Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid



De Voorzitter Raad van Bestuur UWV Postbus 90801 2509 LV Den Haag Dhr. Dr. J. M. Linthorst Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 58285 Telefoon (070) 333 44 44 1040 HG Amsterdam Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer SV/A&L/05/32355 333

Onderwerp Datum Contactpersoon CVS/ME 29 april 2005

Geachte heer Linthorst,

Naar aanleiding van de motie van het lid Vendrik c.s. over de beoordeling van CVS/ME geef ik u hierbij de betreffende kaders aan.
Bij het beoordelen van een aanvraag voor een WAO-uitkering wordt geen gebruikgemaakt van het begrip `officieel erkende aandoening', waarvan in de motie melding wordt gemaakt. Bij de WAO- keuring is het wettelijk criterium: "Arbeidsongeschikt, geheel of gedeeltelijk, is hij die als rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg van ziekte, gebreken, zwangerschap of bevalling geheel of gedeeltelijk niet in staat is om met arbeid te verdienen, hetgeen gezonde personen, met soortgelijke opleiding en ervaring, ter plaatse waar hij arbeid verricht of het laatst heeft verricht, of in de omgeving daarvan, met arbeid gewoonlijk verdienen." Het onderzoek van de verzekeringsarts, ook bij moeilijk objectiveerbare klachten, moet volgens het Schattingsbesluit aan de volgende vereisten voldoen:
"1.
a. de gebruikte onderzoeksmethoden, argumentatie, bevindingen en conclusies van het verzekeringsgeneeskundige onderzoek worden schriftelijk vastgelegd; b. een door een andere verzekeringsarts uitgevoerd verzekeringsgeneeskundig onderzoek zal tot dezelfde bevindingen en conclusies kunnen leiden; c. de redeneringen en conclusies van het verzekeringsgeneeskundig onderzoek zijn vrij van innerlijke tegenspraak.


2. De vaststellingen en het onderzoek geschieden aan de hand van algemeen aanvaarde verzekeringsgeneeskundige onderzoeksmethoden die gericht zijn op het kunnen vaststellen van ongeschiktheid tot werken als gevolg van ziekte, gebrek, zwangerschap of bevalling."

2

Voor cliënten die hun klachten duiden of geduid zien als CVS/ME betekent dit dat voor hen noch een WAO-uitkering is gegarandeerd noch dat zij van een uitkering zijn uitgesloten. Er is sprake van een individuele beoordeling.

Hoogachtend,
de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)