg.

Decorandus was tot 1988 werkzaam als maatschappijleraar en decaan aan de UTS en Biologische School te Heerlen.

Voor al deze verdiensten wordt de heer Hendrikus Hubertus Simon Habets benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Pluijmaekers uit Hulsberg

De heer Alphonsius Anna Barbara (Funs) Pluijmaekers is geboren in 1952 te Hulsberg en zijn adres is Dr. Poelsstraat 37, 6336 TR Hulsberg.

De heer Pluijmaekers is geboren en getogen in het kerkdorp Hulsberg. Hij voelt zich dan ook zeer nauw verbonden met de bewoners van dit dorp. Hij is sociaal-maatschappelijk ingesteld en dat komt tot uitdrukking in zijn langdurige bestuursfuncties binnen diverse verenigingen alsook in het feit dat hij als raadslid van de gemeente Nuth reeds negen jaar de belangen behartigt van de burgers. Sinds 1961 is hij lid van drumband St. Rochus Hulsberg. In eerste instantie als leerling tamboer en tamboer. Sinds 1978 bekleedt hij binnen deze vereniging de functie van penningmeester. Naast de reguliere taken als penningmeester bezoekt hij ook regelmatig de repetities, neemt deel aan de activiteiten en optredens van de vereniging, bezoekt recepties van zusterverenigingen enzovoorts.

Verder bekleedt hij vanaf 1992 een bestuursfunctie bij buurtvereniging Ons Genoegen. Naast zijn reguliere bestuurstaken is hij ook nagenoeg bij de organisatie van alle activiteiten betrokken.

Sinds 1996 maakt hij namens de PvdA deel uit van de gemeenteraad en vanaf 14 maart 2002 is hij fractievoorzitter. Als raadslid maakt hij deel uit van diverse gemeentelijke adviescommissies en als fractievoorzitter heeft hij zitting in het Presidium.

In het verleden was hij lid van de Woonruimtetoewijzingscommissie Nuth (1985-1989) en commissielid van de Centrale Volksbank Utrecht (1993-1998).

De heer Pluijmaekers is vanaf 1 juli 1988 werkzaam in de functie van medewerker bestuurs- en managementondersteuning bij de gemeente Voerendaal.

Voor al deze verdiensten wordt de heer Alphonsius Anna Barabara Pluijmaekers benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Bex uit Wijnandsrade

Mevrouw Wilhelmina Maria Theodora (Wilma) Bex e.v. Kirkels is geboren in 1950 te Wijnandsrade en haar adres is Pater Hoyngstraat 3, 6363 AJ Wijnandsrade.

Ondanks haar jarenlange nierziekte heeft decorandus steeds een positieve kijk op het leven gehad en zij zette zich naast haar gezin zeer sterk in als vrijwilliger binnen het verenigingsleven. Van 1980 tot heden fungeert zij als vrijwilligster op basisschool St. Stefanus te Wijnandsrade, als leesmoeder en verkeersbrigadier. Verder was zij binnen deze school van 1980 tot 1992 bestuurslid van de oudervereniging, waarvan een aantal jaren als penningmeester. Verder is zij vanaf 1986 overblijfmoeder en sinds enkele jaren coördinatrice van het overblijven.

Van 1993 tot heden is zij als vrijwilligster bij de bibliotheek in Nuth werkzaam.

Zij is sinds 1982 actief lid van het gemengd kerkelijk zangkoor St. Caecilia Wijnandsrade; vanaf 2000 coördineert zij verder de begrafenissen in relatie met de keuze van de gewenste muziek door de familie. Verder ondersteunt zij bij bepaalde zaken de dirigent.

Zij is bestuurslid van de Zonnebloem vanaf 2000.

Verder is zij vanaf 1994 actief als collectante van diverse landelijke stichtingen.

Ook is zij sinds 1999 nog werkzaam als vrijwilliger op de dagverpleging in het Atrium ziekenhuis Heerlen.

Voor al deze verdiensten wordt mevrouw Wilhelmina Maria Theodora Bex e.v. Kirkels benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Jetten uit Wijnandsrade

De heer mr. Jacobus Johannes Aloysius (Jack) Jetten is geboren in 1945 te s-Gravenhage en zijn adres is Rhodestraat 14, 6363 AZ Wijnandsrade.

De heer Jetten heeft een grote staat van verdiensten. Reeds jarenlang zet hij zich op vele fronten in voor zijn medemens. Zijn sociale bewogenheid is zeer groot en hij is een persoon die niet tegen onrecht kan. Hij is actief binnen de lokale politiek vanaf 1981. Vanaf 1993 is hij raadslid. Hij neemt zitting in de raad als fractievoorzitter van de politieke groepering Groot Nuth. Vanuit het raadslidmaatschap neemt hij zitting in diverse commissies en is hij lid van het presidium. Namens de gemeente Nuth had hij zitting als plv. lid van de Milieucommissie Airport Maastricht-Aachen (1994-1998) en als lid van 1998 tot 2001. Hij is vanaf 2001 tot heden lid van het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Diensten Nuth, Voerendaal en Simpelveld (Kompas) en vanaf 2003 is hij voorzitter van de Financiële Commissie van Kompas.

Naast zijn lidmaatschap van de raad heeft hij vele verdiensten gehad binnen de Nuthse gemeenschap. Hij was van 1987-1991 voorzitter en medeoprichter van de Stichting Vluchtelingenwerk Nuth. Als secretaris van de Stichting Katholiek Onderwijs St. Servatius Vaesrade heeft hij zich in 1995 sterk gemaakt voor het behoud van de basisschool in Vaesrade, die destijds met sluiting werd bedreigd.

Ook binnen de Universiteit en de Hoge School Zuyd, waar hij als docent tot 1 maart 2005 werkzaam was, maakte decorandus zich zeer verdienstelijk door zitting te nemen in commissies en werkgroepen. Enkele voorbeelden zijn: studentlid van de Bibliotheekcommissie Universiteit (1985-1998), voorzitter van de Werkgroep Limburgse Milieuproblematiek Universiteit (1985-1990), secretaris c.q. voorzitter van de examencommissie SJD van de Hoge School Zuyd (1995-2002); voorzitter van de Medezeggenschapsraad van de Hoge School van 1996-2003.

In zijn woonplaats Wijnandsrade was hij jarenlang zeer betrokken bij de Stichting Vrienden van Wijnandsrade (1981-1994) en de Heemkundevereniging Vrienden van Wijnandsrade (1994-2001). Verder was hij voorzitter en medeoprichter van de Stichting In onsen Lande van Valckenborgh (1984-1985). Op het gebied van heemkunde en kunst heeft hij diverse publicaties uitgegeven en vanwege zijn bloemrijk taal- en schrijfkunst verleent hij als redactielid medewerking aan diverse bulletins en tijdschriften.

Andere bestuursfuncties die hij in het verleden vervulde zijn: 1981-1983 secretaris van Koninklijke Erkende Fanfare St. Caecilia Wijnandsrade; penningmeester van de Vereniging van Vrienden van het Bonnefantenmuseum (van 1987-1989) en van 1994-1996 was hij bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Heerlense Thermen in Heerlen.

Verder was hij onder andere van 1987-1991 als voorzitter en medeoprichter bij de Stichting Vluchtelingenwerk Nuth betrokken; vanaf 1993 tot heden is hij bestuurslid (en medeoprichter) van de Stichting Donatusfonds Boze Moeders; als secretaris van het College van Tucht en Geschil in rayon (Limburg) van de Nederlandse Postduivenhouders fungeerde hij van 1994-1997.

De heer Jetten werkte tot voor kort als leraar bij Hogeschool Zuyd te Sittard. Op dit moment is hij als raadsgriffier bij de gemeente Simpeldveld werkzaam.

Voor al zijn verdiensten wordt de heer Jacobus Johannes Aloysius Jetten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Van der Broeck uit Vaesrade

De heer Josephus Hubertus Edmundus (Ed) Van der Broeck is geboren in 1947 te Heerlen en zijn adres is Servatiusstraat 13, 6361 JK Nuth.

De verdiensten van betrokkene vinden voornamelijk plaats in het kerkdorp Vaesrade. Decorandus is sinds 1977 actief als bestuurslid van de speeltuin en kinderboerderij de Kabouter in Vaesrade. Deze speeltuin behaalde in 1990 de NUSO-trofee voor beste speeltuin van Nederland. Vanaf oktober 2002 vervult hij binnen dit bestuur de functie van voorzitter.

Vanaf 1992 is de heer Van der Broeck lid van het bestuur van de bejaardenvereniging De Soos Vaesrade en vanaf 2000 vervult hij de functie van penningmeester.

Als vrijwilliger was hij van 1980 tot en met 2000 zeer nauw betrokken bij diverse activiteiten van Carnavalsvereniging de Droepnaze, Vaesrade. Nu ondersteunt hij nog regelmatig de activiteiten van deze vereniging, zeker als zijn echtgenote betrokken is bij de organisatie.

Van 1984 tot 1996 organiseerde hij als lid van de Oudervereniging b.s. Vaesrade jaarlijks het zomerkamp. Ook bij andere verenigingen en activiteiten verleent hij bijna dertig jaar assistentie. Hierbij valt te denken aan de jaarlijkse schuttersfeesten van Schutterij St. Martinus alsook aan het organisatiecomité 75-jarig bestaansfeest St. Servatiuskerk dat in 2004 gevierd werd. Decorandus is een vrijwilliger bij uitstek, op hem kan altijd een beroep worden gedaan.

De heer Van der Broeck is werkzaam als administratief medewerker bij Garagebedrijf Jo ten Oever in Nuth.

Voor al zijn verdiensten wordt de heer Josephus Hubertus Edmundus Van der Broeck benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Speetjens e.v. Van der Broeck

Mevrouw Apollonia Hubertina Hubertina Gerarda (Paula) Speetjens e.v. Van der Broeck is geboren in 1949 te Heerlen en woont Servatiusstraat 13, 6361 JK Nuth.

Decorandus woont bijna dertig jaar in het kerkdorp Vaesrade. Op een geweldige wijze heeft zij en haar echtgenoot, zich ingeburgerd in dit dorp, mede door hun inzet voor diverse verenigingen. Decorandus is sinds 1977 actief als vrijwilligster van de speeltuin en kinderboerderij de Kabouter in Vaesrade. Deze speeltuin behaalde in 1990 de NUSO-trofee voor beste speeltuin van Nederland. Als toezichthoudster is zij bijna dagelijks aanwezig in de periode april tot oktober. Sinds 1982 maakt zij ook deel uit van het bestuur. Met veel liefde en zorg beheert zij daarnaast de bij de speeltuin behorende kinderboerderij en de daarbij behorende dieren.

Vanaf 1979 is mevrouw Van der Broeck-Speetjens vrijwilliger bij de activiteiten van de bejaardenvereniging De Soos Vaesrade.

Van 1980 tot heden is zij vrijwilligster bij diverse activiteiten van Carnavalsvereniging de Droepnaze uit Vaesrade. Verder vervulde zij van 1978 tot 1988 een bestuursfunctie bij de Oudervereniging van basisschool Vaesrade en van 1988 tot 1995 was zij lid van het dagelijks bestuur van het gemeenschapshuis Vaesrade. Als collectant was zij ook vele jaren actief bij de Hartstichting. Nu collecteert zij nog voor de Kankerbestrijding.

Voor al haar verdiensten wordt mevrouw Apollonia Hubertina Gerarda Speetjens e.v. Van der Broeck benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Winnubst uit Nuth

De heer Anthonius Maria (Ton) Winnubst is geboren in 1935 te Anna Paulowna en zijn adres is Vloedstraat 30, 6361 XH Nuth.

Decorandus, oorspronkelijk afkomstig uit Noord Holland, heeft zich in 1968 in Nuth gevestigd. Vanaf het eerste begin heeft hij deelgenomen aan het Nuthse verenigingsleven en werd hij een actief lid binnen de parochie St. Bavo. Hij is een integer persoon die zich voornamelijk op de achtergrond inzet voor zijn medemens. Van 1968 tot heden is hij een actief zanger van diverse koren in de Bavokerk van Nuth. Zo is hij lid van het Gemengd Koor St. Bavo, van de Scola Cantorum en van het begrafeniskoor.

Vanwege zijn financiële deskundigheid werd hij door diverse verenigingen benaderd voor de functie van penningmeester. Deze functie bekleedt hij vanaf 1980 tot heden bij Stichting Orgelkring St. Bavo alsook sinds 1996 bij de plaatselijke EHBO-vereniging.

In de functie van 2^e penningmeester is hij sinds maart 2002 actief bij de Katholieke Bond voor Ouderen St. Barbara, waar hij sinds 2000 lid van is.

Hij was een actief lid van toneelvereniging Kunst na Arbeid gedurende de periode 1973 tot 1988.

Van 1975 tot 2002 was hij eveneens lid van het parochieel overleg, waarvan van 1985 tot 2000 secretaris.

Als lid van het processiecomité is hij vanaf 1975 actief.

Vanaf 2000 is hij aangesloten bij de UVV (Unie van vrijwilligers) Voerendaal-Nuth en is hij betrokken bij het project tafeltje dekje. In eerste instantie als bezorger van de maaltijden, sinds 2002 is hij projectleider en stuurt hij de 14 vrijwilligers aan.

De heer Winnubst was werkzaam als plaatsvervangend directeur bij De Centrale Drukkerij en later bij Wolters Kluwer, Maastricht. Daar was hij belast met de financiële huishouding van het bedrijf. Hij is reeds enige jaren met pensioen.

Voor al deze verdiensten wordt de heer Anthonius Maria Winnubst benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Frijns uit Hulsberg

De heer Theodorus Pieter Cornelius (Thei) Frijns is geboren in 1938 te Schimmert en zijn adres is Mesweg 33, 6336 VS Hulsberg.

Decorandus is sinds 1 mei 1965 nauw verbonden met voetbalclub S.V. Hulsberg. Eerst als spelend lid tot 1972, daarna als elftalverzorger van 1973 tot 1990.

Verder was hij van 1977 tot 2002 lid van de werkgroep carnavalsrevue en verzorgde hij van 1994-1999 wekelijks de keeperstraining van alle keepers van de jeugdteams.

Sinds 1995 is hij bestuurslid en als zodanig verantwoordelijk voor het accommodatiebeheer. Zowel de gebouwen als de voetbalterreinen vallen onder zijn toezicht en bijna dagelijks is hij wel te vinden op het sportcomplex voor het doen van kleine onderhoudswerkzaamheden, verzorging van de voetbalterreinen enzovoorts.

Namens het bestuur maakt hij ook deel uit van de activiteitencommissie. Deze commissie is belast met de organisatie van de niet-voetbalactiviteiten, zoals bijvoorbeeld jeugdkamp, sinterklaas, kerstviering en muziekavond.

Hij nam zitting in de jubileumcommissies bij het 65-jarig, 60-jarig, 55-jarig, 50-jarig en 45-jarig bestaansfeest. Het 65-jarig bestaansfeest is vorig jaar gevierd.

Aangezien de heer Frijns zeer betrokken is bij de vereniging verleent hij ook vaak assistentie aan andere bestuursleden, scheidsrechters, elftalleiders. Kortom: iedereen kan op hem rekenen.

Verder is hij sinds de oprichting in 1981 lid van Buurtvereniging de Dorekoel. Hij is geen bestuurslid maar hij verleent regelmatig bij de uitvoering van diverse activiteiten hand- en spandiensten.

De heer Frijns heeft meer dan veertig jaar als timmerman-metselaar in de bouw gewerkt. In 2002 ging hij met de vut en sinds enkele jaren geniet hij van zijn pensioen.

Voor al die verdiensten wordt de heer Theodorus Pieter Cornelius Frijns benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Korsten uit Schimmert

De heer Arnoldus Franciscus Antonius (Arno) Korsten geboren in 1947 te Arcen en Velden en wonende Pastoor Lemmensstraat 1, 6333 CK Schimmert.

Decorandus heeft zich op zijn vakgebied openbaar bestuur ontwikkeld tot een gezaghebbend bestuurskundige en is een autoriteit op dit gebied. Hij heeft zowel bijgedragen aan het wetenschappelijk onderzoek op zijn vakgebied als aan de praktische inrichting van het openbaar bestuur in ons land.

Door hem is het samenwerkingsmodel: Samen En Toch Apart (SETA) gelanceerd. De kennis op het gebied van bestuurskunde heeft hij ten dienste gesteld in vele nevenfuncties, die gerelateerd zijn aan zijn beroep. Een kleine opsomming volgt:

Van 1982-1988 was hij vertegenwoordiger van de Vereniging voor Bestuurskunde in de redactieraad, vanaf 1985 maakt hij deel uit van de kernredactie van de periodieke uitgave.

Hij was van 1989 tot 2004 bestuurslid van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB), hij was organisator van diverse congressen, studiedagen, alsmede redacteur van diverse VB-publicaties. Zijn bijdragen aan de publicaties speelden een belangrijke rol bij de gedachtevorming over de richting van beleid en kwaliteit van het openbaar bestuur; hij werd in 2004 benoemd tot lid van de verdienste.

Van 1988 tot 1990 was hij voorzitter van de werkgroep Methodologie en Bestuurskunde van de VB.

Van 1991 tot 1995 was hij voorzitter van de overleggroep Bestuurskundig Onderzoek en Methodologie van de VB.

Verder was hij van 1991 tot 2003 medeoprichter, redactievoorzitter en (onbezoldigd) hoofdredacteur van de periodiek Bestuurskunde van de VB.

Vanaf 2001 is hij lid van de Raad voor het openbaar bestuur (ROB); zijn inzet wordt bovengemiddeld genoemd.

Vanaf 2003 tot heden is hij lid van de denktank van de 1^e vice-premier, de heer Zalm, in het kabinet Balkenende II.

Gedurende de jaren 2003 en 2004 bekleedde hij de functie van voorzitter van de visitatiecommissie Hbo-opleidingen bestuurskunde.

In 1998 fungeerde hij als (in)formateur in de gemeente Heerlen, als conflictbemiddelaar bij de reparatie van het college van B&W in Den Bosch en als kandidaat-lid voor de Eerste Kamer.

Op andere maatschappelijke terreinen heeft hij zich ook ingezet: zo was hij enkele jaren lid van de Raad van Toezicht van het RIAGG OZL en lid van de raadscommissie financiën van de gemeente Nuth.

Verder heeft decorandus als (mede)redacteur van tijdschriften en boeken vele bijdragen geleverd en was hij als organisator betrokken bij vele congressen en symposia.

De heer Korsten is sinds 1986 als hoogleraar bedrijfs- en bestuurswetenschappen werkzaam aan de Open Universiteit Nederland en sinds 1991 als bijzonder hoogleraar bestuurskunde van de lagere overheden aan de Universiteit.

Voor al deze verdiensten wordt de heer Arnoldus Franciscus Antonius Korsten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Gedecoreerden door Frans Rade