Die Burqa past ons allemaal

Amsterdam, 29 april 2005 -- Vannacht werden in Nederland 9 standbeelden van politieke vernieuwers en vrije geesten getooid met oranje burqa's, waaronder de beelden van Multatuli in Amsterdam en Pim Fortuijn in Rotterdam. Initiatiefnemer is de gelegenheidsorganisatie Het Decembercollectief, dat met deze koninginnedagactie duidelijk wil maken dat integratie van niet-Nederlandse mensen en gewoonten geen dwang behoeft.

Met oer-Hollandse creativiteit, humor, saamhorigheid en handelsgeest zou Nederland in staat moeten zijn iedere vorm van culturele spanning uit de samenleving weg te nemen. De Oranje Burqa is daarvan het schoolvoorbeeld: het absolute toppunt van integratie. Het is een kwestie van 'gelijke monniken, gelijke kappen'.

De standbeelden zijn allen voorvechters van vrijheid op het gebied van politiek, geloof en cultuur, danwel vrije geesten die belangrijk zijn geweest voor integratie en vernieuwing in de Nederlandse samenleving. De actie illustreert met de keuze voor deze standbeelden dat integratie in Nederland nooit een makkelijke zaak geweest is. Het is tijd voor iedere Nederlander om zich te realiseren wat integratie betekent: hard je best doen. Daarom past de Oranje Burqa ons allemaal. We moeten het samen doen, politieke vernieuwers en vrije geesten voorop.

Op Koninginnedag zal de oranje burqa op beperkte schaal te vinden zijn in het hoofdstedelijke straatbeeld. Het Decembercollectief nodigt sympathisanten uit het initiatief over te nemen. Het patroon voor de burqa is gratis verkrijgbaar.

Extra bijzonder aan de burqa's is dat ze allemaal gemaakt zijn door een vluchtelinge uit Mongolie. Het Decembercollectief kan vanzelfsprekend haar identiteit niet prijsgeven. Zij is een professionele, Nederlands sprekende artieste en bewijst dat je zelfs kunt integreren als je achter een hek woont. Daar kunnen we nog wat van leren.

De volledige lijst met standbeelden die deze dagen met een oranje burqa prijken:

- Pim Fortuijn, Rotterdam
- Domela Nieuwenhuis, Amsterdam
- Multatuli, Amsterdam
- Fons Olterdissen, Maastricht
- Ghandi, Amsterdam
- Graete Pier, Kimswerd (F)
- Herman Brood, Zwolle
- Kenau, Haarlem
- Johan van Oldenbarnevelt, Den Haag

Op 28 april publiceerde de Staatsloterij een onderzoek waaruit blijkt dat 'het oranjegevoel', de belangrijkste bindende factor voor alle culturen in Nederland, bij 60% van de Nieuwe Nederlanders nog niet leeft. Het Decembercollectief hoopt met deze actie alvast een bijdrage geleverd te hebben.

---
Noot voor de pers, niet ter publicatie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal van alle standbeelden belt u met Het Decembercollectief, 06 14776432 of stuurt u een e-mail aan decembercollectief@hotmail.com Wij benadrukken dat aan deze actie geen commercieel initiatief gekoppeld is.