Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over het National High Tech Crime Centre

Antwoorden op kamervragen over het National High Tech Crime Centre

29 april 2005

Vragen van het lid Externe link Gerkens (SP) aan de ministers van Justitie, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Economische Zaken over het National High Tech Crime Centre.
---


1. Vraag Herinnert u zich uw antwoorden op mijn vragen over computercriminaliteit? 1)


1. Antwoord Ja


2. Vraag Bent u tevreden over het functioneren van het National High Tech Crime Center (NHTCC)? Kunt u uw antwoord toelichten?


2. Antwoord Het project High Tech Crime functioneert momenteel naar tevredenheid. Het project High Tech Crime dient een inhoudelijk en operationeel advies op te leveren over hoe misdaden met en/of tegen ICTstructureel aan te pakken. In het kader daarvan wordt een aantal projecten binnen de projectorganisatie «National High Tech Crime Center» uitgevoerd. Pas wanneer producten en resultaten zijn vervat in het advies en het advies ter beoordeling voor ligt is een nader antwoord op deze vraag mogelijk.


3. Vraag Ziet u voor het NHTCC een taak als nationaal loket bij de aangifte van Cybercrime? Zo neen, waarom niet?


3. Antwoord Ik hecht eraan hierbij het verschil tussen melding en aangifte te benadrukken. Aangifte doet men bij het regionale politiekorps. Wel laat ik het project High Tech Crime de mogelijkheid voor een nationaal meldpunt onderzoeken, eventueel «online». Ook de rol van de projectorganisatie zelf in de uiteindelijke voorziening wordt in het onderzoek betrokken.


4. Vraag Ziet u voor het NHTCC een taak om actief te speuren naar misdaden begaan met als doel of met behulp van ICT? Zo neen, waarom niet?


4. Antwoord Het project High Tech Crime heeft momenteel als streven de pro-actieve taak van de overheid en meer specifiek de politie op het gebied van de bestrijding van ICT-criminaliteit vorm te geven. Het project moet aantonen op welke wijze dreigingen en criminele activiteiten op dit gebied niet alleen kunnen worden opgespoord, maar vooral ook kunnen worden voorkomen of succesvol kunnen worden belemmerd. Hiertoe worden momenteel in projectverband concrete vormen van misdaden met of tegen ICTgeanalyseerd en worden de mogelijke wijzen van bestrijding in kaart gebracht. Hoe en door wie in een later stadium High Tech Crime structureel zal worden opgespoord is voorwerp van onderzoek en zal worden uitgewerkt in het eindadvies van het project High Tech Crime.


5. Vraag Ziet u voor het NHTCC een taak om actief te speuren naar "zwakke plekken" op het gebied van de digitale infrastructuur (in de breedste zin van het woord) en hierover te adviseren naar de juiste instanties? Zo neen, waarom niet?


5. Antwoord Het project High Tech Crime voert onderzoeken uit naar kwetsbaarheden in vitale informatie infrastructuren. Dit ten behoeve van het eindadvies inzake de structurele bestrijding van misdaden met of tegen ICT. Dit eindadvies is primair gericht aan de overheid. Of er in de toekomst een taak voor het NHTCC ligt in het actief speuren naar kwetsbaarheden zal in het eindadvies beantwoord dienen te worden.


6. Vraag Deelt u de mening dat de bevindingen van het NHTCC moeten worden toegevoegd aan bestaande rampenplannen? Zo neen, waarom niet?


6. Antwoord Het project High Tech Crime is op dit moment in gesprek met diverse actoren die actief zijn op het gebied van crisisbeheersing, veiligheid en vitale infrastructuren. Dit teneinde de kennis, expertise, informatie en adviezen in dezen te delen. Op basis van het eerdergenoemde eindadvies zal bekeken worden hoe er een vervolg aan het project gegeven kan worden en hoe de in het project verzamelde expertise gebruikt kan worden in onder andere rampenplannen, maar ook in de lopende bedrijfsvoering van organisaties. Op incidentele basis geven leden van het project op basis van hun expertise nu ook al advies
aan diverse actoren.


7. Vraag Deelt u de mening dat het NHTCC uitgebreid zou moeten worden om al deze taken naar behoren uit te voeren? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen?


7. Antwoord Einddoel van het project High Tech Crime is een advies richting overheid inzake de structurele operationele aanpak van misdaden met of tegen ICT. De bemensing en de financiering zal deel uitmaken van het eindadvies.


8. Vraag Deelt u de mening dat het bestaan van het NHTCC zinvol en effectief is in de strijd tegen computercriminaliteit? Zo neen, waarom niet? Zo ja, bent u van plan de pilot na oktober 2005 doorgang te laten vinden? Zo neen, waarom niet?


8. Antwoord Het project High Tech Crime en daarmee ook de projectorganisatie NHTCC verricht op dit moment belangrijk werk t.a.v. uitwisseling van kennis, informatie en expertise inzake de bestrijding van misdaden met en/of tegen ICT. In beginsel is het project eindig en wel op 1 december 2005. Op dat moment zal worden beoordeeld of continuering van het project noodzakelijk is en zo ja, hoe.


9. Vraag Wat is uw visie op de toekomstige strijd tegen computercriminaliteit?


9. Antwoord In de toekomst zal een steeds groter beroep worden gedaan op politie en justitie om zorg te dragen voor de openbare orde en veiligheid in digitale omgevingen. Dit omdat misstanden in virtuele omgevingen steeds meer, directer en sneller hun weerslag hebben op fysieke omgevingen. De samenleving wordt meer en meer afhankelijk van digitale vitale informatie infrastructuren. Politie en justitie dienen zich derhalve zo goed mogelijk voor te bereiden op crimineel en/of terroristisch gebruik en misbruik van ICT. Dit kan zich onder meer richten op het opsporen van de verdachten van High Tech Crime, het voorkomen of stoppen van ongewenste digitale activiteiten, of het aanpakken van illegale content of diensten op internet. De politie bereidt zich hier al op voor onder meer door meer aandacht in de opleiding voor dit fenomeen, maar ook doordat er expertise is bij de regionale korpsen. Het is van groot belang dat politie en justitie hier goed op investeren om de snelle ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden.


10. Vraag Deelt u de mening dat uw ministeries voldoende op de hoogte zijn van de gevaren van High Tech Crime en de mogelijke impact van crimineel of terroristisch ICT gebruik op de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van vitale informatie infrastructuren? Zo ja, waarom? Zo neen, wat gaat u doen om dit veranderen?


10. Antwoord De ministeries zijn voldoende op de hoogte van de gevaren van High Tech Crime. Waar momenteel met name in wordt geïnvesteerd is onderzoek naar de manieren waarop de maatschappij zich tegen deze gevaren kan wapenen.


1) Aanhangsel-Handelingen nrs. 383 en 645, vergaderjaar 2004-2005