Apple Benelux

Productfotografie

Apple kondigt Mac OS X Server "Tiger" aan

Leverbaar op 29 april met ondersteuning voor 64-bits programma's, iChat Server, Weblog Server en Xgrid

Bunnik, 12 april 2005 - Apple maakt vandaag bekend dat Mac OS X Server versie 10.4 "Tiger" verkrijgbaar zal zijn op vrijdag 29 april, op hetzelfde moment als de desktopversie van Mac OS X versie 10.4 "Tiger". Tiger Server is de nieuwste versie van het bekroonde, op UNIX gebaseerde serverbesturingssysteem, waarin meer dan 100 toonaangevende open-sourceprojecten en op standaards gebaseerde softwareprogramma's zijn gecombineerd met gebruiksvriendelijke beheertools waardoor de server eenvoudig te implementeren is voor Mac-, Windows- en Linux-clients. Tiger Server heeft meer dan 200 nieuwe voorzieningen, waaronder native ondersteuning voor 64-bits programma's, ideaal voor HPC (high performance computing); iChat Server voor veilige instant messaging binnen een organisatie; Weblog Server waarmee weblogs (blogs) eenvoudig kunnen worden gepubliceerd en gedeeld; en Xgrid, waarmee een groep Macs eenvoudig tot een virtuele supercomputer kan worden omgevormd.

"Tiger Server laat weer eens zien hoe snel Apple is op het gebied van innovatie en Tiger Server is de beste versie van Mac OS X die ooit is uitgebracht", aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Product Marketing van Apple. "Doordat er voor Tiger Server geen kosten verbonden zijn aan toegang vanaf clients en er meer dan 100 open-sourceprojecten worden gecombineerd met het legendarische gebruiksgemak van Apple, is Tiger Server de ideale keus voor Mac- en pc-werkgroepen en een uitstekend alternatief voor Windows- en Linux-servers."

Tiger Server brengt de kracht van 64-bits verwerking naar standaardservers. Voor de eerste keer kunnen programma's optimaal profiteren van verhoogde 64-bits prestaties door het benaderen van grote hoeveelheden geheugen via 64-bits adressering. Er kunnen nu uiterst nauwkeurige wiskundige berekeningen worden uitgevoerd met voor 64-bits bewerkingen geoptimaliseerde wiskundige bibliotheken, terwijl er tegelijkertijd 32-bits programma's kunnen worden uitgevoerd. Gecombineerd met een Power Mac G5 of Xserve G5 van Apple, biedt Tiger Server een betaalbare en eenvoudig te beheren oplossing voor veeleisende wetenschappelijke, technische en creatieve computeromgevingen.

Tiger Server bevat ook het gloednieuwe iChat Server, ontworpen voor organisaties die hun interne communicatie binnen de eigen muren willen houden. iChat Server kan worden geïntegreerd met bestaande directoryvoorzieningen, maakt gebruik van SSL/TSL-codering om de privacy te waarborgen, werkt met Apple's populaire iChat-conferencingsoftware in Tiger en is compatibel met open-source Jabber-clients die beschikbaar zijn voor Windows, Linux en populaire organizers.

Weblog Server is volledig compatibel met Safari in Tiger en biedt niet-technisch onderlegde gebruikers de mogelijkheid om met hun bestaande webbrowsers informatie te publiceren en te verspreiden. Kalendergebaseerde navigatie wordt ondersteund, net als gebruikers- en groepsblogs, en HTML-, RSS-, RSS2-, RDF- en ATOM-protocollen. Weblog Server kan worden geïntegreerd met Open Directory, LDAP en toegangscontrolelijsten voor identiteitscontrole en wordt geleverd met diverse door Apple ontworpen blog-thema's.

Tiger is het eerste besturingssysteem dat een ingebouwde gedistribueerde computerarchitectuur heeft voor zowel de desktop- als de serverversie. Zowel Tiger als Tiger Server wordt geleverd met Xgrid, Apple's gebruiksvriendelijke oplossing voor gedistribueerd computergebruik. Met Xgrid kan een willekeurige groep Macs worden samengevoegd tot een virtuele supercomputer door het proces van het aanmaken van nodes, het distribueren van taken en het ophalen van resultaten te stroomlijnen. Met Xgrid kunnen wetenschappers, animatieontwikkelaars en producenten van digitaal materiaal een enkele taak door verschillende computers tegelijk laten uitvoeren, waardoor de snelheid en responstijd aanzienlijk worden verbeterd.

Andere nieuwe functies in Tiger Server zijn:
* ondersteuning voor toegangscontrolelijsten en native bestandsbevoegdheden van Active Directory-omgevingen uit Windows XP en Windows Server 2003, wat een flexibeler bevoegdhedenmodel biedt waarmee beheerders een grotere controle hebben over bestanden, mappen en netwerkvoorzieningen in omgevingen met meerdere platforms;
* Software Update Server verlaagt de netwerkkosten en voorkomt overbelasting van het netwerk doordat systeembeheerders kun eigen proxy/cacheserver kunnen hosten en zo de beschikbaarheid van software-updates van Apple kunnen beheren;
* Adaptief filter voor ongewenste e-mail met virusherkenning en -isolatie, waardoor alle clients die met de mailserver verbonden zijn, worden beveiligd tegen virussen en ongewenste reclame; * Gateway Setup Assistant, zorgt ervoor dat gebruikers in het midden- en kleinbedrijf eenvoudiger een complexe netwerkvoorziening kunnen opzetten, zoals DHCP-, NAT-, DNS-, port routing, firewall- en VPN-voorzieningen;
* Ethernet Link Aggregation en Network Interface Failover die de IEEE 802.3ad-standaard ondersteunen voor hogere potentiële I/O-prestaties en het elimineren van "single points of failure" doordat meerdere netwerkinterfaces als één interface verschijnen.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X Server versie 10.4 "Tiger Server" is vanaf 29 april verkrijgbaar via de eigen verkooppunten van Apple en via erkende Apple resellers. Voor de versie voor 10 clients geldt een adviesprijs van 499 Euro en voor de versie voor een onbeperkt aantal clients is de adviesprijs 999 Euro. Bezoekers van de Apple Store (www.apple.com/nl) kunnen vanaf vandaag een of meer exemplaren van Tiger Server reserveren en huidige deelnemers aan het Apple Maintenance Program ontvangen Tiger Server als onderdeel van hun serviceovereenkomst. Tevens kunnen klanten volumelicenties en onderhoudspakketten bestellen bij Apple. Het standaard Mac OS Up-To-Date-upgradepakket is beschikbaar voor alle klanten die op of na 12 april bij Apple of bij een erkende Apple reseller een nieuw Xserve G5-systeem hebben aangeschaft. Hiervoor wordt 17,99 Euro verzend- en administratiekosten in rekening gebracht. Tiger Server wordt meegeleverd met Apple's krachtige Xserve G5-rekmontageserver en kan op elke Macintosh worden gebruikt met een PowerPC G5-, G4- of G3-processor, minimaal 256 MB RAM-geheugen; ingebouwde FireWire-voorzieningen en ten minste 4 GB beschikbare schijfruimte.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktops en notebooks, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij iPod, de draagbare muziekspeler, en de iTunes Music Store op het internet.

Meer informatie:

Voor Nederlandstalige informatie over Apple:http://www.apple.com/nl

Voor de wereldwijde website van Apple:http://www.apple.com

Voor wereldwijde persberichten van Apple en fotomateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.