Gemeente Papendrecht

Persbericht (EMBARGO tot vrijdag 29 april 12.00 uur)

Elf Koninklijke Onderscheidingen in Papendrecht

Vrijdag 29 april 2005 ontvangen elf inwoners van de gemeente Papendrecht uit handen van burgemeester C.J.M. de Bruin een Koninklijke Onderscheiding. In Theater de Willem wordt de heer Brandenburg benoemd tot ridder (vijfde graad), de andere tien Papendrechters worden benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau (zesde graad). De elf hebben zich allen op uitzonderlijke wijze ingezet voor de maatschappij.

Tevens wordt de heer Sjirk de Boer onderscheiden. Omdat hij pas kort in Papendrecht woont, daarvoor in Sliedrecht woonde en zich eveneens in die gemeente verdienstelijk heeft gemaakt, ontvangt de heer De Boer de onderscheiding in Sliedrecht.

Hieronder een beknopt overzicht van de verdiensten waarvoor de elf Papendrechters worden gedecoreerd.

De heer C.H. de Koning

De heer De Koning (70) was werkzaam bij aannemersbedrijf Ph. de Koning B.V. te Papendrecht als bedrijfsleider. Daarnaast zet(te) hij zich in op diverse terreinen. Voor de Nederlands Hervormde Gemeente Papendrecht was hij van 1985 tot heden diaken. In de periode van 1985 tot circa 1997 was hij tevens scriba. Hij regelde de kerktelefoon zodat ook aan huis gebonden gemeenteleden de

kerkdiensten konden volgen. In 2003 zette hij zich in voor de restauratie van de kerktorenspits van de Grote Kerk te Papendrecht. Hij begeleidde de vrijwilligers bij de afbraak van de oude toren en bij de opbouw van de torenspits en hij was betrokken bij de vervaardiging van enkele elementen

Ook is de heer De Koning mede-organisator van de jaarlijkse rommelmarkt en dijkwacht in de Alblasserwaard.

Verder werkte hij in 1995 mee aan de bouw van een praalwagen voor de historische optocht in het kader van vijftig jaar bevrijding. Tot slot was hij in 1996 lid van het Uitvoerend Comité van de Stichting Civilion, een Historisch Waterbouwkundig Themapark en in was hij in 2004 als vrijwilliger betrokken bij de bouw van replica's ter gelegenheid van de viering van 900 jaar Papendrecht.

De heer B. de Jong

De heer De Jong (62) is sinds 1964 als uitvoerder werkzaam bij Aannemingsbedrijf Verschoor BV. Binnen het bedrijf is hij sinds 1991 leermeester voor de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf. Daarnaast is hij actief als hoofdman voor het Hoogheemraadschap Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, collectant in de Bethlehemkerk te Papendrecht en bestuurslid en penningmeester van de Schietsportvereniging De Vrijheid Papendrecht. Voor de realisering van het clubgebouw van de vereniging was de heer De Jong mede-verantwoordelijk.

De heer A. Matena

De heer Matena (67) is eigenaar van Mamach Machinehandel. Hij was vice-voorzitter en voorzitter (van 1994 tot 2004)) van de voetbalvereniging Papendrecht en verantwoordelijk voor de werving van vrijwilligers. Tevens is de heer Matena sinds 2004 voorzitter van de sportadviesraad van de gemeente Papendrecht en was hij voorzitter van het wielercomité Papendrecht. Dit comité organiseert jaarlijks de wielerronde van Papendrecht. Met het geld dat met deze gebeurtenis wordt gegenereerd worden goede doelen in Papendrecht gesponsord. De heer Matena was actief in de werving van sponsors, het begeleiden van de renners en de juryleden etc. In de periode van het voorzitterschap van de heer Matena werd de huis-aan-huis verkoop van programmabladen opgezet, waarvan de opbrengsten eveneens ten goede komen aan verschillende goede doelen.

Mevrouw P.N.B. Bakker-Swets

Mevrouw Bakker-Swets (67) was in Capelle aan de IJssel actief als vrijwilliger bejaardenbezoek en als vrijwilliger op de zondagschool. In Papendrecht was zij leider van de jeugdclubs van de Sionskerk en van de zondagsschool. Ook was zij president van de vrouwenstudievereniging Sionskerk. Mw. Bakker-Swets was verder vrijwilliger bij Sloepwerk Papendrecht, een instuif voor kinderen tijdens vakantieweken en als vrijwilliger Evangelisatie bij de interkerkelijke Paasactie.

Als initiator en vrijwilliger geeft zij interkerkelijke catechese aan verstandelijk gehandicapte bewoners van de Wilgenborgh. Tot slot is mw. Bakker-Swerts ouderling van de Betlehemkerk Papendrecht en gastvrouw/spreker op de open ochtenden voor vrouwen.

De heer J. Riphagen

De heer Riphagen (69) werkte tot zijn pensionering in de scheepsbouw. In 1960 werd hij lid van Watersportvereniging Papendrecht (aan de Paardenwei, een ligplaats achter het Wantijgebied). Inmiddels is hij al meer dan 35 jaar penningmeester van de vereniging. Tevens is hij - ook ruim 35 jaar - drijvende kracht achter de Technische Commissie, inspirator en voorbereider van grote en kleine projecten. Verder bedenkt de heer Riphagen unieke technische hulpmiddelen en is hij de grote gangmaker rond de herinrichting van de jachthaven na de dijkversterking.

De heer W.F.K. Zaalberg

De heer Zaalberg (65) was werkzaam als beleidsmedewerker bij de gemeente Dordrecht. Sinds 1999 heeft hij een parttime dienstbetrekking als adviseur voor beheerders van begraafplaatsen bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (daarvoor was hij al geruime tijd actief als vrijwilliger voor die organisatie). De heer Zaalberg is mede-verantwoordelijk voor de boeken 'Handleiding voor Opgraven en Ruimen' en 'Begraafplaatsen als cultuurbezit'. Als redactielid van het verenigingsblad 'De Begraafplaats' verschijnen regelmatig artikelen over diverse onderwerpen van zijn hand.

Sinds 1974 zet de heer Zaalberg zich in voor het behoud van begraafplaatsen in Nederland, maar al voor het ontstaan van de verschillende stichtingen en verenigingen die zich bezighouden met dit onderwerp was de heer Zaalberg bereikbaar voor advies.

Verder was hij secretaris van de werkgroep 'Begraafplaatsen en crematoria' van de vereniging Stadswerk. In dit verband was hij de grote animator voor ontwikkeling van een uniforme bewegwijzering naar begraafplaatsen. Ook werkte hij mee aan de inventarisatie van historisch waardevolle begraafplaatsen in Nederland. Door werkzaamheden en adviezen van de heer Zaalberg zijn vele historisch waardevolle begraafplaatsen, grafmonumenten en opstallen in Nederland bewaard gebleven die anders voor de komende generaties zeker verloren waren gegaan.

De heer J. Keesmaat

De heer Keesmaat (78), voorheen constructeurtekenaar bij Verolme/v.d. Giessen, is sinds 1944 organist in Papendrecht. Tot op heden begeleidt hij elke zondag de diensten van de Christelijke Gereformeerde Kerk. Regelmatig wordt ook vanuit de kerken te Alblasserdam en Gorinchem een beroep op hem gedaan. Ook in verzorgingshuizen begeleidt hij regelmatig de samenzang. Gedurende 14 jaar, tot de sluiting van het huis, begeleidde hij de weeksluitingen in de Kleine Waal. Ondanks zijn hoge leeftijd legt de heer Keesmaat zich nog steeds toe op studie en muzikale voorbereidingen, waardoor zijn orgelspel van hoge kwaliteit is. In 1989 werd hem reeds de Eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau (in zilver) toegekend.

De heer K. Klasens

Voor de Papendrechtse Voetbalvereniging Drechtstreek maakt de heer Klasens (66) zich sinds 1980 op tal van manieren verdienstelijk. Hij was onder meer wedstrijdsecretaris, jeugdleider, lid van het hoofdbestuur, wedstrijdsecretaris van de jeugdafdeling en belast met de Lotto-organisatie. Tot op heden verzorgt de heer Klasens de wekelijkse opening van het clubhuis, de coördinatie voor het ophalen van oud papier en heeft hij de leiding bij de druk en bezorging van de weekbrief . Ook is hij verantwoordelijk voor het speelklaar maken van de velden. Tot slot is de heer Klasens lid van de Jeugd Activiteiten Commissie, een commissie die onder meer toernooien organiseert.

De heer ing. P .H. Brandenburg, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Brandenburg (58) leidde een modezaak in Papendrecht. Daarnaast was hij op lokaal niveau actief in vele commissies, besturen, projecten en stuur- en klankbordgroepen. In Papendrecht wordt momenteel gewerkt aan het nieuwe winkelcentrum De Meent. Met oog voor het algemeen belang en voor de plaatselijke gemeenschap vertegenwoordigde hij (sinds 1985) de belangen van de middenstanders. Vooral dankzij zijn inzet resulteerden de plannen voor het nieuwe winkelcentrum in tevredenheid bij de betrokken partijen.

Voorts zette de heer Brandenburg zich in voor de middenstand in de Drechtsteden en Zuid-Holland. Vanuit de textielbranche vervulde c.q. vervult hij vele functies, zo had hij onder meer zitting in het bestuur van Mitex en was hij lid van de raad bindend advies Stichting Geschillen Commissie. Daarnaast was de heer Brandenburg lid van het bestuur van de Kamer van Koophandel Rotterdam en is hij nog immer voorzitter van de Kring Drechtstreek Kamer van Koophandel Rotterdam. De heer Brandenburg was in die functie initiatiefnemer en voorzitter van het Strategisch Economisch Profiel Drechtsteden en betrokken bij de Herstructurering Zeehaven Dordrecht, Herstructurering Oosteind Papendrecht, Samen Veilig Ondememen Binnenstad Dordrecht, het Platform Criminaliteitsbeheersing Rotterdam-Rijnmond en bij het Bestuurlijk Economisch Overleg van de gemeente Dordrecht.

De heer A.M. Walraven

De heer Walraven (66) was werkzaam als financieel medewerker bij Woningcorporatie Vestia Noord te Rotterdam en is nog steeds actief als vrijwilliger voor de Rooms-katholieke Kerk Papendrecht. Voor de Rooms Katholieke Kerk was/is hij lid van het kerkbestuur, lid van de parochievergadering, lid van de commissie onderhoud en beheer terreinen en gebouwen, voorzitter van de financiële commissie en penningmeester, lid van de dekenale financiële commissie Dordrecht en als penningmeester van de regio Sliedrecht, Alblasserdam en Papendrecht verantwoordelijk voor betaling en verdeling van de gemeenschappelijke kosten over de drie parochies ten aanzien van gebouwen, personeel en huisvestingskosten van de pastores. In 1981 kreeg hij de pauselijke onderscheiding pro ecclesia et pontitice.

De heer Walraven was daarnaast bestuurslid van de Huiseigenaren Alfred Nobel in de Kooy, de commissie van Beheer Centraal Antenne Systeem, de Landelijke Bedrijfsledengroep Woningcorporaties, postzegelvereniging IRIS Papendrecht, lid van de ledenraad Woningbouwvereniging Papendrecht, lid van de oudercommissie Mariaschool te Papendrecht, lid van het schoolbestuur van de Rooms-katholieke Onderwijsinstelling Papendrecht, lid van de commissie die zich voor de oprichting van een Openbare Bibliotheek in Papendrecht beijverde en toen dat een feit was bestuurslid van de Openbare Bibliotheek Papendrecht.

De heer P. T. Verschoor

De heer Verschoor (60) was tot 1 januari 2002
directeur/grootaandeelhouder van een aannemingsbedrijf. Uit zijn hoofdfunctie ontstonden vele vrijwilligersactiviteiten. Zo verzorgde de heer Verschoor contacten tussen de Bouwwerkgevers NVOB en de Centrale Scholen Gemeenschap De Lage Waard. Verder was hij voorzitter van het Overlegorgaan lager/middelbaar beroepsonderwijs met bouwwerkgevers en secretaris van het Nederlands Verbond van Ondernemingen in de Bouwnijverheid, van de Nederlandse Aannemers en Patroonsbond (NAPB) en van de Stichting Ledenpensioenfonds NAPB. De heer Verschoor was ook bestuurslid van de Stichting Samenwerkende Praktijkopleidingen Bouw, regio Drechtsteden, voorzitter van de Regionale opleidingscommissie Bouw (regio
Drechtsteden/Alblasserwaard), lid (en twee jaar voorzitter) van de Regionale Opleidings- en Arbeidsmarkt Commissie Rijnmond en bestuurslid van de bouwwerkgevers van het MKB Drechtsteden.

Naast de aan de bouwsector gerelateerde vrijwilligersactiviteiten was hij actief als penningmeester en voorzitter van het Oranje Comité Papendrecht, lid van het Organisatiecomité Oranje Congres Drechtsteden en van de Folkloristische Stads carnavalstichting de Ertepellers Tot slot is de heer Verschoor dit jaar actief als vice-voorzitter van de Stichting Papendrecht 900.

Allen worden gedecoreerd in de orde van Oranje Nassau.

Noot aan de redactie:

Pers is van harte uitgenodigd de uitreikingen bij te wonen. Wel wordt u verzocht voor 9.30 uur aanwezig te zijn.


***