Gemeente Baarn

Koninklijke onderscheidingen 29 april 2005

Vrijdag 29 april 2005 zal de burgemeester van Baarn, mevrouw drs. M.R.Th.J.G. Wolterink-Oremus bij Algemene Gelegenheid een Koninklijke onderscheiding uitreiken aan: De heer J. Maree; Mevrouw A.M.F. Maree-Andriessen; De heer W.J. Peters; De heer J.M. Rebel; De heer J.A.M. Sterneberg; Mevrouw A.M. Welling-Scholte Aalbes; allen woonachtig in Baarn. De uitreiking zal plaatsvinden in Cultureel Centrum 'De Speeldoos' te Baarn om 10.00 uur.
Tevens is aan de heer W.F. de Kruijff een Koninklijke onderscheiding toegekend. In verband met verblijf in het buitenland zal hem op een later moment het versiersel worden opgespeld.

Toelichting

De heer W.F. de Kruijff.

De heer De Kruijff (81), voorheen werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen, is vele jaren actief geweest en nog actief op het gebied van kerkelijke activiteiten en andere andere activiteiten.

Zo organiseert de heer De Kruijff de tweejaarlijkse treinreis naar de Duitse Kirchentag. Hij is vele jaren namens de Hervormde Gemeente lid geweest van de Raad van Kerken - Baarn en hij vertegenwoordigde deze raad in regionale en provinciale overlegorganen. Voor zijn verdiensten is hij benoemd tot erelid. Ook is hij vele jaren ouderling geweest, secretaris van de Raad van Kerken - Baarn en lid van de welkomcommissie nieuwe inwoners. Hij is twaalf jaar voorzitter van de Werkgroep Oost Europa Contacten en verzorgt momenteel nog de wekelijkse aanplakbiljetten met informatie over kerkdiensten.

Naast zijn kerkelijke activiteiten is de heer De Kruijff actief met het maken van fiets- en wandelroutes rond Baarn en de Lage Vuursche voor de VVV Baarn. Ook is hij vanaf 1963 actief voor de Autobus Documentatie Vereniging, een organisatie die belangstellenden in de geschiedenis, ontwikkeling en exploitatie in autobussen verenigt.

De heer J. Maree

De heer Maree (65) was werkzaam als commercieel vertegenwoordiger van grootkeukenapparatuur. Daarnaast ontplooide en ontplooit hij de volgende activiteiten.

De heer Maree was in het verleden bestuurslid van basisschool Een School met de Bijbel en lid van het bestuur Stichting Intocht van St. Nicolaas Baarn. Vanaf 1983 is hij actief binnen Oranjevereniging Baarn en Oranje en van Stichting Comité 4 en 5 mei Baarn (tot 2001). De heer Maree genereerde veel sponsorgelden om de volksfeesten mede te kunnen financieren en organiseren.

De heer Maree is twintig jaar nauw betrokken geweest bij de sport in Baarn. Eerst als bestuurslid van de sportstichting/sportraad en daarna als bestuurslid van Stichting De Trits.

De laatste jaren is de heer Maree bij Eemland RTV actief. Eerst heeft hij als bestuurslid meegewerkt aan de opbouw van de lokale televisie en de ontwikkeling daarvan. Nu is hij actief als cameraman.

Niet alleen de heer Maree heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt binnen de Baarnse samenleving, ook zijn vrouw heeft zich bijzonder ingezet op andere terreinen binnen Baarn. Beiden worden hiervoor onderscheiden.

Mevrouw A.M.F. Maree-Andriessen.

Mevrouw Maree (65) is in het verleden actief geweest als bestuurlid en secretaris van de vereniging Een School met de Bijbel. Zij heeft bijgedragen aan de fusie van twee scholen en de begeleiding van de bouw van een nieuw schoolgebouw. Mevrouw Maree is ouderling geweest van de Gereformeerde Kerk Baarn en gaf wekelijks catechisatie aan jongeren.

Mevrouw Maree is vijftien jaar actief geweest binnen het bestuur van het CDA, afdeling Baarn. Van 1990 tot 1998 is zij raadslid voor deze partij van de gemeente Baarn geweest. Ook is mevrouw Maree initiatiefnemer tot het oprichten van en coördinator voor het werven van vrijwilligers van het Patiëntenservicebureau van Meander Medisch Centrum. Zij is vier jaar lid geweest van de gemeentelijke klachtencommissie voor de woonruimteverdeling en drie jaar lid van het lokaal comité voor het Internationale Jaar van de Vrijwilligers.

Vanaf 1998 is mevrouw Maree voorzitter en de laatste jaren ook secretaris van de Stichting School- en Werktuinen. Mede vanuit haar functies bij de Stichting School- en Werktuinen is mevrouw Maree een pleitbezorger en medeoprichter en actief lid van de werkgroep behoud NMC+C. Deze werkgroep, bestaande uit alle natuur- en milieuorganisaties die gebruik maken van het Natuur- en MilieuCentrum, pleit voor het behoud van dit centrum.

De heer W.J. Peters.

De heer Peters (73) is werkzaam geweest in de agrarische sector bij de melkkeuring en als controleur stamboekhouding. Naast zijn werkzaamheden is de heer Peters vanaf 1965 actief geweest en nog actief op diverse gebieden.

Vanaf 1965 tot 2003 is de heer Peters betrokken bij de Fokclub Eemland. Eerst als oprichter en vervolgens als
secretaris-penningmeester. Deze vereniging richt zich op het uitwisselen en vergroten van kennis op fokkerijgebied. Hij organiseerde veel keuringsactiviteiten, excursies en avondbijeenkomsten. Ook is de heer Peters twaalf jaar secretaris geweest van de Land- en Tuinbouworganisatie, afdeling Baarn (voorheen Aartsdiocesane R.K. Boeren- en Tuindersbond).

De heer Peters is in de jaren tachtig lid van de KRO-contactgroep geweest en in de jaren negentig vijf jaar lid van de ledenraad van de KRO.

Hij is actief binnen de Parochie Sint Nicolaas. Al vele jaren als collectant tijdens de kerkdiensten en de laatste vijf jaar in het onderhoud van de groenvoorziening.

De heer Peters was betrokken bij de oprichting van de Stichting Baarn helpt Peris. Vanaf 1990 is hij actief in het bestuur van deze stichting, secretaris van de agrarische commissie en coördinator van de Peris(rommel)markt.

De heer J.M. Rebel.

De heer Rebel (73) was werkzaam bij Nutricia.

Nadat de heer Rebel deze werkzaamheden door een verkeersongeval noodgedwongen moest beëindigen is de heer Rebel vanaf 1988 actief bij Slachtofferhulp. Hij heeft de afdeling Baarn opgezet en is vele jaren coördinator geweest. Daarvoor heeft hij contacten gelegd bij diverse organisaties en heeft hij veel vrijwilligers begeleid, cursussen verzorgd en ook vele slachtoffers begeleid en bijgestaan. Hij verrichtte tevens werkzaamheden voor slachtoffers die niet zo zeer bij Slachtoffershulp horen.

Ook is de heer Rebel jaren curator geweest van een zwak begaafd echtpaar.

Vanaf 1998 is de heer Rebel oprichter en voorzitter van de Stichting Vrienden van Scoutingcentrum Nederland, afdeling Buitenzorg. Deze stichting stelt zich tot doel fondsen te verwerven voor zaken ten behoeve van scouting waarvoor geen subsidie beschikbaar is.

De heer J.A.M. Sterneberg.

De heer Sterneberg (93) was medeoprichter en mededirecteur van Conimex. Naast zijn werkzaamheden ontplooide en ontplooit hij diverse activiteiten.

In de jaren zeventig is de heer Sterneberg bestuurslid en ook enkele jaren voorzitter geweest van de Baarnse Openbare Bibliotheek. Vanaf 1981 is hij lid van de kascommissie en adviseur van de bibliotheek. Verder was hij bestuurlid, thans adviseur van de Vrienden Baarnse Openbare Bibliotheek.

Vanaf 1974 is de heer Sterneberg lid van de Historische Kring Baerne en nog steeds wordt gebruik gemaakt van zijn kennis over de geschiedenis van de Baarnse samenleving.

De heer Sterneberg was in 1973 medeoprichter van de Baarnse Zakenkring, thans de Contactgroep Baarnse Bedrijven. Hij is erelid van deze organisatie en nog altijd aanwezig op de ledenvergaderingen.

De heer Sterneberg was in de jaren zeventig medeoprichter van de Stichting Baarn helpt Polen en was jarenlang de stuwende kracht achter de stichting en samen met zijn inmiddels overleden echtgenote actief binnen de stichting.

Verder was hij actief voor de Voogdijraad, binnen het reclasseringswerk en was hij penningmeester van het oprichtingsbestuur van Stichting Fondsenwerving Ouderenwerk Baarn. In deze functie heeft hij in grote mate bijgedragen tot de totstandkoming van het dienstverleningscentrum voor ouderen: De Leuning.

Mevrouw A.M. Welling-Scholte Aalbes.

Mevrouw Welling (68) is ambtenaar burgerzaken en ambtenaar burgerlijke stand in de gemeente Maartensdijk geweest. Daarnaast is zij actief geweest en nog actief op verschillende terreinen.

Zo is mevrouw Welling vanaf 1987 actief voor het CDA, afdeling Baarn, in verschillende functies, zoals bestuurslid, redactielid en lid van de steunfractie. Verder is mevrouw Welling lange tijd lid van het bestuur van de Vrouwenraad, lid van de KRO-afdelingsraad Utrecht en is zij achttien jaar vrijwilliger van Stichting Het Trefpunt, een bureau voor gehandicapte verzamelaars in Nederland.

Mevrouw Welling is lid van de Seniorenraad Baarn en vervult vanuit deze taak diverse werkzaamheden in werkgroepen, zoals het GALM-project (ter bevordering van sport door ouderen) en Senioren en Blauw (verbeteren van de veiligheid c.q. het veiligheidsgevoel voor ouderen in hun woonomgeving).

Alle beschreven activiteiten, die betrokkenen zonder een vergoeding of betaling, hebben ontplooid en nog steeds verrichten ten behoeve van de samenleving, vormen voor Hare Majesteit de Koningin reden om ter gelegenheid van de viering van haar verjaardag allen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitreiking van de daarbij behorende versierselen vindt plaats op vrijdagochtend 29 april in Cultureel Centrum De Speeldoos in Baarn. Een gedecoreerde is in verband met zijn verblijf in het buitenland verhinderd hierbij aanwezig te zijn, namelijk de heer W.F. de Kruijff. De uitreiking aan hem vindt op een later moment plaats.