Socialistische Partij

Rekeningrijden is oneerlijk en kan leiden tot `yuppenwegen'

29-04-2005 * Volgens SP-Kamerlid Arda Gerkens gaan we weer jaren terug in de tijd als het voorstel van de commissie-Nouwen over de kilometerheffing wordt overgenomen. Gerkens: "Rekeningrijden is vijf jaar geleden afgewezen vanwege de vele weerstand. Die is er nog steeds en zou de invoering met jaren kunnen vertragen. Voor het milieu en de files is die tijd er niet." De extra belasting voor mensen in de Randstad en de spits is volgens Gerkens onredelijk. "Die treft vooral mensen die niet de keuze hebben om eerder of later te gaan werken."

In de jaren '90 waren er weinig voorstanders van tolpoortjes te vinden. Gerkens: "Het is dan wel erg opvallend dan de commissie-Nouwen, die op zoek moest naar draagvlak, voorstelt om tolpoortjes in te voeren op dertig verkeersknelpunten. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat dit nu opeens wel op voldoende draagvlak kan rekenen. Het wetsvoorstel van GroenLinks voor tolpoortjes in de steden krijgt ook nauwelijks politieke steun."

Gerkens: "Ik ben blij dat vanuit de kilometerheffing ook een prikkel gaat tot milieuvriendelijke auto's. De extra belasting voor de mensen in de Randstad en in de spits vind ik echter niet rechtvaardig. Je kunt een werknemer niet straffen omdat hij elke ochtend aan het werk moet in de Randstad. De meeste werknemers hebben helemaal niet de keuze om later of vroeger te beginnen. En als het al zou werken, zou het leiden tot yuppenwegen in de Randstad."

De SP pleit voor een eerlijke verdeling van de autokosten. Op de korte termijn kan dat door de vaste kosten (BPM en motorrijtuigenbelasting) te verlagen en te vervangen door extra brandstofaccijns. Op middellange termijn komt er dan een kilometerheffing, afhankelijk van het gewicht van het voertuig en de brandstofsoort. Arda Gerkens: "Een eerlijke kilometerheffing kan volgens mij op veel meer maatschappelijk draagvlak rekenen. We kunnen dit proces snel in gang zetten en later bezien of ook heffing naar plaats en tijd onontkoombaar is."