Ingezonden persbericht



29 april 2005

Geachte

Zojuist is de Bond van ID-Weigeraars Geen ID, Goed Idee opgericht

De Bond zal op 1 mei gelanceerd worden op een bijeenkomst in Pakhuis Afrika te Amsterdam, rond 20.00 uur ( zie: http://pakhuisafrika.nl/drupal/?q=node/28 )

Geen ID, Goed Idee behartigt de belangen van personen die problemen ondervinden van de aangescherpte identificatiewet in Nederland, of die dat vrezen te zullen ondervinden.

Een van de diensten die Goed Idee aan haar leden biedt, is een verzekering tegen boetes. Door leden opgelopen boetes worden door de Bond vergoed.

Daarnaast wordt leden geadviseerd over andere middelen om zich te beschermen tegen aantasting van hun privacy.

Sinds 1 januari 2005 is de (welhaast algehele) identificatieplicht in Nederland voor het eerst sinds 60 jaar weer van kracht voor iedereen die ouder is dan 14 jaar.

Personen van boven de 14 jaar zijn verplicht om identiteitstspapieren te tonen aan elke bevoegde gezagsdrager die daarom vraagt. Op het niet (kunnen) tonen van identiteitspapieren, staat een boete van maximaal 2230 euro. Ook kunnen mensen 12 uur vastgehouden worden om hun identiteit vast te stellen.

Deze absurde maatregel betekent een ernstige aantasting van burger- en mensenrechten. Bovendien is er geen enkele grond voor de aanscherping. Geen ID, Goed Idee vindt het dan ook heel begrijpelijk als mensen om praktische of politieke redenen weigeren mee te werken aan ongewenste identificatie.

Daarnaast zullen regelmatig presentaties worden gehouden, en zal het op manifestaties en dergelijke mogelijk zijn om ter plekke lid te worden.

Om lid te worden van de Bond moeten mensen 15 euro (of meer!) overmaken op gironummer 3359414 van Geen ID, Goed Idee te Amsterdam ovv van hun naam, adres en email.

Meer informatie over de Bond voor ID-weigeraars Goed Idee kunt u vinden op de volgende website: http://www.geen-id.nl

Met vriendelijke groeten,

Namens BIW Geen ID, Goed Idee,

Ineke en Isaac Donderop