Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over het mogelijke misbruik van verloren paspoorten voor mensensmokkel

Antwoorden op kamervragen over het mogelijke misbruik van verloren paspoorten voor mensensmokkel

29 april 2005

Vragen van het lid Externe link Smilde (CDA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het mogelijke misbruik van verloren paspoorten voor mensensmokkel.
---


1. Vraag Kent u het artikel "Overheid helpt bij mensensmokkel "? 1)


1. Antwoord Ja


2. Vraag Is het waar dat mensen die veelvuldig hun paspoort verliezen zonder meer telkens een nieuw paspoort krijgen? Is hierover ook overleg met de politie?


2. Antwoord Zoals eerder aan uw Kamer gemeld in de Kabinetsreactie (Kamerstukken 2003-2004, 29 200, VI, nr. 166) op het rapport «Identiteitsfraude en (reis)documenten» van de KMar (niet-dossierstuk, 2003-2004, just 0301252) en de antwoorden op het schriftelijk overleg over hetzelfde rapport (Kamerstukken II, 2004-2005, 29 800, VI, nr. 115) is het probleem van de veelvoudige vermissingen al langer bekend en worden al sedert 1997 maatregelen genomen om dat zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo bepaalt artikel 31 van de Paspoortwet dat in geval van diefstal of vermissing van een reisdocument zonder proces-verbaal geen nieuw document wordt afgegeven. Vermissing en diefstal zijn dus bij de politie bekend indien een nieuw document wordt aangevraagd. Bovendien zijn bij de herziening van de Paspoortwet in oktober 2001 aan gemeenten en buitenlandse posten meer wettelijke mogelijkheden verstrekt om misbruik met reisdocumenten te voorkomen. Artikel 24b van de Paspoortwet biedt gemeenten als uitgevende instanties de mogelijkheid om een paspoort te weigeren of vervallen te verklaren bij een gegrond vermoeden van handelingen door de betrokken persoon die het vertrouwen in het reisdocument heeft geschaad of zal schaden. Indien een burger meerdere malen zijn paspoort als vermist/gestolen opgeeft dan wel anderszins blijkt dat de houder niet op de juiste wijze omgaat met zijn reisdocument, kan de betrokken persoon, al dan niet op verzoek van de gemeente, worden opgenomen in het register paspoortsignaleringen van het ministerie van BZK. Vervolgens kunnen de paspoortuitgevende instanties, zoals een gemeente besluiten geen paspoort meer te verstrekken. In april 2004 is de werkwijze voor de uitvoering van dit artikel in de Paspoortwet nogmaals onder de aandacht gebracht van alle gemeenten. De documentnummers van de vermiste of gestolen reisdocumenten zijn opgenomen in het Basisregister Reisdocumenten van het ministerie van BZK.


3. Vraag Kunt u voorts aangeven of de verloren paspoorten inderdaad misbruikt worden voor mensensmokkel? Zo ja, in welke mate? En zo ja, welke maatregelen gaat u hiertegen nemen?

3. Antwoord
In het rapport «Mensensmokkel in beeld 2002-2003» is geconstateerd dat Nederlandse paspoorten worden misbruikt voor mensensmokkel. In de 267 voor dit rapport geanalyseerde afgesloten strafrechtelijke onderzoeken naar mensensmokkel is 34 keer misbruik van het Nederlandse paspoort geconstateerd. Hieronder is begrepen het gebruik van een vals of vervalst document of het misbruik van een authentiek document. Voor het antwoord op uw derde deelvraag verwijzen wij u naar het antwoord op vraag 4 van het lid De Wit (SP). (In de brief gedrukt als Aanhangsel Handelingen nr. 1526, vergaderjaar 2004-2005).


4. Vraag Geldt een mogelijk misbruik ook voor identiteitsbewijzen? Zo neen, voelt u voor de suggestie om bij herhaaldelijk verlies geen paspoort meer te verstrekken, maar alleen nog een identiteitsbewijs?

4. Antwoord
Uit het in vraag 3 genoemde rapport blijkt dat ook Nederlandse identiteitsbewijzen misbruikt worden in het kader van mensensmokkel.


1) De Telegraaf, 17 maart jl.